Pengikut Batu Blok

Thursday, April 22, 2010

Bace jelah..tak perlu tajuk pon!!

MATAHARI

by: Agnes Monica

(sebelum bace sile klik ikon "PLAY" supaye halwe telinge seiring dengan detik hati yang membace entry ini *kalau bace dalam ati lah*)

video

Siape suke lagu MATAHARI nih???angkat tangan!!!!

"saya cikgu...saya cikgu""

**ngade-ngade lah kau Farhana..kau hengat nih kelas ke nak suruh budak yang bace angkat tangan...**

eh..eh..ade yang angkat tangan ker??

upsss..korang nih...dah gian nak masuk sekolah balik ape??

abaikan.....

kite start menulis sekarang..

okeyh..bagi sesiape yang mengenali Farhana, pasti ia sangat sinonim dengan karaoke..Farhana bukanlah ade bakat yang sangat besar macam Ziana Zain (walaupon berangan dapat vokal mcm Ziana Zain)..tapi Farhana suka sangat menyanyi..dengan niat ingin melepaskan segala ape yang tersemat dan terbuku di dalam hati..dan sekaligus berangan menjadi artis..(Farhana terpakse melupekan cite-cite untuk menjadi artis sebab beliau rase yang beliau lagi diperlukan untuk mendidik anak bangsa dalam ilmu hisab).. "mulia "nya ati kau Farhana..

perenggan diatas hanye lah intro semate-mate..

ermm..sebenarnye nak diceritekan bahawe lagu ini adelah one op my favourite song tyme2 karoke..sebab lagu nih walaupon lirik nye tak dihayati, tapi melodinye membolehkan sang penyanyi untuk melepaskan geram...tengok video klip kat atas pon tau dah kan yang Agnes Monica tengah lepas geramm..

seriously...cube korang try..lepas nyanyi tuh rase kepuasan yang tak terkate dan sangat bermakna..berbaloi menghabiskan singgit (bagi yang pegi karoke jamban..singgit per lagu..mic kadang-kadang bau air liur busuk bachen tak terkate..nak berdiri kene tunduk-tunduk untuk orang yang tinggi macam MARYAM ZAHABA dan AZIAH ZUBER) dan 10 hinggit++ (bagi yang banyak duet spend satu bilik dengan sound system macam konsert tapi bawah sket, mic wireless-tak artis lagi ker tuh???cume takde crowd yang hebat....hah!!! nak crowd???ajak lah kawan2 karoke sekali dan kau menyanyi di atas kerusi die yang empuk tuh, soh kawan-kawan di lantai...pastuh gilir-gilir..hahaha..eh..eh...jangan lupe menyanyi gaye artisss!!)

Hah..Ape lagi...pegilah weyhh!!!!!!

Syuh...syuhhh!!!!

pergiiii!!

Wednesday, April 21, 2010

Serbuan Rumah

uhhh...Semalam mak call..tanye: "awk ujung minggu nih balik tak??" aku pon jawab lah..."tak mak..hujung minggu nih nak kemas rumaahh" rumah dah lame tak besapu..biaselah aku...sejak mengandung nih, aku mengambil masa yang amat sangat lama untuk membersihkan rumahhh...



Then mak cakap lagi, "eh..kitorang nak datang rumah awak hujung minggu nih???" ala...mak..."berdebar..berdebar.." hehe..



meaning that aku kne kemas awal sebelum hari SABTU lagi lah kan supaya rumah nampak lebih kemas dan teratur...



nasib lah rumah aku nih tak banyak harta pusaka...senang dikemas dan memudahkan cara...


okeyh...mari kite checklist ape yang aku kene buat sebelum mak ngan ayah datang:



  1. cuci toilet- well..toilet sekang berada dalam kadaan tahap yang memuaskan..sudah complete...cume kene kasik wangi jer...huahauahu



  2. dapur - sekang keadaan dapur pon masih belum lintang pukang sebab tiap-tiap ari pon aku bersihkan dapor lepas masak..paling-paling malas pon 2 ari sekali aku mengelap-lap daki-daki minyak yang bertaburan disekitar dapur gas dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannye**heee..tak sempat lah weyhhh...**kali nih mmg kene touch up abis-abisan..



  3. wardrobe- okeyh..yang ini memang kene kemas betul-betul...kalo nak diikutkan semua baju kerje aku hanger..baju basahan aku lipat..okeyh..yang itu takde masalah...cume shawls aku bergelimpangan dalam robok sebab kadang-kadang nak cepat main tarik jer...



  4. cuci kain buruk - untuk memastikan yang kain buruk berada dalam keadaan yang bersihh...



  5. sapu dan mop- part nih la paling meletihkan aku weyh..seriously...yerlah..sebab satu rumah kene pulunn...

takperlah..aku pon dah semimnggu tak kemas rumah..aku anggap ini mcm exercise aku jer..huhuhu..uweeekkk...larat ke aku nih nak wat dalam tempoh yg singkat...huargggghh...

Farhana boleh!!!!!!



Kodah pun boleh!!!!!


Keadaan rumah sebelum kemas

bilik yang berterabur


dapur yang plastik terkeluar dari drawernyer




**Sekali Khamis petang mak call lagi, die cakap tak jadik datang sebab Eqah ade petandingan nasyid..jadik solo..tak blh skipp...aiseyhh.....


Friday, April 16, 2010

oi cik hirzahida padil

hah..hirzahida!!!takyah nak wat muke sedihhh...

adoiiii...kau pikir boring kau je nak soh aku post blok...aku pon memerlukan blok kau untuk mngisi mase lapang aku...kadang-kadang aku pon malas nak tulis..tapi aku rajin membace...

tapi Cik Hirzahida...



aku tau kau seorang yang rajinnn...

sejak kecil lagi aku sudah mengenali kau...kau selalu lah update blok kau...kau kne anggap membuat blok adelah homework wajib setiap ari yang patut dilaksanakan oleh kau...



hahaha...walaupun kedengaran agak berat sebelah dan agak kejaamm, tapi aku tak reti nak tgk blok org lain yang aku tak kenal...jadi make dengan itu, blok2 seperti blok kau, dan blok-blok yang lain yang tertera di kanan layout blok aku jelah yang aku bace...



yer...peringatan ini juga ditujukan kepada rakan-rakan yang mane bloknyer ade terukir di belah kanan blok ini....jangan hengat aku tak bace blok korang???AWASSSSSSS.....



eh..mane2 pembace yang aku kenal, tapi bloknya tidak tercatat di seblah nih ha, tolong bgtau aku korang ade blok...nanti selang sehari insyaallah, akan tertera blok korang di kanan layout blok aku...



sekian surat saya.

BERKHIDMAT UNTUK NEGARA



Yang menjalankan tugas,





(sain aku)

...................................

(Farhana Abdul Salam)

*eh..eh...kat atas ade cakap ke yang aku tgh tulis surat??**huahuhau

Thursday, April 15, 2010

milo ais punye pasal...

jam menunjukkan pukul 11.00 malam...tbe-tbe kenape aku rase tekak haus sangat dan nak sangat minum MILO AIS...

*

*

dengan gaye mengade-mengada aku soh kanda turun dan belikan milo ais 2 bungkuss..dalam ati mmg lah kesian kat die sbb penat balik keje ulang alik kota tinggi-mersing..tapi kalo tak dpt mmg sedih sbb aku betul2 nak mium milo aiss...

*

*

dan sekang aku tengah tnuggu kanda beli milo ais utk aku..

*

*

bes..besttt...

*

MILO AIS!!!!!

nantikan aku!!!!!!

Wednesday, April 14, 2010

hadiah anibesery!!!

oi korang...cube teke ini ape...huahuaha..wei..aku dapat adiah wei...kau ingat senang aku nak dapat adiah...FYI, dari raut muke kanda aku korang pon boleh nampak yang kanda memang tak reti suprise2..tak reti jiwang2..tak reti nak wat suasana romantik2..tapi tibe2 plak selepas nak dekat sebulan anibeseri, aku dapat adiah..aku baru macam nak redha si Kanda taknak bagi adiah ke anibeseri???ermmm...
*
sekali die ajak jalan-jalan kat kota tinggi..die masuk kedai jam..soh aku pilih jam...auwwww!!!!!!
"betul ke nih bang??""
"pilih jelah mane2"
*
weyh..aku nih pon pilih lah dalam ati takut nak pilih mahal2..*aku memang baik ati tak sampai ati nak pilih mahal-mahal yang sampai tahap riban2..**
*
*
pilih punye pilih..akhirnye aku pilih lah jam nih brand U2..kau ingat aku kenal ke brand nih??ntah aku mmg tak tau brand2 jam..yg aku tau brand glamer2 macam gucci ke..fossil ke...bonia ke..hahaha..
whatever lah..


akhirnye jam ini yang menjadi pilihan hati..aku suke tali die..skin jam ade 3 kaler..pink, putih dan biru..n aku pilih biru!!!!!!

jam baru di tangan...
terima kasih kanda!!!!
I LOVE U giler2 punyer!!!!



Friday, April 9, 2010

i'm HOTTT...(saya panas!!)

okeyh kawan2..nih ade satu cerite yang aku tak tau la nak rase kelaka ke kecik ati ke...tapi korang layan jelah...ade satu ari aku mengade2 nak g klinik konon2 nak scan baby aku nih gegel ke boboy...
*
*
eksaited campur nebes woiii..tp aku buat2 relaks je...
scan pon mule dengan doc tuh merabe2 perut aku nih...
*
*
*
lepas die tunjuk2 seluruh abdomen anak aku, aku pon tanye:
*
*
Aku : Doctor, anak saye nih laki ke perempuan??
*
*
*
*
Doktor : Sekejap ye..Saya carik..
(sambil doktor tuh meraba2 dan cakap sorang2..dan dlm ati aku ckp..doktor nih mcm taktau je..)
*
*
*
Sekali doktor tuh pon cakapp..
Doktor: tak jelas la sebab lemak tebal sangat...
*
*
Aku :??#$%^&*
*
~fine~

Tuesday, April 6, 2010

Jiwang Post

Cinta tak semestinya bersatu..
apatah lagi cinta pertama
*
*
*
Orang kata cinta itu buta...
Memang cinta membuat hati manusia buta..
*
*
*
*
Cinta Sejati adelah cinta yang ikhlas setulus hati..
Tapi ada lagi ke seperti itu di dunia kini??
*
*
*
*
*
Ajaib sungguh cinta pandang pertama..
Sampai buat manusia leka..
*
*
*
ok..aku tau korang geli..tapi ini last kopekss..heee..
*
*
*
Janganlah mencintai manusia sepenuh hati...
Kerana manusia akan pergi...
*
*
*
Cintailah Allah sepenuh hati...
Kerana Dia kekal abadi....
*
*
Ingatan untuk diri sendiri...
..:::faRhana:::...

Saturday, April 3, 2010

selamat penganten baru to Suzana and Azali

hai semua-semua...hari ini saya sangat bergembire...saya tak kire..entry kali ini saya nak tulis panjang-panjang...nak letak gambar banyak2..heee
*
*
kenape saye gembire??
*
aku gembire sebab kawan sepermainan mese kecik2 (sek menengah kire kecik lagi kan) iaitu SUZANA BT AWAP telah selamat diijabkabulkan dengan pilihan atinye NORAZALI B AZMIR yang mane kedua-dua mempelai ini adelah kawan-kawan aku....
*
aku sungguh seronok kawan-kawan..mane taknye.. kagum betul dengan couple ini yang sentiase wuduk, tawaduk, zuhud serta rendah diri di zaman perchentaan mereka..sepanjang perchentaan, mereke takde nak kechoh-kechoh sangat sampai aku pun taktau bile mereke start berchenta sbb Zana tak becerite..aku kalu org bercerite, tadah telinge je..tapi dulu-dulu curious punye pasal, ade gak tanye membe2 lain..biaselah bebs..bergosipsssss....hehe..
*
seronok sangat tadi..kenduri Zana macam mini reunion student Maahad Muar batch SPM 2002 and jamuan ditaja oleh Zana..mane taknye agak ramai jugak yang datang kenduri tadi..membe2 lame yang dah tak jumpe..fadli, dain, khairiyah, hereyan, asiah, maryam kecik, maryam tinggi, purek,ewoq, fikri, hairazi and bini, nizar and bakal bini, hairun nizal harun, syafiq solikin, salbiah, asyraf zulfa, ami norliyana, zaman, che ar and bakal suami, dan yang lain2..(yg biase2 jumpe tuh takyah sebut lah...hehehe)..sampai-sampai jengok zana..macam dulu..mantain cute..
*
makan-makan borak2...gelak2...ketawe terbahak-bahak...sampai tersedak-sedak...hahahhaha
(gambar xder sbb kamere abis bateri daaa)
*
pastuh terdengar kompang dipalu..alamak..jali dah sampai...meh wat tolll....
*
*
tol kami wat betol2 dekat pelamin...sebelum tuh, org bawah dah kabo yg sampul dah abis...xper2..kite nak kene kan je..huhauhua..aku dengan kuase bulan melantek diri sendiri untuk mengetuai dalam mengenekan penganten..ala...soh panton je..aku pon pantun je 2 kerat..bukannye susahh...pihak laki pon balas panton yang diberi...so PASSS...tbe-tbe sape ntah dari belah Jali hulor aku 4 hinggit soh bagi2 kan dengan semua org...hahaha...aku bagi-bagi je mane yang sempatt...
*
acare tepung tawar,kitorang pun tak amek pot..terus turun bawah...lepak-lepak..gosip2..cerite kesah2 lame..kesah2 idup masing2 sekang yang berlawan2 nak kawen...minum air..makan jeruk...makan tau fufa...yang pidah soh kemar amikkkan..aku tumpang jer...hahaha..suasana dalam hampir2 kegelapan..tapi takder angin sepoi2 bahase yang bertiup...jadi mcm agak bahang boleh dikatekan disitu...aku pon godeyh2 beg aku dan terjumpe sampul bil astro..bantai lah..sampul tuh pon aku jadikan sbg kipas udang aku...
*
makan beradap pulak..lame betul penganten makan..kitorang pon masih meneruskan lagi acare lepak-lepak..tapi aku tau niat di ati masing-masing tengah tunggu makanan lebih penganten....
*
*
akhirnye, tibe lah juge udang panggang, buah panggang dan air oren panggang di atas meje kami...dihadiahkan oleh seorang pakcik yang tau dan paham atas kekempunan kami..hah...gelojoh sume mencapai udang panggang yang menyelerekan tercucuk-cucuk ke dalam sang nenas yang tak besalah...nasib lah aku nih malas nak kopek udang dan ditambah pula dengan kandungan udang yang tinggi kalori..so, aku tak jamah pun udang tuh..aku makan buah panggang jer....hehe...
*
bile sumer dah kenyang, penganten pon dah naik rumah...kitorang pon ikut naik rumah...ape lagi???amek gambo lah weyh...mmg setiap mase nak amek gambo...hah...hamek kau...aku dgn rase kegilaan kuase sekali lagi melantek diri sebagai director utk penggambaraan kali ini...uweekk...ermm..bile takde di kejadian, mcm banyak je idea yg timbul utk pose2 yang gedik gile santai tuh....tapi bile hari kejadian, aku pon mcm buntu dan gamba2 kt bawah je lah yang bejaye kami buat...




























akhir sekali...bukti aku datang kenduri kawen zana and jali
*
kepada Suzana dan Jali:
Selamat Penganten Baru...
Wish u all the best in your marriage...
Semoge kekal hingga akhir hayat.....
aminnnnn...
*
*
*
NOTA KAKI: mase salam nak balik, aku mcm biase wish good luck utk mlm nih...heee...and zana boleh tanye aku.."morq...cadar aku okeyh tak???" hah...and aku jawab..."okeyh...boleh naik.."
Abaikan.....
*
*
*
credit to sue and fariz for fantastic pic..







Friday, April 2, 2010

shopink..

sekarang aku berada kat Muar..kampung halaman..balik sempene meraikan kenduri perkahwinan suzana awap..ok..tuh next entry aku cerite..

ape yang aku nak cerite kat sini ialah first time tadi drive balik ke Muar dari Mersing tak masuk highway..sebab niat di ati nak singgah BP Mall..nak cari hadiah untuk wedding zana and baby moni..

mase jalan2 dekat baby department tuh, aku rase banyak nyer barang yang nak kene beli...tapi nak start dari mane??tak tau..sebelum nih aku dengan KAnda penah pegi tengok2 barang baby kat Anakku..tapi kitorang mcm lost abes..x reti ape yang penting ape yang kurang penting....

macam takde perasaan nak beli teruss..awal lagi ke???tapi ade orang cakap baik beli sikit-sikit...tapi macam mane nak beli..takde keberanian..

ermmm...keputusan dah dicapai..aku akan beli barang baby dengan mak...mak lagi tahu kot kan mende-mende nih...tapi bile pulak nak carik mase yang sesuai yang aku free, mak pun free..adoii..masalah lagiii....boleh tak aku takyah pk masalah yang ringan tapi dianggap berat nih???takpon, boleh tak aku pikir, nanti bile baby lahir mesti aku dapat hadiah sket-sket kan..so, tak payah beli lah kan...hehe

whatever~


p/s: kain baju kurung aku sudah menunjukkan ketidakmuatan...walaupun zip kain dibukak, namun kain tetap steady diperut tanpe terlondeh....huahuahu..