Pengikut Batu Blok

Wednesday, December 31, 2008

goodbye 2oo8, welcome 2oo9...

wokeh..this is my 1st blog for 2oo9..hehe..so excited..

semalam CF x celebrate ape2 pon..countdown pon idak..idup mcm biase..mlm2 dok tgk tv..pas tuh ngantuk trus tdo..cume wish happy new year dlm ati jerk..ckp ngn dri sendirik..klo ckp kuat2 kat umah tuh macam pa wau ya wau plak..hehe...

ok..azam CF seperti taun2 lps...x penah berubah..baki di bawa ke hadapan..
nk tau ape azamnyer ape??


jeng..jeng..jeng..



"dgn ini, saya farhana abdul salam berazam untuk menjaga kesihatan dengan menjaga pemakanan mengikut diet yg seimbang dan memperbanyakkan senaman @ aktiviti fizikal supaya hidup pada 2oo9 akan lebih cergas dan aktif di samping dpt menguruskan badan..hehe"



okeyh..so, ituhla azamnye sehingge 2o1o, 2o11, 2o12, 2o13 ..........

sekian terime kaseyh!!!

handbag

ade ape dgn handbag??sebnarnye perkataan handbag itu cukup sinonim dengan perkataan wanita..tiada wanita, make tiadelah handbag..tiade handbag tiadalah wanita..jadi disini ingin dinyatakan bahawa tiade lelaki yang memakai handbag melainkan lelaki itu ader lah bersifat keperempuanan atau lebih dikenali sebagai andaman melissa..uppss..(bukan nama sebenar)-okeyh..x paham xper..yg paham sile senyum keyh..

wahai golongan hawa sekalian, apekah yg telah diisi oleh anda di dalam handbag?bg CF sendiri, perkare yg wajib perlu ader dlm handbag op kos la purse n hp..walau dlm purse tuh kosong pon x per..janji dlm nyer terisi..perkare2 sunat yg berada di dalam handbag ialah tisu, powder, lipstick , pen n calculator..calculator tuh penting sbb kalo kite jalan2 senang nak kire ape2..siap scintific calculator tuh...mmg la dlm hp ade calculator gak kan, tp kt calculator hp x leh nak cari log, sin dan cos..(okeyh..ini mmg sgt mengarut..)..untuk pen pula, senang nanti kite nak memvandalisme kan dirik..hehe..

ok...dua perenggan di atas hanyelah intro semate2..perkare pokok jambu yg ingin diceritakan disini ialah, semalam 4 the 1st time, CF beli handbag yg ala2 feminin sungguh yg sesuwei dgn jawatan ku sbg seorang guru..CF beli handbag nih mmg semate2 nk wat g keje..sebelum nih mmg ader bag, tp bag semuanyer saiz2 bapak gajah..sampai kan my kanda tegur, "xder mesin basuh ke dlm bag tuh??"(sebabnye klo nk cr brg dlm bag2 gajah tuh especially hp, CF akan keluarkan semua harte yg ade dlm bag tersebut dan suruh die pegang jap)...ceh..how dare u lalink..huhu..yg plg kecik pon boleh dikatekan besar gak klo nk dicompare kan dengan handbag2 tomey cekgu2 lain..

ini adelah handbag lame yg plg kecil tp dikire besar jugak..(jatuh 2nd ranking)



dan ini adelah handbag yg baru dibeli dan telah dinobatkan sbg 1st ranking handbag plg kecil mengalahkan handbag bapak gajah yg lain..(tp setelah dibelek2 semula dan dibawe ke sekolah, handbag aku nih ttp dikategorikan sbg bag beso gak..hoho~)


bag yg baru dibeli ini insyallah akan dibawa pergi sekolah jer sbb klo nk bejalan2, meronggeng2 serta menyoping mmg mcm x best la pkai beg kecik2..pakai beg bapak gajah jugak yg beshh..
ngeh3~


sekian terima kaseyh!!!!
~berkhidmat utk negara~

Monday, December 29, 2008

gotong royongs


saksikanlah....




video



video

sekian terima kaseyh!!

Thursday, December 25, 2008

koir kebangsaan




Sudah lame rasenya CF x menulis sesuatu di atas blog nih..bknnye tiade mase..tp perasaan malas yg melimpah ruah telah memakse CF utk tidak menulis..tp hari ini CF terase plak nk mengupdate kan diri..oklah..kali nih CF nak citer mngenai Konsert Jelajah Koir Kebangsaaan 08 yg diadakan di audi RTM JB..ok..mmg CF sgt minat dgn kumpulan koir atau kate name lainnye CF sgt suke akan keharmonian suare..klo dberi pilihan utk mnjadi penyanyi utame (yg nyanyi sorang2 ats pentas tuh) ataupon penyanyi backup yg kt blkng pntas tuh, CF lg nak jadi penyanyi back up..CF dpt byngkan perasaan meyumbangkan suare utk diharmonikan..tentu terselit perasaan bangge dan seronok kan..tp x pnh dpt peluang tuh pon..ahh..forget it!!









berbalik kpd cerite asal (okeyh..CF mmg suke melalut), koir start d
lm kol 9 mlm..tp kami (CF, feyna, timah n pekqoh-telah dipakse oleh aku utk mngikut aku tgk koir..hehe) gerak ptg dlm kol 2 lebeh pas g jmputan kawen..siap nk save bajet bwk bekal seyh g JB..hahaha...mmg save sgt2..huhu..CF gorengkan mee hoon, wat sambal sardin n beli roti..benti kt R&R, mmg melantak x hengat...bekal nih habes beb..tp mkn byk kali la..bknnye sekali..ehehe..














kat foyer sementare mnunggu audi dibuka..n sebelum ditemubual oleh wartawan RTM..huhu..nk masuk tv kne jwb poyo2 sket beb...













saf dpn sekali seyh...dgn tujuan nk
hamek gambo..ngeh~














the opening.
.

. ok...bwh nih ade beberape vid yg CF record kan utk di share kan kpd org ramai..tp x baper nk terang lah yer.. selamat menonton!!!!


video
tanye same itu Hud2..


video
canggung!!


video
jambatan tamparuli..



sekian terime kaseyh!!!

Sunday, December 14, 2008

new hobby-sudoku


ok..semalam kuar datink ngn my kanda..kami jalan2..sekali tuh masuk satu bookstore nih..ternampak la CF akan sudoku book ini...act, sblum nih mmg selalu main sudoku..dr paper ke, atau pon rembat main kt atas buku adek CF..tp nih 1st time beli sendiri (wpon kanda yg kene bayar)..ngeh3~.

buku nih ade 300 set sudoku..dr easy as a pie, mildly tricky sampailah ke moderately challenging..so, sgtlah x sabar utk mngisik mase lapang dgn bersudoku ..hehe..

smpai di sini sahaje..

sekian terime kaseyh!!

tag dr oyong

1.How old are you?
23 dah??mcm br 13 jew..

2.
Are you single?
dah tunang kire single kan??

3. In what age do you think you’ll get married?
23 thn gaks kot..insyaallah

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?
of course..klo ade jodoh..

5. If not, who do you want to marry?
fazrul..hehe..

6. Do you want a garden/beach wedding, or the traditional wedding?
islamic wedding..ngeh3~

7. Your ideal motif?
motif- aku mmg nk kawen

8. Where do you plan to go on a honeymoon?
smlm plan nk g sibu island..tp ari nih terpk klo g gold coast pon syok gak..

9. How many guests do you think you’ll invite?
cetak kad:1500 pcs..yg di jangke datang 1500x2=3000 org..tp bajet mknan dalam 80% x 3000 = lebih kuang 2500-2800 org..

10. Do you want an extravagant wedding or a simple wedding?
simple and memorable

11. Do you want the traditional vows or something you’d make up on your own??
hermm..camne eh

12. How many layers of cake do you want to have?
2 jew..x nak byk2..jg kesihatan tetamu aku...hahah

13. Do you prefer having your reception at a hotel or at a simple place?
simple place...laman umah aku..tp wat style otel la...hehe...tungguuuu..

14. When do you want to get married, evening or morning?
nikah-malam..reception-12.00 - 5.00 pm..kol 5.01 tutup umah trus..hehe

15. You’d rather have your reception outdoors or indoors?
outdoor la...kate kt laman td..

16. Do you like a grand entrance for your groom/bride?
hah..no need..

17. Name the song/tune you’d like played at your wedding?
kate islamic wedding..so, unsur2 marhaban2, zikir2, n nasyid2 diselitkan..no deejays..(aku ank pak imam okeyh..)

18. Are you a morning person or a night person?
both..

19. Do you want a solemn ceremony or a light one?
gapo dio nih?

20. What age do you want to get married?
atas td bkn dah tnye ke?ok lah..jwb jugak la utk tidakmngecilkan ati soklan neyh..24 taon

21. Describe your ideal husband/wife.
soft spoken..yg leh mnjadikan aku tidak kasar dan tidak ganas n mnjadikan aku lebih mature n mnjadikan aku spy tidak bertindak terburu2 dan menjadik anak yg lebih baik terhadap mak n ayah..

22. Do you prefer fine dining or just the normal spoon & fork/knife?
pkai tgk jew la..kampong beb..

24. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
days after wedding..klo x sape yg nk cuci periuk..mustilah my kanda yg kene..aku surrender okeyh..

25. Money or household item?
household item..

26. Who will pay for the bills?
ramai..aku, mak, ayah, kanda, dan para dermawan yg terlibat..hehe

27. Are you ready for married life?
kdng2 mcm sedia..kdng2 x sedia..seriously~huhu

28. Do you think you will still be a virgin until u get married?
im always virgin before married..insyallah...ya Allah, kuatkan lah iman ku...

29. Will you always be true to your wife/husband?
insyallah..

30. How many kids do you like?
byk2...pastuh pencen..concentrate jg badan baliks..(blh kew??huhu)

31. A new house for a newly wed or an old one?
klo blh nk la baru..tp mase mude nih nk kumpol duet dulu..

32. Will you celebrate silver wedding, gold wedding, or diamond wedding?
titanium wedding..ngeh3~

33. What kind of cuisine would you like for your wedding?
nasi miyak semestinyer

34. Will you record
your honeymoon in a cd or dvd?
hermm..mestilah..nnti dah tue blh tgk balik..msti suwittt...hehe

35. I tag
anyone..

Friday, December 12, 2008

nan oh nan....

Korang rase2 kan, mengenai apeKah blog yg AKaN ku tuliS Pd ari inI?SebenaRnye CF Nak Cerite Mengenai Kisah roti nAN yg telah Menjadi kegilaan ahli keluargd KAMi...ape lStiMeWenye roti nan ni?Xde lA isTimewa Sgt Pon cuMe lokasi Nye yg agak Strategik Yg mnyebaBkan kami sukE mkn roti Nan disini..feverat CF dlm peMakaNan roTi naN ni IaLah cheEse GarLic Nan..sebabNye ialah diSampiNg chEese yg MnggeMokkN, teRdapat JugAk garLic yg MenYehatkAn diMana CF daPat MngeluarKan angin2 diDalaM badaN aTau kaTe naMe lain iaLah CF dpt kenTot sePuas2nYer...hehe..
bEliAu aDalAh WaiTer fEverEt kaMi kerNa tatKala kaMi mkN cnih Jek, die yG akan Amek Order n anTo mknan kaMI..

Di sEbaLik tEmpat maSak rOti Nan (seBelah tIanG CELcom), terDapat la unclE yG meRangkaP seBagai tuKang buAt roTi nan Yg sGt pro MembuaT roTi cheeSe gaRlic naN guwe..

oK..smPai disiNi saJe ceRite CF..CF nk MasOk tdo..sOk klo xDE hal, CF nk G JB nk tGk Koir keBangsaAn beraKsi..nAnti CF citerKan yerkk..DoakAn kaMi seLamat peRgi daN balekss..

sEkian, terIme kasEyh!!!

Wednesday, December 10, 2008

diskaun 50%


salamz..sementara tengah mngajar budak tuisyen nih, CF terase plak nk tulis blog..sbb budak2 nih bagus...rajin tanye...cume kdng2 bile derang blur je CF layankan derang nih...



wokies...actually setengah jam sebelum CF memulakan tuisyen, CF baru saje sampai umah dari teman kawan CF nih berssoping membuat persiapan perkahwinan yg akan diadakan 28 disember nih..n die adelah kawan baru yg CF kenal sbb die adelah GSTT kat sekolah yg CF baru posting nih..kire ini adalah last minute shoping n mmg kitorang balon abes la...gerak dr umah kol 9 pg n smpai umah ptg jam 7.30 ptg..



alkisah kami bersoping di air itam..salah satu tempat yang popular di kalangan bakal-bakal pengantin yang ingin melangsungkan perkahwinan dan berhajat untuk menghabiskan duet..sila lah datang ke air itam..terdapat banyak kedai2 alatan perkahwinan di sekitar bandar/pekan(status nye tidak dikenal pasti) dan hargenya boleh tahan murah jika dibandingkan di tempat anda..



Jika anda merupakan member untuk PISB (Porcelin Inc Sdn Bhd);nama salah satu kedai alatan perkahwinan yang menjual perhiasan bunga dan perkahwinan, anda akan mendapat potongan sehingga 50% untuk semua jenis barangan yang terdapat di kedai itu..menarik bukan??hehe..tetapi jika anda bukan lah seorang ahli PISB atau pon ahli gusti dan ahli sukan, anda hanyelah mendapat potongan sehingga 20%..jadi ape tunggu lagi??marilah beramai2 kita menjadi member utk PISB nih dengan permulaan bayaran sebanyak ntah berape ntah aku pon tatau..hehe..



So bagi sesape yang ingin melangsungkan perkahwinan pada tahun 2009, anda boleh start dari skang untuk menyervey2 barang2 yang diperlukan semase anda nak kahwen...



ingat kawan2...jgn soping last minute k...nanti penat gile bejalan sbb sumernye pon nak dibeli...sebabnye nak kawen nih, banyak bende kene pikir..so, kite belilah sikit2 supaye dah nak dekat kawen nanti kite boleh bersenang lenang(mcm pesanan untuk diri sendiri jek..hehe)...

bak kate pepatah:
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian takde gunenyer..hohoholiks..


sekian terima kaseyh!!!
**aku baru terpikir..sejak bile aku kene jadi duta untuk PISB nih??hoho

Saturday, December 6, 2008

perjalanan yang tidak dirancang- part 2

ikuti kisah sambungan kisah kaisara...upsss..kisah perjalanan yang tidak dirancang sambil minum teh plak sambil cecah ngn beskut kering..

video

video@ umah tok ngah..klo korang perhatikan betol2, di belakang tuh terdapat tok ngah yang skodeng aksi kitorng dalam kamera tuh...kami pun lupe nak ajak beliau utk join same..sori yer tok..


video

video

begitulah kisah perjalanan CF nih..

Bak kate pepatah

~ujan emas di negeri org, ujan batu di negeri sendiri, baik lagi di negeri sendiri walaupon batu tuh sakit klo kne badan~

sekian terima kaseyh!!!

Thursday, December 4, 2008

perjalanan yg tidak dirancang-part 1


hello semua..dah lame cik farhana (CF) x mengupdate blog yerk..maklumlah, en mahMOOD dah lme x dtg2..nih pon cik mahMOOD br singgah brekpes kt umah CF nih..



ok...pg nih CF nak cerite kat anda semua mengenai perjalanan CF yg tak dirancang pd sabtu lalu (29 NOv 2009). Pada asalnye cerite, mak CF nak ajak kitorang g keje kawen sepupu die kt simpang renggam(bg yg x tau pete, simpang renggam nih dekat2 dgn benut pontian)..kemudian, berkejutlah mak akan kitorng pd pg terebut..sekali tbe2 tercetus di idea mak CF utk singgah ke tempat timah dan balik umah Tok Ngah untuk menyopingkan sedikit barang2 utk nenek CF tersayang itu..ermm..xyah citer byk, anda saksikan jelah video2 dan gmbr2 di bawah sambil meminum kopi..hamekkk..



video
vid di atas di hamek setelah kekenyangan mkn kt kenduri kawen..





berangan adalah bende wajib yg perlu di buat di dalam kete...

video



video

video


ok...nanti CF akan sambung kisah selanjutnye di episod selepas ini..

STAY TUNED!!!

sekian terima kaseyh!!!

Monday, November 17, 2008

JENG..JENG..JENG..

Ladies and gentleman....
i present u....dush..dush...duh...(drum roll daa...)
MD SUHAIMI M SALLEH
my fiancee...
tadaaaaaa..
eksklusif di
(blog aku la nih)
hehe...
doakan kebahagiaan kami yerk kawan2!!!!
sekian terime kaseyhh!!

Saturday, November 15, 2008

malang tak berbau hanget mahupun wangi..

alkisah pada tanggal 15 november 2008, sewaktu cuti sekolah baru bermula, farhana telah diajak oleh bondenyer untuk bercuti di Gunung Ledang dan bermandi mande di air terjun yg telah sedia ada di gunung tersebot..

maka pada mulanye, beliau berase sungguh malas nak ke sana kerana beliau tidak mahu berasa kepenatan..tp oleh kerana dek kesian kepada ibunye yg telah mngajaknya, pergilah beliau ke air terjun tersebut bersama maknye, adeknye-feyna n pekqoh serta sepupunye-zahd..

mereka sekeluarge tibe di gunung ledang tersebot jam 12.30 tghari..oleh kerana ade setengah jam lg sebelum zuhur, maka mereke telah bersetuju untuk menunggu hingge waktu zohor supaya mereka dapat berendam lama di dalam air terjun tersebut( walaupon pd waktu itu farhana ingin bermandi dulu baru semayang sbb farhana x mahu berendam lame di dalam air tersebut)

selepas selesai mngerjakan solat zuhur, bermulalah pendakiannyer naik atas gunung ledang..nk dijadikan cerite mereka sekeluarge kurang gemar untuk berendam di bahagian bawah gunung..portt mereka mmg kt atas gunung (tp xdelah kt atas puncak)..

setelah tiba di kawasan yang dituju, mereka pon meletakkan barang mereka di seberang sungai dan bermulalah permandiannye itu dengan ati yg sangat senang dan gumbira..

baru sampai..time 4 berendam!!!!!


gambar tersebut di atas menunjukkan betapa riang ria nya mereka bergumbira di air terjun tanpa memikirkan ape yg akan terjadi...mereka menghabiskan waktu disana dengan bermain air, melalak gile, makan nasik lemak, meng"scrub" badan dan juga menunggu kulit menjadi kecut akibat kesejukan..di samping itu, mak nya telah mengambil kesempatan untuk mengjakuzikan diri(tiada dalam gambar)

setelah beberapa jam merendamkan diri, farhana terlihat maknya nmpak syok jek mengjakuzikan diri,..maka terdetik di sudut kecil atinye yg ingin mngjakuzikan diri gak...maka die pon pergi ke tempat air jatuh menerjunkan diri..tbe2 beliau merasakan air yg jatuh sgt laju dan kuat..beliau berasa pelik..tbe2 air mengalir dengan sangat deras dan beliau tenggelam kejap di bawa arus yg deras..beliau menggagahkan diri untuk cuba bertahan dan beliau berjaya merentas arus ke tepi...mujur ade seorang pakcik kt tepi memanggil2 nye supaya naik..feyna trus mnyelamatkan pekqoh dgn menolaknye ke atas batu dan setelah farhana smpai ke tepi beliau menarik tgn zahd utk ke tepi dan feyna membawe zahd naik ke atas..tatkala itu, terlihat la akan beliau maknya yang telah di bawa arus menuju ke arahnya..beliau pon menjerit memanggil ibunya..tatkala ini, beliau terus teringat cerite"cinta batu belah"..huhu..setelah maknye smpai ke arahnye, beliau terus menarik tgn ibunye untuk di bawa ke atas batu..alhamdulillah...semuanya dah selamat naik atas..apabila melihat air di bawah, warna yg tadinye seperti air sarsi yg jernih telah bertukar warna menjadi teh o yg sgt pekat..farhana hanye mampu melihat nasik lemak dalam tupperware yg berada di atas batu kt tgh2 sungai di makan oleh air yg sgt deras tuh..huh..sian nasik lemak x dapat diselamatkan ;(

setelah naik ke atas, farhana dapati kakinye luke dan berdarah..mereka sekeluarga tak boleh terus balik kerana barang2 mereka berada di seberang air terjun..ati mereka tatkala itu sungguh gusar kerana risau barang2 yg berada di batu di seberang akan tenggelam dan di bawa arus kerana semua harta2 mereka berada di dalam beg tersebut..contoh harte2 yg berada di seberang sana ialah selipar2 mereka, kunci kete,henpon2, purse2, kamera dan of course la baju2..mereka menunggu sehingge air susut sambil bersoa kepada yg Maha Kuasa supaya barang2 mereka tidak di bawa arus..selepas sejam lebih menunggu (agak2 jek sbb xtau pukul berape mase tuh), kelajuan arus semakin berkurang walaupon masih dalam..ade segerombolan anak mude telah diminta tolong oleh farhana untuk mengambil barang2 di seberang..

lihatlah...semua batu2 yg dapat ditenggek td telah ditenggelami air dan dr gambar nih dapat dilihat betape derasnye air kt bawah nuun...




selipo mak farhana yg hanye tinggal sekeping manakala sekeping lg telah tenggelam...maka farhana menyuruh mak nya memakai selipa beliau dan maka berkaki ayam lah farhana dr atas smpai lah ke bawah..


Berikut adelah kecederaan yg telah dialami oleh farhana:

Begitulah pengalaman yg telah dialami oleh farhana dan keluargenye..

Moral of the story: sile semayang zuhur dulu sebelum berpoye2 dan bergumbira...hehehe..

sekian terime kaseyh

Wednesday, November 12, 2008

meng'tag"~episod 2

MY SELF

[01] Real name:
Farhana
[02] Nickname:
Fana @ Morq
[03] Status:
tonank da..
[04] Zodiac Sign:
Virgo
[05] Gender:
Female
[06] Age:
23 YO
[07] High School:
Maahad Muar, MRSM Kuala Berang
[08] Uni :
UPSI
[09] Height:
165 cm kot??
[10] this question has been deleted by Blogger.com ( deleted????kenapa...curious nye...)
~Yon, aku pon kompius gak nih..
[11] Do you like yourself:
i love myself..
[12] Piercings:
meh??
[13] Right or left hand:
right
[14] Are you a freak:
am I??x kot..biase2 jew
[15] Hair:
curl yg dah lurus..hoho
[16] Skin:
dry skin..huhu~lom jupe lg lotion yg sesuweii..any suggestion kwn2?
[17] Allergic:
lom knal pasti lg
[18] What are you doing now:
mngetag ler
[19] What will you doing 1 hour later:
talk on the phone maybe~borak ngn my kanda ler
[20] What will you doing 10 years later:
bz mndidik ank bangse..hehe
[21] Live with mother/father/parents/family:
family
[22] Siblings(included you):
6
[23] Eldest:
anan
[24] Youngest:
pekqoh
[25] Love/hate your family:
ader ke org menci family sendirik?

MY LOVE

[26] You found your another half:
yezza
[27] If yes, who is he/she:
Mohd Suhaimi
[28] Who you want he/she to be:
bespren, husband, musuh n good daddy 2 my luvely children..(Insyallah..)
[29] Time(s) you in relationship:
4 bolan serious
[30] Ever woo boy/girl:
mstilah pnah...haha..aku nih gatay =)
[31] Anyone woo you before:
x pnah kot...hahaha..
[32] Did anything wrong to your other half:
guwe maknusie...mestilah pnh..
[33] What was/were the wrong you had done:
mnipu sunat kot..eheh..
[34] Ever argue with your other half:
huhu..ader2
[35] You with your other half since:
2008
[36] Are you straight/Lesbo:
straight 4wd maa..
[37] Reasons you love your other half:
i love him for no reason..blh ke??
[38] You and your other half in which stage:
engaged already
[39] You woo he/she or he/she woo you :
he woo me
[40] Ever think of marry he/she:
yerps

THE FRIEND

[41] Your first best friend:
nisa (jiran aku..sjak baby lg knal~tp skang dah x jupe dah)
[42] Your first enemy:
x sure la ade ke x??
hehe...bajet baek syiak..
[43] The friends you love the most:
all of them
[44] The enemy you hate the most(1 only):
ntah la..im always +ve about life..mls nk pk musoh2..hehe..bajet lg!!
[45] Your most beautiful girl friend:
mereke mmg beutipuull..
[46] Your most handsome boy friend:
saper eh??ader ke??blur jap~
[47] The kind of girl you hate the most:
the girl that hate herself
[48] The kind of boy you hate the most:
egoistik yg melampau2 sehingge mnjadi egosentrik
[49] You fall in love with your close friend before:
nop for close friend
[50] Your best friend is your ex-lover:
can be what??
[51] If your friend backstabbing you:
pray for his/her happiness
[52] If your friend betray you:
biarlah mereka
[53] If your friend woo your lover:
hahaha..never ever
[54] If your friends fall in love with you:
i'll love them back
[55] If you fall in love with your best friend:
jth cinte ngn oyon ke? ahaha

THE STUDIES

[56] Are you a good student:
average sudahh
[57] You always done your homeworks/assignments:
yerps..aku ader buku catatan homework wat sendirik..even homework add math n akaun, cekgu x pnh collect sepnjang taon..aku ttp wat gak
[58] The teacher/tutor you love the most:
ustat salam n ustazah faseha
[60] Your class:
2nd class upper..lalala...
[59] Always late to school/college:
yerps..dan kwn2 ku lah yg setie mnunggu..thnx 2 moni, mas, miza,mena,zura n aja
[61] You love your seniors:
hermm...xder perasaan terhadap mereka
[62] Senior who you love the most:
pali sbb die pnh tendang aku sebanyak 2 kali~love kah itu??
[63] Your classmates good/bad:
great!!!!
[64] Excellent result classmate:
skpk-apis, makhat-zharif, qber-anin (yg penting aku xder dlm list..huhu)
[65] Laziest classmate:
farhana

THE PEOPLE

[66] Smart people:
malas tp pandai..maksudnye kite nmpk mcm x belaja, tp result sgt hebat..cth:kemar
[67] Stupid people:
bodoh sombong pnye org
[68] Good looking people:
sedap nk di tengok~cth:fazrul
[69] Ugly people:
ugly betty??tuh pon xder la huduh sgt pon aku tgk
[70] Funny people:
me???
[71] Cute people:
sume pon cute...be confident!!!!
[72] Bad people:
killing ppl
[73] Honest people:
ader ke???
[74] Acting people:
actor maybe..cth:norman hakim..haha
[75] You are what kind of people:
easy going kot..ngeh3

THE PREFER

[76] Lip or eyes:
eyes
[77] Hugs or kisses:
kiss..eheh
[78] Shorter or taller:
ler-klo leh mmg la taller
[79] Hesitant or spontaneous:
spontan ler..
[80] Nice stomach or nice arms:
stomach plz..
[81] Listener or talker:
both..
[82] Romantic or rich:
rich..haha...aku tau x dpt la...tp leh carik kan?
[83] Good husband or Good Father:
due2 la..mne leh pilih

THE FUTURE

[84] Age to get marry:
klo ade jodoh, next year insyallah
[85] Numbers of kid(s):
brape byk yg blh..i luv kids!!!
[86] Career:
cekgu n klo blh nk nek atas...haha..nk kje opis plak!!
[87] Salary:
yg byk supaye aku leh snang lenang nk spend
[88] Retirement age:
not sure yet..br keje maaa
[89] Properties value:
huwaaa...serah jek la
[90] Wishes:
i can live happily ever after...

THE VICTIMS
anyone

Wednesday, November 5, 2008

menge'tag' dr uyun yg meng'tag' dr cik nana & cik nani

Tagged by nanie

1.When first time you meet him/her?

guwe jupe die mase kami same2 pegi majlis tunang moni kt lubok china..
Sebenarnyer aku pon tatau die nk jupe aku pd ari tersebut..pg2 balik aerobik die bg msg ckp otw 2 Muar dr Kota Tinggi..ape aku nk kate klo die da jalan...kebetolan aku nk g melake, so, aku jadikan die sbg bodyguard loe..;p
(sebenarnye ader kesah laen sebalek pertemuan kami..hehe...)

2.what do you feel
~biase jelah..xder ape2 feel pon tyme tuh..hahaha

3.What do you feel rigt now?
~fellin GOOD..am i answering the quest?

4.If your enemy do anything that you hate,what you will do first?
~pretend nothing happened la..hoe2..lg die sakit ati kot!!(dendam2...)

5.Give characters that have at you?
~kentotianz
~talkative
~not mature at all even physically,mature enough..u noe what i mean..

~like to laugh n make ppl laugh too..
~nk lg ke??

6.If he/her have broke ur heart,what your action?
~aku patahkan kaki die!!kejam seyh ;)

7.What character you like toward him/her?
~masuk kepale
~matured
~x jiwang2 sangat-tp x reti pujuk aku bile merajuk..hampehss~

-
8.Who is the name of no.1?
~Mohd Satu Bin Due

9.If your lover become your enemies,is it you will hate him/her?
~ati mau berseyh maa..

10.The most memorable thing he/her had done to you?
~die boleyh x hengat besday aku..sungguh memorable seyh ;(

11) The most thing that he/her have said to you?
~hello..assalamualaikum..

12) To the person that always support to you?
i lap u..u can lap lantai..tenkiu..

15) 5 people to tag...
~5 people yg nak tag..

rajin & malas

rajen & malas adelah 2 perkare yg bertentangan..tp tatkala aku menulis blog nih, aku telah mengalami kedua dua sifat ini dengan serentak.



RAJEN : menulis blog, tgk frenster org, mengeYM, seterusnye adelah perkare2 yg meLagho..



MALAS : nk wat preparation untuk inteview MRSM.




sekian terime kaseyh!!!

Tuesday, November 4, 2008

mari bermain badminton!!!

badminton adelah sejenis sukan yg agak (memang pon..)popular di Malaysia..ikon2 badminton malaysia seperti yg dikenali oleh semua rakyat malaysia iiaitu anak2 En Sidek (Misbun, Jelani, Razif, Rashid) dan yg the latest pemenang silver medal in olympics games kat Beijing 2008, Dato Lee Chong Wei..

yg diatas tuh merupakan perenggan intro...(mcm karangan bahasa melayu seyh ;p)

aku suke men bedminton...tapi aku main badminton xder lah sampai ke peringkat tinggi...just main2 kampung (maknenyer main x pnh pkai net la..letak beskal jek sbg border kawasan aku n pihak lawan):p kekadang lawan ayah, x pon lawan mak, anan, feyna, aten, timah n the latest si pekqah(adek aku yg kecik br darjah 4,,agak mncabar gak la main ngn die)
yg jd tukang ajo aku badminton sejak kecik ialah ayah...beliau tuh kire coach aku...

nak dijadikan cerite, mase aku mengajar sementare kt MRSM bpJ, terdapat SUZON di MRSM PontiAn..Utk pengetahuan yewll, SUZON ialah Sukan Zon Antara Staf MRSM tp yg aku terlibat nih kire Zon Selatan la..aku sebenarnye dipilih mewakili netball team MRSM bpJ..pd ari kejadian, aku telah diberitahu yg maktab aku telah kekurangan pemain dek kerana pemain wanita mase tuh dah full booked..ngueh2..dengan serta merta mereka telah menawarkan (atau kata nama lainnyer ialah memakse) untuk main badminton nih..aku ckp ngn derang yg aku mmg x pnh ade pengalaman bermain pakai net..selalu letak beskal atau pon selipo jek...hehe..
tp derang kate xper..aku bantai jek...mlm tuh la wat pertame kalinye aku tau pasal rule2 n regulation bermain badminton dan die punye marking (eh..eh..mcm marking paper plak)..pd mulenye aku blur2 la gak...pening aku...kdang2 refree (ker/??) soh aku serve..kdng2 soh partner aku serve (oh..lpe yer..aku main bergu..)tp aku bantai jekk..aku tadah shuttle jek..

malam pertama aku pon maen dgn atas name semangat kesukanan..hehe...die mcm kire main kalah mati..so mlm 1st aku ader 2 game..tp dgn x disangke2 kami menang kedua2 game tersebut..mngkin aku dgn bergu aku tuh mmpunya chemistry yg baik pd mlm tersebut memandangkan bergu aku tuh pon agak berpengalaman...oleh krn dah mng pd mlm pertame, kami dikehendaki mnyambung ia pd mlm kedua..

pd mlm kedua, main2 punye main x sangke plak sampai semi final
aku trus jd gelabah + en neves pon trus mnghimpit diriku...mne x nyer,..niat di ati nk main2 jek atas name semangat kesukanan( sj jek nk ulang semangat kesukanan nih...nyampah i!!)
punye la gelabah aku nih smpai sebelom men semi final nih aku termuntah2..hampehs sunggoh..debaran semakin terase..berjaya kah aku dlm semi final tersebut...sama2 kite saksikannye..(eh..eh...ayat tv plak ;p)

seperti yg dijangke kami tewas gak pd mlm tersebut..xperlah..atas semangat kesukanan (sebut lg!!;p) kami terime kekalahan tersebut dgn tgn yg terbuka dan redha atas pe yg berlaku..
maka dipendekkan citer aku telah di anugrahkan tempat yg ke 3..ok lah...tp adiah nye aku x dpt2 pon smpai sekang..huhu..xper..aku x arapkan ape2 adiah atas name semangat kesukanan (dan lagi!!!)hehe..

nih aku tnjuk sket aksi2 aku tatkala bermaen badminton dpn umah dgn mnggunakan selipo sebagai net..hehe

tepakse ku rembat selipo ayah
farhana memulakan servis
dgn pnuh keyakinan beliau ingin memukul balik shuttle
dan gaye yg mcm nak smash
akhirnye jatuh ke tanah jua


aksi guwe apabila dpt point!!hehe

bak kat pepatah..::~sepandai2 tupai melompat akhirnye jatoh ke tanah jua~::...
(pepatah di atas tiade kene mngena dengan tupai yg hidop mahupon yg dah kajol ;p)


sekian terime kaseyh!!


Friday, October 17, 2008

biler dah abes study..

biler dah abes study nih kan, kite kene masuk alam pekerjaan...sungguh bile kite dah masuk alam pekerjaan nih kite mesti rase nk balik sekolah balik..hehe...maknusia memang tak pernah puas dalam kehidupan..standard r...

bile dah abes study, mmg mule2 rase merdeka...tapi bile difikirkan balek, sebagai maknusia kita tak penah abes dalam menuntut ilmu..hermm..ituh yg aku pk kan skang...klo dulu kite study, kite ader aim utk dapatkan degree disampeng dengan niat untuk menuntut ilmu lah kan...tp skang klo study, aim kite hanyelah untuk menuntut ilmu dan mendapat pahale..aminnn....

aper yang aku nampak, bile dah keje nih, aku jadi lebih berdisiplin dan bertanggungjawab... camne nak cakap eh...start bangun pagi..study ape2 yg patut..disiplin dr segi dressing..maksudnye dah tak boleh mse mcm study dulu...cincai boncai jek pakai ape...sbb dalam kerje kite kene ade etika...(tp kdng2 aku bantai jek pkai selipa..hehhe)

hah...mcm membebel plak aku kali nih...xder la...aku cume luahkan ape yang aku rase...
so, bertemu lg dalam next post k..

taaa ..

Sunday, May 11, 2008

n of study (edisi bgn pg)

huh..bak kata pepatah, menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri china...then sampai china adakah kita perlu berhenti dr menuntut ilmu...hehe...sori utk org2 yg mencipta pepatah ini,..but for me pepath nih perlulah diubah kepada menuntut ilmu hinggalah ke akhir hayat(walaupon bunyiknye nampak macam agak janggal dan agak kelaka)..hehe...


mungkin u guys out there dah lame meninggalkan alam persekolahan dan maybe ader yang macam aku yg br shj menamatkan zaman belajar2 scr formal ini..dan maybe ade yg belum menamatkan zaman belajar2 ini...hehe...yg belum berjaya menamatkan zaman pembelajaran formal nih, good luck aku ucapkan...hargailah mase2 tersebut dengan perkare2 yg lebih bermakne...eceh....guwa cakap mcm dah byk pengalaman le plak...hehe..seriously bile dah abes belaja nih rs mcm sedih sbb kite dah start mendapatkan pendidikan nih sejak dr tadika la...yerla beb..dah 19 taun belajar sj..tibe2 nak ubah lifestyle agak culture shock gak la kan..uhuhu...

maka dgn itu. pesanan guwe kepada kamu2 semua...hargailah waktu mude selagi belom tua..
sekian terime kaseyh!!!