*sila bace entry ini dengan nada lembut gediks giler macam chef2*
ACTION!!!
Hai semuaaaaa!!
mari dekatt...mari dekatttt....
haaa...Bertemu kita sekali lagi dalam rancangannnnnn...
DIMAANNNAAAAA????
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
JOE JAMBuLLLLLLL!!!!
ehh...eh...sori guyss..silap show..
*sambil tangan tersipu-sipu malu tutup mulut*
Terime kasih kerana sentiase setia bersama kami dalam rancangan .....
MOK BAJET TERER MASAK!!!!
hah..puan-puan!!
ape resipi kite hari ini???
yer puan puan..hari ini Chef Mok akan tunjukkan care-care macam mane puan-puan nak wat tuna yang special giler tak jual kat supermarket puan-puan pon...senang je puan-puan..tak sampai 5 minit..eh...5 minit lebih lah puan-puan..begantung kepada kelembutan puan-puan lah yerr..
Sebelum kite mule, mari kite tengok bahan-bahannyyerrr!!
haaa..ini penting puan-puan..kalau tak de mende nih tak jadi tuna yer puan puan..belilah brand ape-ape pon..cap Ayam ke, cap kucing ke, cap Arnab ke..yang penting die TUNA IN WATER yer puan-puan..jangan lah puan-puan beli tuna in mayonis ke..tuna spread ke..itu tak real lah puan puan...
hah..lepas tuh puan puan...kopek lah sebiji BAWANG BESAR.. cincang die halus-halus macam kat bawah nih yer...
hah...tapi kalo puan puan tak gemar bawang, kurangkan penggunaannye..takpon cincang sangat halus lah yer...jangan sampai takde terus...nanti rase die lari..ohh..no..no..por fawor!!
kemudiann, bg anda puan puan yang menggemarkan pedas..haaaa...jgn dilupakan yer CILI PADI ini..
juga dihiris dan dicincang halus kuase tige puluh lapan...kalau tak moh letak pon takpe..tapi nanti tak pedas pulak tuna puan-puan tadi..
selepas itu, sediakan MAYONIS satu balang...lagi besar balang mayonis, lagi berbakol-bakol lah kalori yang puan akan amek nanti...heee....
hah...AJISHO secukup rase...bg die kaw2 siket!
dan LIMAU KASTURI beberape bijik..
mengikut darjah kemasaman yang puan-puan mau!
Baiklah puan puan...mari kite mulekan upacara adat istiadat membuat tuna..
Fuhhhh
*sambil menyingsing baju kat lengan sehingge ke siku*
mule-mule, puan puan kenelah mengetos tuna yang dalam tin tadi..perlu diingatkan yer, tos je tak cukup....puan puan kene tekan tekan kan die supaye ikan nih betul-betul kering sekering kering nyer.. hahhh,,,macam gambar dibawah ini lah...
setelah puan puan begitu pasti tahap kekeringannya, campurkan dgn bawang dan cili yang dicincang tadi...hah.. ape lagi puan puan...godak lah die sambil menggodak pinggang masing-masing..
setelah digaul rata, masukkan pula mayonis berkalori tinggi ke dalam tuna tadi..kalau nak lembab sebasah hujan, letak lah lebih sikit..tapi bagi puan puan yang mementingkan istiqamah letak tak perlu lah melimpah ruah...
hah??
ape itu istiqamah??
oohh..istiqomah menurut ape yang saya belajar dululah kan, kalau tak silap hingatan saya, istiqomah tuh kesederhaan..sebagai muslim, kite perlulah beristiqamah..tak perlu melebih-lebih serta bermewah- mewah. Nabi menyuruh umatnya beristiqamah dalam semua hal..
terima kasih.
*kuliah subuh*
hah...gaul rate mayonis tadi dgn tuna..ohh...jgn lupe gaul sehingga sebati dengan jiwa dan sanubari dengan penuh rase kasih sayang sambil menyanyikan lagu rasa sayang hey rasa sayang hei, hei lihat nona jauh rasa sayang hei
kemudian, tambahkan sedikit ajishooo..
dan perahkan beberape biji limau ke dalam tuna kita tadi.. dan gaulkan lagi..lagi banyak limau kan, lagi masam siket kan, lagi best tau!!tambah pulak dgn pedass...memang menyelerakan puan puan..
haaaa...inilah hasilnyaaaa...lepas dah siap, puan puan masuk dalam container masukkan dalam ice box..
hah...bile puan puan rase nak makan, jangan lupe beli roti..sapu atas roti..ohh...rasenye pasti mengagumkan puan puan...
baiklah...demikianlah resipi saya minggu ini..
puan puan di rumah...selamat mencuba!!!
Semoge kite bertemu lagi di hari dan waktu yang sama pada minggu hadapan dalam rancangggaaaannnnnnnnnnnn.......
MOK BAJET TERER MASAKKKKK!!!
di Duniamuuuuuu TV3!!
No comments:
Post a Comment