Pengikut Batu Blok

Tuesday, December 28, 2010

Fakta menarik

APe yang menarik woi....

okeyh..aku nak share siket fakta menarik semase aku mengandung, besalin, berpantang dan penjagaan Adam..kire macam kesimpulan..aku takkan cerite detail2 ler der!!

Khas untuk kawan2 aku yang baru pregnanttt!!
Congratulationnnn sayang2 oii!!


FAKTA MENARIK SEMASA MENGANDUNG:

  1. Aku takde morning sickness..tapi aku pernah mengalami evening sickness..maknenyer, masuk maghrib jer, aku rase ting tong..kene baring jer,,tak selere makan...tapi keesokan paginyer, selere meluap2 macam biase!!Evening sickness hanye berlaku selame 2 minggu jer..
  2. Laki aku pulak yang pernah suatu hari tak boleh bangun, rase berat kepale..muntah-muntah...tak boleh makan...kesian die!
  3. Pada awal kehamilan jugak, aku tak boleh naik kereta..bile naik kerete, aku rase kepale aku tergantung-gantung macam bendul tuh..kepala macam dihayun2...so, untuk mengatasinye, masuk kerete kene terus tido..ataupon terus baringkan seat dan baring..supaye kepale tuh terletak..ini hanya berlaku pada awal kehamilan..
  4. Aku takde lah mengidam bende2 pelik yang annoying gile laki aku nak carik...paling2 susah, pon di hari ahad, aku teringin makan mcD..laki aku bawak aku gi JB, mkn mcD pastu balik mersing balik..dan aku suke milo ais!!!
  5. Aku sangat kememeyh (kememeyh=kuat nangis) mase sepanjang kehamilan...aku penah melalak dengan kuat mengadu kat laki aku dalam telepon hanye semate-mate ade makcik nurse tak senyum and tak layan aku mase gi klinik..sampai laki aku tepakse call orang atasan mengadu pasal hal nih dan makcik tuh sekang kene tukar kat bahagian lain..dulu jage kaunter, sekang die bersih2 kan klinik tuh..aku rase kalo aku tak mengandung, aku dah sound jer makcik tuh dengan kebal sekali!!
  6. oleh kerana aku baru masuk mersing awal 2010, tak ramai yang tau aku pregnan..sampai aku dah 8 bulan lebih, tibe2 ade cikgu jabatan sains teperanjat bile dengar aku pregnan..sebab aku lincah tak hengat naik turun tangge..tapi diorang tak tau, balik umah jer, aku terkulai layu di tasek madu..huahuhauhua..
  7. Mase mule2 hamil, aku baru pindah mersing..so nak taknak kene kemas umah..Akibat tak sedar diri, aku termencederekan diri..jatuh sampai pinggang sakit sgt tak boleh begerak langsung...esok terus MC
  8. Aku tak tau lah..aku ade sikap yang sangat negatif..aku sangat malassss buat keje umah..tak suke masak, tak suke kemas umah...tak suke sangat dan malas giler!orang tua cakap, kene lawan sifat malas tuh,,,sbb nanti takut anak terikut2...huhu
  9. MAse tgh pregnan 9 bulan, aku naik flight pegi Penang..tawakal jeeer...Alhamdulillah tak ade ape2 berlaku..
  10. MAse mule2 pregnan, doc ckp, wanita hamil akan naik 12 kg jer..so, aku berazam aku takkan naik lebih dari 12 kg...aku diet senyap2 tanpa pengetahuan orang lain sbb aku yakin lemak aku mampu untuk kaver tenage aku dan berat aku tepat2 naik 12 kg sampai beranak...well done mok!!!kalo laki aku tau mesti die marah pakse aku mkn banyak!!
  11. Sedare mare terdekat ade banyak yang teke aku dapat anak laki...sebab diorang tgk muke aku yang tak beseri-seri nih...well..mmg kalo tak pregnant pon mmg tak beseri kot...same jer..
  12. Mase dah due, aku boleh lagi shoping jalan2 kat wetex parade buat check up sendiri..drive sendir...sampai dah over due, aku gagah lagi main basikal and main badminton...tapi tak beranak-beranak jugak..
  13. Aku tak buat pikir langsung kehidupan aku selepas dapat anak...Konsep idup aku:go with the Flow yeww!
  14. sampai dah terberanak kaki aku tak bengkak langsung..mungkin sebab kaki aku memang lebar...jadi mampu menampung berat badan...hahhahaha~

FAKTA MENARIK MASE NAK BESALIN KAT HOSPITAL


  1. Aku pegi hospital sendiri..Angkut beg sendiri..eh..ayah aku hanta sampai pintu hospital jer...Kanda datang lambat sebab die keje setngah hari..
  2. Aku rase sebab aku tak de masalah mase pregnan, tapi mase besalin, aku susah nak besalin..dari kol 8 pg sampai 5 ptg, aku dah tak larat..bile doc kate nak ceaser, aku beserah jer...ape nak jadi jadilah...
  3. Mase dalam dewan besalin, ade doc cine boleyh gurau2 wat lawak ngan aku...aku pon ape lah lagi...layan lawak2 die..syiok!
  4. mase tgh operate tuh, aku nguping jer (nguping = curi dengar) doc2 tuh wat keje sambil borak2...hahahahah~die soh aku tido, mane lah boleh nak tido..
  5. dengar je suare anak aku nangis, aku mengalirkan air mate automaticly..dalam hati, asal anak aku nangis die lain...
  6. mase nurse bwk anak aku ke bdn aku, untuk bg susu, nurse picit puting, susu memancut kene muke die...ahh...sori lah kak!
  7. mase die da bawak baby gi azan, aku lupe balik mcm ne muke anak aku..well..aku susah siket nak hengat muke org..nak2 baby..yang aku hengat lubang idung die yg kembang jer...
  8. kesian Kanda..tunggu dari pagi sampai malam tak balik..nasib mak aku ade...bawak bekal untuk die..
  9. Kanda cuci sendiri uri Adam..sebelum tuh, mak, feyna ngan faiqah geli2 nak basuh...pastu Kanda tanam uri dengan pensel eqah (konon2 nak bagi anak pandai)....pensel tuh tumpul..eqah siap korek dulu pensel tuh bagi tajam...hehe..tanam bawah pokok jambu air..hahahaha! (mak cakap anak2 die dulu semua urinye die tanam dengan pensel nak bagi anak bijak...tapi aku tak bijak pon!! huhu)


FAKTA MENARIK MASA MASUK WAD TUNGGU MASE NAK DISCHARGE


  1. Aku kan dah ckp aku tak prepare ape2 sebelom kelahiran Adam...so, mase kat hospital, Adam throw big water..menggelabah aku ngan Kanda..kitorang due2 tak reti..panggil nurse, nurse soh buat sendiri...dengan wet tissue yang tak bawak..so, atas ehsan akak cine yang menyedekahkan wet tisue die dan die ajar..then, pandailah aku!! Pengajaran: lain kali sedar diri yang awak tuh first time....belajar lah ape yang patut!!
  2. Sehari lepas operate, tmpat operate aku tuh bleeding...sebab aku lasak sangat tak berjage-jage...pastuh derang bukak tengok, pastuh die ckp takde ape2..alhamdulillah...so, biarjelah...
  3. Walaupon sehari lepas operate aku dah gagah, aku mintak nak balik...tp doc ckp, kalo operate, walaupon kau dah sihat, kau kene tunggu 2 hari lepas operate baru boleh discharge...challow beteyh!
  4. Malam pertame tido dengan Adam, adam tak tido semalaman...nangis jer....aku sedih..taktau ape masalah die...sok pagi, bile adam dah tido..aku nangis...satu bilik pujuk aku....hahahahhahaha! Aku sedih sebab Adam nangis jer..aku taktau kehendak die..pastu nurse cakap memang lah baby nangis..rupenye2 badan aku tak cukup susu..die lapar!huhuh

*hah...dah panjang dah karangan aku....kang muak pulak kangggg!!!


tapi nak ceritenyer, mase beranak adelah saat yang paling bermakne dalam hidup..saat yang tak boleh lupe sampai bile2..setiap saat mase nak beranak tuh aku hengatttt...so, good luck kepada kawan2 yang mau beranak tak lame laggiiii!!!!!!!!


dedicate to: zana, isma, pidot, yam dan yang lainnn...hehe






Wednesday, December 22, 2010

Tuisyen...perlu ke???

hey..hey..hey...

Bagi aku kan, tuisyen tuh perlu..untuk pelajar macam aku..pada zaman aku belajar..aku mengaku, aku, mase aku sekolah rendah, aku mcm tak hengat kot ape yang cikgu ajar kat sekolah..aku memang lah antara pelajar harapan kot mase sek rendah..kire budak target..tapi aku tak concentrate pon dalam kelas...sebab aku harap dalam tuisyen..aku ingat lagi mase nak UPSR, tiap2 malam aku tuisyen kot..dengan 3 tempat tuisyen yang berbeze..so, setiap malam aku akan habiskan mase aku ngan tuisyen...mase tuh takdelah nak sangat gi tuisyen...tapi mak aku tau kot yang anak die nih mim alip lam sim!!!mase tuh mmg takde kesedaran sivik langsung kot akan kepentingan belajar!




at last aku dpt 4A 1B..oklah tuh kan~untuk budak malas macam aku...




naik form 1 Maahad, masuk asrama..memang tak tuisyen lah kan! hah..dalam kelas mmg main-main...nombor nombor 20 lebih ke atas bagi je kat aku..aku memang benak giler alam duh nak terime pelajaran..mase exam, kuat tiru pon, result hampagas jugeekk...aku asyik 1A jer..A aku tuh pon Bahasa Arab Kominukasi...woo...guwa terer jugak arabunn nih..maklumlah..guwa punye mak nih cikgu bahase arabun..kene pakse belajar woi...



sampai ke form 2 aku 1A jer,,,sampai mak aku gertak mase final exam form 2, kalau aku dapat 1A lagi, keluar asrama...pegi TUISYEN!!! hoyeayyy...mase final form 2 aku 1A lagi...hoyeayyy...kuar asrama....naik form 3, aku dah tak dok asrama..wahhh..setiap malam isnin - jumaat aku tuisyen..aku tuisyen tiap2 ari...penat nak mam..sampai satu ari tuh rase nak nangis..tapi bertabah lah wahai Farhana!~



setelah rajin buat latihan aku dapat 7A 2B..wahhh,..oklah tuh~
aku mmg sentiase berpuas hati dengan result aku!!hahahaha..walaupon tak segempak kencang macam orang lain...



naik pulak form 4, menyibuk jugok masuk MRSM...konon bajet terer...piiraaahhh!!!!huhu~aku masuk sane, aku paling mangkok bin hayon tuh...aku nih kire antara pelajar istimewe yang perlu diberi perhatian oleh semua cikgu subjek supaye tak menjatuhkan ranking maktab..nak tuisyen???dah takde dah woi...dah lah mase upper form, aktiviti bersusun...nak menang choral speaking, sanggup tuh tido kol 3 pagi..siapkan skrip bagai, belatih gedik gedik..berembun bagai..tapi kalau nak study kimia ke, aku tengok jer buku...buku pon tengok jer aku..kol 11, orang soh light off, aku pon terus tido..hahahah~



kalau result pekse, mmg bersusun lah FAIL nak2 subjek fizik, kimia, add math..subjek2 killer maut nih...heran jugok aku orng yang terer subjek2 yang aku tak terer nih!!



bile dah nak dekat SPM, baru lah Allah terangkan hati aku, bukak pintu hatiku untuk terime semua subjek dengan senang sekali..aku masih ingat yang bile dah nak dekat SpM, aku baru paham leh ape yang dikatakan Fizik, Kimia ngan Addmath! eeii....lambat sungguh~hehe
mungkin sebab dah sedar yang dah takde tuisyen...ngeh3~



SPM aku dapat 6A 5B sahaja...dan macam biase aku puas hati dengan result aku sbb ia chantek kerana tiade huruf C dan D disituh/.....


Jadik sebenarnye pada pendapat aku lah kan, tuisyen tuh memang perlu wujud..tapi pelajar yang nak menyertai tuisyen, perlu kenal diri..kalau boleh belajar sendiri, takyah tuisyen pon takpe...tapi untuk pelajar yang tak sedar diri, tuisyen tuh perlu..SANGAT PERLU!!!



dan sebagai cikgu, ia juga dapat menambah side income golongan cikgu yang tak kaya tapi selesa seperti aku,...hidup tenang dan aman....bangun pukul 11 pagi satu bulan, gaji tetap jalan...wahhh...heaven okeyh!



ohh...mase aku mengajar kat Melaka, setiap malam aku mengajar tuisyen..hari Isnin mengajar golongan Askar yang nak amek SPM lagi..Selase bagi personal tutorial..Rabu personal tutorial lagi untuk budak lain pulak..Khamis..mengajar kat studente sendiri..jumaat Free..Ahad pon kadang-kadang mangajar bergantung kepada perminttaan dan ikut jadual!..income agak kencang disitu...sebab di kala-kala tengah bulan, sesak napas takde duet, tibe2 mak student bayar tuisyen..so, di kala-kala tengah bulan, saya mampu berjoli sakan shoping!!!hahahaha~



Tapi bile kat Mersing nih, guwa jobless!!jobless untuk tuisyen lah...aku jadi tak laku...hahahaa...takdelah..Kat mersing macam takde budaya tuisyen kot...hahaha~mungkin mereke sudah bijak!!


hehe..


tata darling!!~


Monday, December 20, 2010

Contest Si Manjaku Comel

testing mic...testing
mic...

1..2...3...

hollahoiiii....Cuti sekolah nih panjang sangat lah kann...jadi banyaknyer lah mase aku tibe-tibe join contest


*padahal rumah tengah lintang pukang tak kemas lagi, arap jer kuarkan ikan dari ice box tp tak masak-masak lagi..Adam pot pet sorang-sorang..aku malas nak layan lagi..haha~*


Sejarah nak join contest bermula apabila saya menerjah blok YANTI dan saya nampak ini:



oohhh..Yanti masuk contest..saya pun bace-bace..ehhh...die tag saya...Waaahh...best jugak kalau masuk...walaupun belum tau hadiah die ape!~hehehe..


Takpe..takpe..ikhlas akan membawa kepada kap ba ro kap alip ta nuuunnnnn....
Alhamdulillaahhh~


Mule-mule die suruh saya Follow blok yang organise contest nih..Tekan SINI kalau nak join jugak..
Saya dah follow dah!
hoyeayyy..yeehaaa..yehaaa...anggerik...anggerey!


Lepas tuh..lepas tuh...

Saya kene ade blok sendiri...
Taraaaaa...
ini lah batu blok saya!!!

Komdian...

Komdian...

Saya kene buat entry pasal Contest ini dan letak satu gambo Si comel saya yang palingg comel sekali...

ohh..ini anak sulung lelaki saya .. Name dia ADAM..
yer..ADAM sahaja...
die nih banyak cakap..macam mak die..tapi bukan sangat macam ayah die...walaupon idung die kemek macam ayah die..tak mancung macam mak die!hahahaha!~


Ala....apasal satu jer..saya mau letak banyakkk!!


*jangan muntah kepada si emak yang perasan anak die chomel..hahahaha~sape yang nak puji anak sendiri kalau tak mak die sendiri...hahahahah~!*


dann...


Saya juga kene gam kan gambar baby contest nih kat side bar batu blok saya...
ohh..Amazingnara!!!
Saya juga sudah lakukan itu!!


ape lagi..ape lagi...saya mau lagi!


ohh..macam mane tuan punye contest nak tau yang saye join???


Saye perlu link kan entry saya ini kat comment entry contest tuan punye blok ini..
ohh..itu small matter the pieces lah!! jap lagi saya pejam mata saya buat!!


* 1 minit komdian*


settle..settle...


ohh...Adam layak mengejoin contest ini sebab adam baru umo 5 bulan lebih!
yeayyy!!
korang yang ade anak yang baru lahir sampai 6 tahun, boleh le join contest ini!


Akhir sekali...


yeay dah akhir...

saya perlu tag 5 orang rakan!

sape eh..*pikir*


ok..ok..dapat dah..

1. Oja + Shah (anak:aimy)
2. Morn + dars (anak : Khalish)
3. Mas + hasnor (anak : Najwa)
4. Ajar + Bary (Anak : Eryna)
5. hyerazi + Kasha (Anak : Fathnin)


ok..siap tuan juri..terime kasih kerana sudi bace entry saya yang tak senonoh ini..semuge kalian-kalian hidup bahagia hingge akhir hayat dan tolong doakan saye ade anak lagi...hahahahahaha~
* tak sedar diri yang ari tuh lahirkan Adam kene ceaser*

sekian..

Wabillahitaufiqwalhidayah..wassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh!

Confession

weyh..weyhh.....

aku nk buat satu pengakuan nih...korang jgn gelakkan aku..simpati takper...hahaha...

aku kan....aku kan.....
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
dah lama giler kan......+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
tak ......
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
++
TENGOK WAYANGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!


betol wooiiiii!!!!

aku dah tak update langsung muvie2 baru yg kuar...

mcm dah dekat setaun kot!!!!!!!

bile aku ckp ngn laki aku kan,..

die kate.....

itu bukan bende yang penting dalam hidup

EF
AI
EN
E

FINE~

Sunday, December 19, 2010

My COok Show *gedix giler*


*sila bace entry ini dengan nada lembut gediks giler macam chef2*

ACTION!!!


Hai semuaaaaa!!

mari dekatt...mari dekatttt....

haaa...Bertemu kita sekali lagi dalam rancangannnnnn...

DIMAANNNAAAAA????
?
?
?
?
?
?
?
JOE JAMBuLLLLLLL!!!!

ehh...eh...sori guyss..silap show..
*sambil tangan tersipu-sipu malu tutup mulut*

Terime kasih kerana sentiase setia bersama kami dalam rancangan .....

MOK BAJET TERER MASAK!!!!

hah..puan-puan!!

ape resipi kite hari ini???

yer puan puan..hari ini Chef Mok akan tunjukkan care-care macam mane puan-puan nak wat tuna yang special giler tak jual kat supermarket puan-puan pon...senang je puan-puan..tak sampai 5 minit..eh...5 minit lebih lah puan-puan..begantung kepada kelembutan puan-puan lah yerr..




Sebelum kite mule, mari kite tengok bahan-bahannyyerrr!!


haaa..ini penting puan-puan..kalau tak de mende nih tak jadi tuna yer puan puan..belilah brand ape-ape pon..cap Ayam ke, cap kucing ke, cap Arnab ke..yang penting die TUNA IN WATER yer puan-puan..jangan lah puan-puan beli tuna in mayonis ke..tuna spread ke..itu tak real lah puan puan...

hah..lepas tuh puan puan...kopek lah sebiji BAWANG BESAR.. cincang die halus-halus macam kat bawah nih yer...

hah...tapi kalo puan puan tak gemar bawang, kurangkan penggunaannye..takpon cincang sangat halus lah yer...jangan sampai takde terus...nanti rase die lari..ohh..no..no..por fawor!!



kemudiann, bg anda puan puan yang menggemarkan pedas..haaaa...jgn dilupakan yer CILI PADI ini..
juga dihiris dan dicincang halus kuase tige puluh lapan...kalau tak moh letak pon takpe..tapi nanti tak pedas pulak tuna puan-puan tadi..

selepas itu, sediakan MAYONIS satu balang...lagi besar balang mayonis, lagi berbakol-bakol lah kalori yang puan akan amek nanti...heee....


hah...AJISHO secukup rase...bg die kaw2 siket!


dan LIMAU KASTURI beberape bijik..
mengikut darjah kemasaman yang puan-puan mau!






Baiklah puan puan...mari kite mulekan upacara adat istiadat membuat tuna..
Fuhhhh
*sambil menyingsing baju kat lengan sehingge ke siku*

mule-mule, puan puan kenelah mengetos tuna yang dalam tin tadi..perlu diingatkan yer, tos je tak cukup....puan puan kene tekan tekan kan die supaye ikan nih betul-betul kering sekering kering nyer.. hahhh,,,macam gambar dibawah ini lah...



setelah puan puan begitu pasti tahap kekeringannya, campurkan dgn bawang dan cili yang dicincang tadi...hah.. ape lagi puan puan...godak lah die sambil menggodak pinggang masing-masing..



setelah digaul rata, masukkan pula mayonis berkalori tinggi ke dalam tuna tadi..kalau nak lembab sebasah hujan, letak lah lebih sikit..tapi bagi puan puan yang mementingkan istiqamah letak tak perlu lah melimpah ruah...

hah??
ape itu istiqamah??
oohh..istiqomah menurut ape yang saya belajar dululah kan, kalau tak silap hingatan saya, istiqomah tuh kesederhaan..sebagai muslim, kite perlulah beristiqamah..tak perlu melebih-lebih serta bermewah- mewah. Nabi menyuruh umatnya beristiqamah dalam semua hal..
terima kasih.
*kuliah subuh*



hah...gaul rate mayonis tadi dgn tuna..ohh...jgn lupe gaul sehingga sebati dengan jiwa dan sanubari dengan penuh rase kasih sayang sambil menyanyikan lagu rasa sayang hey rasa sayang hei, hei lihat nona jauh rasa sayang hei


kemudian, tambahkan sedikit ajishooo..



dan perahkan beberape biji limau ke dalam tuna kita tadi.. dan gaulkan lagi..lagi banyak limau kan, lagi masam siket kan, lagi best tau!!tambah pulak dgn pedass...memang menyelerakan puan puan..




haaaa...inilah hasilnyaaaa...lepas dah siap, puan puan masuk dalam container masukkan dalam ice box..

hah...bile puan puan rase nak makan, jangan lupe beli roti..sapu atas roti..ohh...rasenye pasti mengagumkan puan puan...


baiklah...demikianlah resipi saya minggu ini..
puan puan di rumah...selamat mencuba!!!


Semoge kite bertemu lagi di hari dan waktu yang sama pada minggu hadapan dalam rancangggaaaannnnnnnnnnnn.......

MOK BAJET TERER MASAKKKKK!!!

di Duniamuuuuuu TV3!!

Saturday, December 18, 2010

malam ini

Me and husband had this for our dinner!~


sawi cina masak tiram~

dannnn

talapia masak sambal cili padi pedas giler!


ohh...kenyang!!!!

dah kenyang tengok bola pulak!!!
malaysia vs vietnam..
malaysia masuk fimal..ceh..aku takdelah follow pon Piala AFF Suzuki nih...tapi tertengok pulak..sebab Kanda tengok!

TAhniah team MALAYSIA!~

sementare mak bapak tengok bola, anak dibiarkan sedemikian rupe..

tonggang tebalik dah semua nyer...time nih Adam main sorang-sorang...cakap sorang-sorang...tapi tuh tak menarek perhatian kami pon!!hahahahaha


ohh..Adam dah merengek2..nak pow susu lah tuh!


tata darls~

Friday, December 17, 2010

mim alip lam sim


huwwwaaaa...sekang nih guwa sangan mim alip lam sim nak mam..

mane taknye..enzim nih dtg lepas guwa balon 3 pinggan nasik goreng yang guwa masak sendiri...wo..wo..bukan guwa nak puji guwa masak sedap..tp memang sedap pon woi...ditambah dengan lapar di pagi hari..hujan pulak tuh...tak hengat dunia guwa menambah...

Orang sekelilig dah cakap badan guwa nampak naik!!waa...guwa tau..tapi mase tambah nasik goreng, guwa pejam mate je...napsu serakah guwa meronta-ronta!!!

Patutlah dalam agama, Islam tak bagi umatnye makan kenyang-kenyang eh..nanti contohnye akan jadi macam guwa..ohh...sekang guwa tau..ehh...guwa dah tau lame..cume baru teringat lepas tersandar kekenyangan...


oh yerrr...hari ini one of besties guwa akan ade cincin yang akan disarung oleh bakal mother in law die..finally, sue dan faris akan ditunangkan...waaahhh...
gambar guwa cilok dari pesbuk Sue

happy...happy...

sori sue..guwa tak dpt join korang..guwa sedikit kecewa disitu...tp guwa doakan korang semua bahagia di sana..


oh..sue nih kawan guwa kat maahad dulu..yer..guwa sekolah maahad dulu..dari kecik sampailah dah ke beso, muke die same je..guwa tak penah tengok jerawat kat muke die..guwa tak penah perasan berat die naik mendadak..kire badan die maintain dowh!!
yer..guwa bangge guwa ade membe cun macam lu lah sue!!


lately banyak bende happy yang berlaku di sekeliling guwa..kawan-kawan guwa baru berkahwen..pidot and yam dah pregnan...ade yang baru beranak...yang bujang2 pulak happy dgn life masing-masing..oh..indahnye donia bile orang yg guwa sayang giler2 happy and dah melangkah ke fase seterusnye dlm hidup diorang..

Trillion congratulation untuk lu orang semua!!!!!



Thursday, December 16, 2010

10 Muharamm



Satu Muharam deltik permulaann,
Perkiraan tahun Islam Hijrah....lalalalalallala~

oh...hari ini sudah 10 Muharam...

Niat dari 1 Muharamm nak puase time 10 Muharam..
Bile tibe masenyer, tak boleh pulak aku nak puase...Datin Pe'ot yang dah 3 bulan tak datang jengok aku, tibe-tibe datang pulak...

eh..eh...

korang tau Datin Pe'ot nih datang biler????


haaa.....kalau korang tau cerite aku nih, mesti kau dapat m
embayangkan muke aku yang kemek bile Datin Pe'ot datang pada ketike itu!


Sabtu petang sampai kat Cameron Highland..*ok..sempat!!!*hahahahha~
(siap request baby cot untuk Adam okeyh!!)


Ahad tghari tibe-tibe pulak mak datin nih bg salam...ohh...whatde!!! selepas aku tak jumpe kanda 41 ari...selepas aku dapat port baik kasik feel sebab sejuk...kau datang saat nih eh mak datin...selame-lame Kanda pegi haji, kau taknak pulak datang jengok aku!!!Kau memang tau!!

Sangat Memang!!!!!


Boleh sebegini saja!!


Ahad malam tibe-tibe Adam tido tengah2 antara kitorang!!

Great Job Adam!!!


Wednesday, December 15, 2010

H.S.H

Home Sweet Home

Akhirnye aku tibe juge di rumah MErsing setelah bergolek-golek cuti sakan..Bile aku dah ade kat Mersing, bermakne, rutin harian aku sudah menjadi normal balik.. Dunia kembali menjadi nyata..

oohh...post akan datang *kalau rajin*

AKu akan ceritekan perjalanan percutian yang sungguh menggembirekan!!!






Saturday, December 4, 2010

Segar

Ahhh...Terase segarrr...Segar sangat sangat...

Kalau kau bayangkan, kau berpeluh ketiak masam bachin nak mam...Pastuhkan kau pegi masuk toilet mandi lame-lame...Kau keluar toilet ape yang kau rase...Mesti perkataan pertame yang kau sebut: "Ahhhhh..Segarrrr siket!!"

Macam tuh jugaklah yang aku rase..bile batu blok nih dah berbaju baru...busan dengan yang lame...rase panas dan rimas...tapi nak tukar-tukar perlu mahMOOD rajin datang rumah...Tadi, tak masal tanpa dijemput, enchek mahMOOD datang pulak..terus fokus aku menyiapkan mende alah ni..nak berak pon tak fokus sepeti ini okeyh!!

Kali ini, macam lebih simple..pemilihan kaler dari 1 tone yang same...sebab dah tak larat pilih kaler...terime seadanye ape yang disediakan oleh Dato Sri Blogspot..

Macam terase nak mencanangkan blok nih...Tapi macam terpikir balik, belom tibe masenye kot...Sebab aku tak mau ade student aku yg bace blok aku..nanti terkeluar bende yang tak senonoh aku tulis, bikin malu kaum...nanti kecah satu maktab..abis reputasi aku!!.eh..eh..ke ade yang dah bace???Aku rase aku belom dedahkan lagi kat students!! Kalau ade student aku yang dah bace, maknenyer terer lah diiorang korek rasie..

Oh yer..besok ari ahad...luse hari isnin..lusa ari isnin...lusa ari isnin...lusa ari isnin....lalalalalalalala~
Seumur idup aku, nih la first time aku suke hari isnin...hehe

dah...dah...dahhh...

Friday, December 3, 2010

Adam dah ade pasport!!!

hei...hei...hei...

Adam dah buat pasport weyh...

Aku buatkan kat Jabatan imegresen Muar..

Sekarang buat dah cepat eh...



Canggeh lah!!!

Tabik kat Jabatan Imegresen yang dah tak tangguh-tangguh keje lagi dan makin canggih!!

kalau dulu kat Muar nih seminggu baru dapat...

Tuh dulu kitorng sanggup gi Melaka atau Batu Pahat semate-mate nak dapat cepat....

Tapi sekarang.....

Lepas satu jam bayar dan dapat resit, kite dah boleyh dapat dah pasport tuh...

Tahniah kpd org Muarr!!

hehe..

Buat Pasport Adam hanye memerlukan seratus lime puluh hinggit saje untuk tempoh lime taun...

pakai jer duet yang sedare mare bagi tuh...

lebih afdal!!

Hahahahahaha..



ini Adam yang kesejukan dalam Jabatan imeg tuh...baru lepas amek gambor...ngeh2~


lepas satu jammm...inilah hasilnyer!!!
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
Taraaaaaaaa!!!!!!

Aku gelak guling2 tgk muke anak aku nih!!

begitu juge seluruh anggote keluarge aku...

Kalau korang nak gelak pon, gelak lahhh!!!!

hehe...

Bile Adam dah besar, die pon mesti gelak punyer!!


hahahahahahhaah!

*Lepas nih boleh pegi Londen, Pakistan, Uzbekhistan, Gohet Gostan, Kebun Rambutan!!



Thursday, December 2, 2010

Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest





Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuhhh!!!
*bagi salam dengan nada Haji Haji Mustofa dalam cerite Qalesya*

wallahwei...aku tak sangke aku nak join competition nih since mase first time pidot ajak aku join ini petandingan, aku rase macam "heee... aku mesti kalah punye..."

tapi kan...tapikan...tibe2 terpikir..."mok, cube ikhlas dlm melakukan sesuatu!! ok fine~"

mari kite becerite pasal enchek Mohd Razali (MR)...

Mula-mula detik perkenalan kami, mase wedding Mimi kat Felda Kahang Barat, Kluang!
Aku kan kalo pegi wedding orang, tak rase lah nak pandang photographer pengantin tuh...sebab kan aku pon ade kamere sendiri!!walaupon murah!!heeee....

tapikan...tapi kan...Mimi introduce kan aku dgn Mohd Razali nih...oohhhh...aku pon, oh ok!!
pastuh mcm tak hengat lah kan, sbb excited sangat lah
kat wedding bestfren...tibe2 die berade kat depan aku ngan kamere die, sambil panggil "Mok!!Mok!!" (die soh aku pandang camere dgn gaye over acting aku tuh!!)

wahhh..aku ape lah lagi kan!!mane boleh nampak camere!!
terdetik dalam hati aku kagum dengan OP Mimi ini..die bukan saje ambik gambar pengantin semate-mate...tapikan die ambik jugak kegembiraan dan keceriaan yang berlaku disekitar majlis!!

Pastu jumpe die lagi kat wedding Pidot..dan mase inilah aku mengenalinya dan mengagumi nye dalam diam..dalam ati ckp "apasal lah aku kenal die nih lambat!!!kalo tak mmg aku dah hangkut die jadi OP aku mase wedding aku!!"
Mase tuh die jadikan kawan-kawan pengantin mcm kawan2 die..kalo kitorang borak buat lawak die gelak..tak lawak pon, die sengeh je..aku tau die penat..tapi sabarnye die layan karenah orang2 sambil hamek gambo!!aku tak nampak lah bile die makan!!kesian kau MR..

pastu jumpe lagi kat wedding Kemar...kali nih takyah introduce2 lagi..mmg die dah kenal semua kawan-kawan Kemar, sebab kawan-kawan Kemar tuh kawan-kawan Pidot jugak!!Kali ini aku tunggu outdoor sekali..daannnn..makin hebat pulak encik MR ini!!sanggup melakukan ape saja demi gambar yang menarik..
daannn, die juge menjadikan latar belakang yang tak menarik ke arah yang sangat chanteekkkk!!


Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com
PAstu kau tgk gambar kat atas ini..sape sangke tembok bewarne kuning ini mampu menjadikan keseluruhan gambar ini chantek, menarik, tertarik kau memang da' bomb..Gambar ini sebenarnye simple je.tapi bagi aku "The less is more"....kalau kau lah kan..kau terpikir ke, ko nak diri tepi tembok kuning nih, amek gambar..sebab mesti kau rase tembok kuning nih biase je..baik kau amek gambar tepi bunge ke, tepi swimming pool sambil tunjuk PEACE ke, ataupon mesti ko pilih background lampu2 kelip kat depat rumah!!
kan...kan...kan!!!

Hah...ade lagi..contoh-contoh yang lain..yang berbackground kan tempat2 yang kau tak sangke ia menarik..contohye, kat belakang kedai apek yang lame tak bukak-bukak...kat belakang rumah TNB...kat kaki lima kedai-kedai...kat tepi bangunan kedai..tepi jalan raye yang ade kete..isk..kau tak caye???
Nah!! sekarang cube amik mouse dan klik kat sini dan juge situ malah gambar itu juge berade di sinun..eh,,banyak lagilah gambo2 lain..rase nak link kan semua je..tapi kalau susah-susah korang pegi page INI pulak!!

Lagi yang best kan.... MR cube untuk mengenali semua mak bapak pengantin, sedare mara pengantin serta sahabat handai yang baik dengan pengantin supaya die tau siape orang yang penting dalam idup pengantin...waahhh...Kewl kan!!so, nanti, akan terpahatlah gambar keluarga, sedare mara terdekat pengantin, sahabat handai dan muke tetamu yang hadir yang pelik-pelik!!
pengantin boleh lah tunjuk kat cucu cicit mereka nanti yang mase diorang kawen, laki mak long tiri belah bapak sedare die pon datang mase diorang kawen!!

KOrang kan kalau belom kawen, plis lah..plis lah...pemilihan photographer antara elemen yang saaaangggaattt PENTING sebab OP inilah satu-satumya yang akan meng"capture" momen-momen penting beserta indah supaya dapat meninggalkan memoribilia yang menarik untuk pengantin kerana ini sajalah bukti yang sesuatu pasangan bahagia itu bahagia pada hari yang bahagia...kawen sekali seumur idup woiii!!!!

Jadi UNDILAH MOHD RAZALI!@!!!!
untuk OP andaa!!!
*wahhh...mcm pilihanraye pulak!!*

Full Stop atau Titik..







khamis dan hujan

Dah lah malam nih hujan lebat...

Dah lah malam nih malam Jumaat..

Dah la Kanda jauh...

haissshhhhh....

Monday, November 29, 2010

cerite budak gemok

ini cerite betul..org yang bakal aku ceritekan nih memang wujud dan ia benar-benar terjadi..

KISAH 1:

aku jumpe akak nih mase aku mengajar di salah sebuah sekolah (mcm byk je sek yg aku mengajar)..akak nih umo die 34 taun..tapi belum kawen lagi..Fizikal die, agak chubby (tp aku lg besar dr die)tapi kulit memang putih, macam cina..die sebenarnya department lain..tapi aku pon tak hingat macam mana aku boleyh terbaik dengan die..oleh kerana kami nih bersaiz besar, so satu ari die ajak aku berjalan kaki sekitar kawasan sekolah..untuk lose weight..dengan harapan....lama jugak..satu jamm!

so, mase berjalan bersama die tuh, byk lah yang dikongsikan..byk yang die cerite kat aku...cerite sejarah kenapa die tak kawen...kenape boifren die taknak kawen cepat..and pengalaman-pengalaman die..yess..die senior aku!1

dari kesimpulan yang aku dapat dari cerite die...akak nih, adelah seorang yg aras confidence level sangattt rrendah...beliau tidak yakin pada diri..ini semua disebabkan mase kecik-kecik dulu, beliau dicerca oleh makcik2 kerana tidak chomel mase zaman kanak-kanak.. Justeru, beliau sering berkurung dalam bilik dan sangat tak berkeyakinan untuk mengadap orang ramai..dressing beliau juga tak penah berubah dari zaman remaja, sampai lah ke zaman dah bekerja..

Kesian aku tgk akak nih...tapi kalau cerite dengan aku, impian die besar...maknenyer, die sebenarnye nak jadi macam orang biase..die nak sangat pakai lawa-lawa...die nak sangat shoping baju yang up to date..die nak ubah care lipat tudung (die lipat tudung bulat) tapi die takut untuk berubah!!

KISAH 2:

Si dia nih aku berkenalan mase zaman uni..kire satu geng ngan aku..badan die besar jugak..tp aku still lagi besar dari die...hehehe..

Die nih pulak..struktur badan die, die membongkok..dan die punye breast besar dan jatuh..macam makcik2 yg anak dah ramai..bg aku die lawa...ade lesung pipit..cerahhh...tapi itulah kan!!

Aku pnh tanye die..die pakai bra macam mane..die pakai bra kain yang takde besi..ala...yg mcm aku pakai mase kecik2..mase breast tak tumbuh lagi...dan die pakai sampai breast die besar..aku n kawan-kawan yg lain ade jugak nasihatkan die supaya tukor bra...seriously..tapi die tak tukar-tukar pon..

Satu hari kan, bile aku kuar shoping ngan die, aku pakse die beli bra besi untuk support die punye tuh lah..mule-mule die beli satu..bile balik, die try bra baru..die jatuh cinta...dengan branya..pastuh ajak aku gi shoping lagi untuk beli bra yang baru...yeeehaaaa...misi berjaye!!

dan sekang die dah bertunang dan tak lame lagi mau kawen!!phewwiittt!!~

kesimpulan:
kalau berubah untuk kebaikan, jangan takut untuk berubah..
kalau berubah untuk kejahatan, takutlah untuk berubah..

**kisah kegemukan aku pulak akan aku ceritekan untuk entri akan dtg...yeeehaaaaa!!~

rindu lahhh..


weyh..weyhhh...

i rindu lahh...

rindu sape yu??

mmg lah i rindu hasben i...

tapi i jugak rindu nak tulis blok...

tapi kan..tapi kan....

dalam paler hotak i macam2 rasenyer nak tulis..bile letop takde dpn mate...dlm bilik air tgh mandi, tgh masak, tgh basuh beraks anak i, idea nak tulis blok mencurah-curah tau!!

tapi kan, bile letop dpn mate kan...

i buntu...

i keliru..

auwwwww...

*post yg takde motip*

Sunday, November 21, 2010

istri sepi..

bile tibe malam jer..sepi...

bile sepi jer...malamm...

malam itu sepi..sepi itu malam...

cepatlah beredar waktu malam...

jelmalah kau wahai siang!!

dengan kuasa bulan......MENJELMAAAA!!!!

*tingggg!!!*

(sambil terus tutup mate dan tido)

pas kau bukak mate, pasti tiada lagi malam...

dan kini tidak sepi lagi!!!








kegilaan aku kembali lagi!!!

gile tak gile lah!!!

dah lame aku tak buat mcm nih...

dah setaun kott!!!

betol...betolll!!! setaun wa cakap sama lu!!!!

apenyer???

bersoping sakan..menghabiskan duet dengan rase kepuasan tak terhinggeee...

aku menerapi jiwe dengann shopinng!!aku rase semua maknusia yang berjantina perempuan pon terase seperti yang aku rase kot!!betol kan???betol kan???hepppp...baik kau cakap betol!!

masuk je KL, aku flash back balik bile kali terakhir aku shoping untuk diri aku..(selain shoping di pasar awam membeli ikan dan shoping di Tunas Manja beli barang2 rumah)

taun lepas akhir taun jugak..kau!!!

pheww..tarik napas aku...patutlah ghobok baju aku (ghobok=wardrobe) mcm tak berubah dan aku mcm asyik pkai baju same...beg same....perfume abis tak gi beli-beli...dulu rajin jugak beli shawl online..ade jugak lah shawl baru...tapi, mcm dah tinggalkan pulak tabiat tuh...
facial ngan spa bagai lagi lah dah lame aku tak buattt!! ape lagi lah nak mengewax kaki yang berbulu serta menTHREADing muke..fuhh!!!

pegi SOGO, tengok...eh..bangunan sebelah SOGO yang dulu tgh construction dah siap lah!!wah..jadi bangunan CIMB Bank..okeyh!!jakon sekejap!!

wahhh..giler kau aku masuk Sogo tuh...tgk baju nak baju...tgk beg nak beg...tgk purse nak purse!!tgk perfume...eh..perfume aku dah abis!!hehe..WAJIB beli nih!

pastu gi jalan TAR wajib gi kedai kasut popular aku iaitu kedai POPULAR!
maklumlah, kasut macam kapal di lautan samudera(bak kate laki aku la..)bukan senang nak cari kedai ade kasut aku...kedai tuh jelah yg dapat memenuhi citarase aku serta sais kaki aku...so, sape2 yang senasib ngan aku ade kaki yg luar biase besar, silelah ke kedai tesebut!!aku rekemen..harge mmg menakjubkan..sesuai untuk semua lapisan masyarakat and design die pon up to date seirig dengan pattern kasut org yang bersais normal..kalau masuk kedai nih, takde maknenyer aku nak rembat sepasang jer...paling sikit 2 pasang, paling banyak 4 pasang sekali beli!!!
berbaloi-baloii!!

kt jalan TAR, aku dah jumpe kedai yang jual shawl mahal yang lawa dan rase geram bile tgk shawl2 tuh yang aku rase satu ari aku dtg situh aku kene beli salah satu shawl kat situh...aku tak beli time tuh, sbb ari dah nak ujan dan Adam aku tinggalkan kat belakang Sogo dengan aten...so, agak tergese2 disituh..

shoping berhenti untuk ari itu..

keesokan arinyer, aku ke Alamanda..disituh, hanye buat menicure and pedicure..Pedicure besttt..tp menicure aku rase mcm tak puas ati..boleh pulak mase org tuh bluffing tgn aku sampai tertido-tido...patut aku lah tertido!!hampeh betol!!

pastuh jalan-jalan....eh..nampak baju lagi!!!eh...eh..muat lah...sambil meletakkan baju di badan...bli lah!!
jalan-jalan lagi...beli-beli lagi!!jalan-jalan lagi...beli-beli lagi...jalan-jalan lagi...masuk kedai make up..try2 make up..tapi tak beli..hahahha...jalan-jalan lagi...sambil tolak stroller adam..adam pon baik ati jer..tak melalak...mase aku sibuk2 tgk baju,,,die pon tarik2 baju sekali...hahaha..sekali nampak baju tido baby..wahh..murahh...aku letak kat badan Adam..eh..eh..muat lah adam...Aku cakap kat Adam. "Adam nak tak baju nih???kalau nak,, Adam tarik baju nih.." sambil baju nih aku tunjukkan kat die..sekali die tarikk baju tuh sambil membebel-bebel..okeyh..maknenyer kau nak lah tuh!!

sekali tgh jalan-jalan, mak call ckp nak balik dah..ala....nak lagi...nak lagii!!!

aku akur..

aku dah janji ngan eddy..balik muar kang, aku nak round melake pulak!!!!


setaun sekali beb!!derme jelah duit2 kat shopping mall!!

hehe

Thursday, November 18, 2010

menunggu yang pasti


hahahahha..gelikan tengok tajuk diatas??
kroohh...krroohhh...

menunngu yang pasti....
aku memang tengah menungguuuuu...
Adam pon menungguuuu...

kami menunggu oraang yang kami sayanggg..
yang pastiiii..
orang yang kami sayang nak balikkkk...
6 disemberrrr nih...

ayah adam tak sabar nak tengok adam..
kanda aku tak sabar nak jumpe istri die..

kami semua saling merinduiii.....
ahhhh...rindu serindu-rindunyerrr

uweksssss!!!!

Tuesday, November 16, 2010

Tolgate Girl


Aku rase aku dah menyintai jawatan terbaru aku iaitu Tolgate Girl
atau budak tol..kecik-kecik dulu terase jugak lah nak jadi Tol Gate Girl kat PLUS..sbb jawatan tuh mcm mendedahkan kite dgn org ramai...mane tau kan jumpe jodoh dgn anak Dato, takpon anak sultan yang lalu kat tol yang aku jage tuh kan, waahh...tak kaye ke aku nanti??????
(dulu kecik-kecik aku mmg banyak cite-cite...so, takyah nak pelik!!)

tapi kan, oleh kerane mase sekolah bijak sangat, tepakse lah mempertimbangkan angan2 monyet aku tuh!!


tapi kan, jadi tol orang kawen kan, menarik jugak kan...
kalau tak silap aku lah kan, adat tol nih ade kat JOHOR je kot!!

aku penah dengah lah complain kawan2 aku dari negeri lain yang ceritekan pengalaman diorang, adat tol tuh menyusahkan pihak laki..sampai pengantin laki rase fed up sampai nak patah balik...

hey...hey...
sebenarnye kan, adat atau budaye tol nih, bukanlah tujuan untuk menyusahkan pihak laki..tapi cume mau bagi kecohh sebelom pengantin laki jumpe pengantin pompuan atas pelamin..yg tukang tol pon, takyah la nak buli lebih2 sampai pengantin laki lengoh diri..

aku nih pulak, tiap kali jadi jurutol, modal aku ialah panton..takde modal dah..ala...pantun 2 kerat je...takde hal lah...tapi kan, aku hengat next time kalo jadi tukang tol, aku taknak panton lagi lah..sbb berdebar gak nak berpanton nih..hehehe..

Aksi mase nak pow pngatin laki:

nih mase wedding zana.zana kawen ngan jali..mase nih, kesian pihak laki sbb sampul tol dah abes...smpai pengapit kuar kan duet dari purse, dapat lah 3 hingget dan kesian, kitorang pon bukaklah jalann...3 hingget tuh, aku bg yang lain..aku tak hamek pon duet tuh..


nih pulak kawen fidah..die kawen ngan syed..ko tengok lah..besemangat aku nak duet tuh...dapat lima posen dari syed..jadiklah kan...timer kaseh syed!!!!


ohh..ini yang the latest..kat kenduri kemar..kemar mmg awal2 dah cop soh aku jadi jurutol die..Aku??pantang diajak!!!.kau tgk lah muke happy semua org dpt duet..kau tgk siket sampul aku kaler ape, sampul kawan2 aku kaler ape??kau tengok siket!!!!
aku lain kan..lainkan....maknenyer aku nih spesel...orang lain dapat singgit, aku dapat sepuloh hinggit kau!!!!!so, gembire aku lain macam siket!!!hehe



jadi, kepade sape-sape yang nak jadikan aku jurutol korang, jangan malu2 nak booked aku..wahhh!!bajet mcm aku make up artis ke, photographer ke, artis ke...hahahahahah~gilerr..

dan aku suke jawatan aku nih!!!!

Sunday, November 7, 2010

hujung minggu yang menggembirekan!!

*menyiapkan report sambil menyiApkan blok..bagusss*

eh u ollss!!
i gembire hujung minggu ini...

sebab kan....sebab kan....

cuti ujung minggu 2 hari menjadi 3 hari!!
yeeeehhhaaaaaaaa....

*buat keje jap*




*okeyh...sambung balik!*

bile cuti dah 3 ari, dirasekan ujung minggu tuh terlalu lame dan penuh makna..aku balik kampong kali nih untuk merayekan sekaligus memeriahkan lagi perkahwinan tahunan (wedding of the year) Cik Kemar..oh..tp kini Puan Kemar..



ohh...ini die puan kmar bersame somi terchentanyer, en peley..(sebut pey ley)

aku seronok sangat sebab akhirnye aku dapat tengok kerms nih kawen dan nikah sekali..walaupon taun lepas die tak boleh membayangkan dirinye kawen,,tapi hari tersebut mmg menjadi sejarah sebab ape yang die tak dapat bayangkan akhirnye sudah terbayang..malah ia bukan bayangan lagi...ia telah menjadi realiti *cukup lah mok kau buat ayat drama*hahahaha~

mase akad nikah kan ade upacara suami cium dahi istri...wahhh...part nih aku sedih..aku sedihh woi...dengan se tak mene nye aku mengalirkan air mata...aku betul-betul rindu kanda..rindu yang memuncak sehingge ke angkasa!! aku teringat saat die mengucup dahi aku..renungan mate die waktu itu mendebarkan hati aku sambil berdetik di dalam hati, OH!!!AKU BERDEBAR!!!
*okeyh..jiwang lagi!!*meh selitkan sekeping gambo aku untuk mengembalikan nostalgia itu!!heeeeee....

bile jumpe rakan-rakan, happy sesangat dapat gelak-gelak sambil mengambil gambar..hoaaahhh...gambarnye????tengok saje kat kemar punye pesbuk nih. ade beberape edisi album yang mane tengok kesemuanye rase tak puas dan tepakse gostan balik tengok balik sumer album2 die dah upload..

kemar...kau sgt gorgeous walaupon kau mmg dah gorgeous..body kau mempesona...aura kau terserlah...oh...tibe2 nak admire kau walaupon kau selalu merungut diri kau tembam lah gemok lah..what the lah kan!!!

okeyh..okeh...ucapan pulak!!

kepada kawan saya yang bernama Akhmar bin Safaruan bersama suami terchenta enchek fedzly jamil, selamat pengantin baru saya ucapkan...
saya taknak berucap panjang-panjang..
yang hanye saya boleh katakan::::
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
**
*
**
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
SELAMAT BUAT ANAK SETIAP HARI!!!!!!!!!!
hahahahah*


*entri ini dibuat dalam mase seminggu lebih...terime kaseh..

Tuesday, November 2, 2010

iphone, kanda dan aku!

okeyh..korang semua tau menatang kat atas nih ape mende kan???

okeyh...bagus kalo tau!!

mase raye ari tuh, laki aku dapat bonus yang boleh tahan banyak campur lumayan lah..jadik bonus tuh die bagi 2..separuh belikan hadiah besday aku, and separuh lagi die buat beli iphone nih untuk kepuasan die...

tapi kan..tapi kan...

kalo beli mahal2 tapi tak reti nak mengfunctionkan die tak gune gak kan...

Kanda soh aku study iphone tuh, dan donlod ape2 yang patut..

almasalahnye, aku nih pon bute IT sekaligus bute geejet....

weyy...tak reti gune weyh..puas aku godeyh..google kat tenet..aku ttp tak paham!!

skang nih, iphone tuh ade basic function jer..no games!!no syiok songs!!!no, bende2 yang best!!masalahnye kan, nak gune wifi kat iphone pon tak reti!!hahahahha...

sile lah gelakkan aku!!

so how????

aku nak buat suprise kat kanda...

lepas die balik mesia kang, aku nak bg balik phone die nih dengan pelbagai games and lagu2 yang best.....at least!!

mode: buntu!!
dan perlukan "HELP!!! HELP!!! " *sambil menjerit meminta tolong!

Monday, November 1, 2010

lepas tuh kan...

lepas tuh kan...

aku pon demam lah..amek MC ari rabu..siyes mmg aku kedemaman..bdn aku jap panas jap sejuk..kepale berat...selseme yang menggunung...serta batuk yang berpanjangan...adakah ini penangan menangis semalam sehari suntuk??

ari kamis, pagi-pagi aku rase aku dah larat siket gi sekolah..memang aku kene pegi...sebab skrip untuk pengacara majlis majlis graduasi belom siap...ari jumaat dah nak kne raptai..so, by hook or by crook, skrip kene siap hari kamis untuk dibawe ke bahagian protokol..supaye tally lah skrip dengan atucare..at the end of the day, mmg siap skri p tuh...tapi oleh kerane dok terlale lame dlm air con, seram sejuk dtg lagi...kepale mule rase berat...ahhhh...baik aku balik sebelom aku demam lagi sbb lame sangat berkesejukan..balik terus telan ubat dan tido..ptg amek adam..ohhh..penangan ubat sangat kuat..ngatuk tahap babun...kol 830 malam lepas isyak terus aku tido..

ari jumaat, bangun pon kepale berast..pakse dri jer sbb sekolah ade raptai...kalo aku tak jadi MC, aku dah amek MC dah!!~
dengan suare sengau2 merdu tuh, aku pakse diri kuarkan suare..sampai ke petang okeyh...3 kali raptai..kebas bontot guwa..
petang balik terus amek adam..ko bayangkan aku sampai rumah kol 6 ptg..mase tuh aku dah soh anan jer layan adam..aku tak laratt...suhu badan tak menentu...aku risau esoknye aku tak dpt dtg sek utk hari graduasi tuh..malam tuh aku tido awal lagi..kali nih pukol 8.45 mlm..tp kol 1 pg bangun mkn nasik goreng..lapo giler okeyh!!!!

esoknye, ari sabtu, aku bangun rase mcm dah kebah..mlm tu aku tido berpeloh nyahh!!panas sangat2~
akhirnye hari sabtu (majlis graduasi) aku dpt menjalankan tugas dengan sebaik mungkin yang aku boleh wat..demam dah takde..alhamdulillahhh...

lepas je majlis graduasi, br boleh menarik napas lege..sebab dah baik demam!!!dah larat dah nak berbloking, berwalkbloking, berpesbuking, dan bermakanking...cume batuk dan selseme masih menguasai diri...

rimass!!bile lah nak berakhir??

*entri ini takde gambo sbb aku tgh jage budak exam...camere tetinggal kat jabatan!~

Saturday, October 30, 2010

bermulelah kesah itu..

hai semuaaa...
mari dekatttt..mari dekattt!!!1

sini lah dekattt...

mari aku cerite mane aku pegi tak hapdet blok ba[pak katak punye lamer lah kan!!

minggu pertame yang aku tak hapdet blok (ntah minggu biler ntah...aku pon da tak hegat)..hahahhahah..yg atas nih, ahad kedua terakhir sebelom kanda pegi..mase nih jelah mase yang kami ade..oh..kami gi mane???kami pegi sopink..mau pegi MYDIN untuk beli barang haji kanda...


tak lame pastuh, adam kesejukan plus adam tengah batuk-batuk lagi buat kali kedua..jadi dipakaikan sweater dinosour die...nampak mcm adam nak gi LOndon pulak!!hehe..

*ohh..gambor di MYDIN tidak ditangkap sbb tak cukup tangan dan sibuk membeli dan memblah!!

komdian, minggu tuh aku sibuk dengan tugas-tugas PROFESIONAL aku...wah..perlu ke di CAPS LOCK kan??saje jer...krohhh..krohh..kroohhh... kau bayangkanlah sampai nak main bejeweld waktu kerje pon tak sempat..hahahaha..kau terase tak azi???hahahaha...azi tuh, budak keje sebelah aku, walaupon buku student die menimbon atas meje, walaupon die S/U Majlis Graduasi, die tetap boleyh main Bejeweled!!

HAri kamis minggu yang tuh, aku sempat jugak lah mengadakan kenduri doa selamat kecil-kecilan...aku jempot jiran terdekat ngn kawan2 jabatan jer...aku nak masak??mestilah tak kan...aku order ngan akak cafe nasik tomato utk 25 org jeww..nasi tomato adaaaa, tembikai adaaaa, kuihh popiyaaa adaa, kuih keling yg sedap itu adaaaaa..


air rosselle ader, air teh jugaa adaaa..

rakan-rakan jugaaa aadddaaaaa...


pastu minggu berikutnye ari senin and selase aku amek cuti..so, jumaat tuh aku perlu balik ke Felda Kledang..umah bapak mertua ku..ohh...turn bapak mertua aku pulak wat kenduri ari sabtu....dan ari sabtu jugak lah aku dah start selseme ngan batok jangkit adam...

dan hari ahad aku demam..isnin aku baik balik..demam pon sikit jelahh...selseme ngan batuk pasti belum abis...

selase..pukul 2.30 pagi aku bangun..tido pukul 1 pagi..siap2 dan anta kanda..masu mule2 masuk kete, ujan turun dengan sangat lebat...dalam pejalanan, mate aku pon berhujan jugak lah..tp kanda tak sedar pon sbb aku dok kat seat belakang die...

sampai-sampai airport Senai, aku soh kanda ngan abah gi carik toilet,..utk tukar ihram...

*iklan jap..tgh tnggu derang kat toilet laki, aku tunggu la kat luar toilet tuh kan...pastuh ade lah sorang aweks nih, tgh sorong nenek die yg pakai kerusi roda..nak gi aji jugakk..nenek die nak gune toilet OKU..tp takleh masuk sbb ade org..ohh..toilet OKU tuh, sebelah toilet laki...tgh tunggu-tunggu tuh, sekali boipren aweks nih datang bawak handbag aweks die..hensem woiii mamat nihhhh...mmg hensem...tp pakai subang kat telinge kiri..huii...fail betul lah...aku tgk jerlah kan mamat nih...eh..eh...mcm familiar...sekali pakcik mamat nih pon datang...sekali kan, org yg dlm toilet oku td tuh pon keluar..rupenye die tak OKU...wah..aku pon join sekali lah diorang mengutuk brader yang gune toilet OKU tuh...kutuk punye kutuk, pastuh pakcik nih panggil mamat nih sham..oohh..sham name die...eh..eh..baru aku hengat..die nih sham komposer yang main guitar yg dulu ex boipren rita rudaini...pastuh akku wat la bodo lagi sambil denga pakcik die bercerite2 kutuk org sambil gelak2..aku pon gelakkan...dlm pd itu, aku peratikan, org yg lalu lalang, xder org pon yg kenal die...eh...takkan satu airpot aku sorang je yg kenal die...ke derang pon same mcm aku ego tinggi bile jumpe artis...hek eleh...baru sham...belom celine dion..kalo celino dion ke, mariah carey, pasti aku mintak otograp...

abis dah iklan..

pastuh derang dah siap pakai ihram, aku pon sibuk2 lah bawak mereke gi lapor diri...lepas lapor diri jer kan, aku dah nampak dah mate kanda dah merah ...air mata die dah kuar...ahhh..malas aku nak tengokk die...pastuh aku pon bawak la derang nih gi port sedare mare lepak...port bekumpul lah...mule2 aku tahan lagi..pastuh aku tengok die, die tertenggok aku..kitorang jauh...die senyum..pastuh air mate die mengalir..pehhh...walaupun aku jiwe ganas, tp dlm ati ade taman bebbb...maka mengalir lah air mate aku!!



okeyh..nih mate kitorng mmg baru lepas meleleyh...sedih woi...pastu tgk anak yang belom tau ape2...anak yang belum tau die akan berjauhan dengan ayah die 41 ari..


nenda ngan atoknde tengok the only cucunde and turun dari muo untuk anta the only menantude~so far~


aku sibuk2 edarkan makanan kepade sedare mare untuk elakkan diri dari meleleyh...


kanda pon sibukkan diri jumpe sedare mare sebelom berangkat..


eqah busuk si penjage beg aku yang "banyak" duet tuh!!hahaha


bile tibe mase nak check in, okeyh..sadis sekali...
aku salam abah..kanda salam semua sedare mare...

pastuh kande cium adam...weyh...meleleyh lagi weyhh...pastuh aku salam kanda..die cium aku, aku cium die...pastu kami berpelukan...sedih woiiiii...melalak lah aku!!!!!!!

lepas tuh, kanda pon masuk departure hall tuh...aku dah malas nak tunggu nak tengok die lagi...aku pon nak balik cepat...so, mase salam mak, aku peluk mak, aku nangis melalak lagi kuattt.....nasib mak ade..

ari tersebut, aku tak leh tido...satu ari aku menangisss...bile sampai umah mersing, lagi lah aku meleleyh...tengok cincin kanda yang aku pakai pon, aku meleleyh..tgk semua barang kt umah nih aku meleleyh..setiap semua barang kat umah nih ade kaitan dgn die...sampaikan tgk jam murah kt dinding bilik aku pon aku boleyh meleleyh sbb kande yang pilih jam tuh...dan sampai malam tak boleyh tido...nak tido, meleleyh lagi...ntah mcm ne penat agaknye, aku pon terlelap jap..tbe2 ade bunyik call, aku pon cepat2 bangun,...yessss...my kanda call..die ckp die br sampai...dan aku berase lege...malam tuh aku sudah berase seram sejukk....dan akhirnye keesokan ari aku demam, selseme dan batukkk yg tak baik2 sampai lah sekarang....

okeyh2...nanti aku sambung lagi yer...rentetan cerite ini...ngeh3~

aku tauu..

oii hhoiiii...

guwa tau wa memang dah lame tak hapdet...

wa tau wa memang dah lme x mengblokwalking...

mane taknyee!!macam2 mende jadik lately...

laki wa gi aji...

pastuh waa demam seminggu...

pastuh dengan suare yg sengau2 alam, wa kene jadik MC pulak mase majlis graduasi sekolah wa...wa sebok dengan raptai sane sini, wa wat skrip....

ohh...belom tambah dengan anak wa yg sibuk ajak borak ngan wa lagi..

wa sibuk kan...sibuk kan.....

oklah...nanti wa ade mase wa cerite satu persatu..

gambo sumer dah ade dalam camere..tinggal mau hapdet je blok wa nih!!!

perlu mase yang lame siket...

skang wa baru bangun tido...

pastu mestilah wa rase lapar kan..

okeyh..wa nak makan kerepek pisang raye yang tak abis!!!

ok lu oranggg!!

tungguuu wa abis makan kerepek pisang!!