Pengikut Batu Blok

Wednesday, December 31, 2008

goodbye 2oo8, welcome 2oo9...

wokeh..this is my 1st blog for 2oo9..hehe..so excited..

semalam CF x celebrate ape2 pon..countdown pon idak..idup mcm biase..mlm2 dok tgk tv..pas tuh ngantuk trus tdo..cume wish happy new year dlm ati jerk..ckp ngn dri sendirik..klo ckp kuat2 kat umah tuh macam pa wau ya wau plak..hehe...

ok..azam CF seperti taun2 lps...x penah berubah..baki di bawa ke hadapan..
nk tau ape azamnyer ape??


jeng..jeng..jeng..



"dgn ini, saya farhana abdul salam berazam untuk menjaga kesihatan dengan menjaga pemakanan mengikut diet yg seimbang dan memperbanyakkan senaman @ aktiviti fizikal supaya hidup pada 2oo9 akan lebih cergas dan aktif di samping dpt menguruskan badan..hehe"



okeyh..so, ituhla azamnye sehingge 2o1o, 2o11, 2o12, 2o13 ..........

sekian terime kaseyh!!!

handbag

ade ape dgn handbag??sebnarnye perkataan handbag itu cukup sinonim dengan perkataan wanita..tiada wanita, make tiadelah handbag..tiade handbag tiadalah wanita..jadi disini ingin dinyatakan bahawa tiade lelaki yang memakai handbag melainkan lelaki itu ader lah bersifat keperempuanan atau lebih dikenali sebagai andaman melissa..uppss..(bukan nama sebenar)-okeyh..x paham xper..yg paham sile senyum keyh..

wahai golongan hawa sekalian, apekah yg telah diisi oleh anda di dalam handbag?bg CF sendiri, perkare yg wajib perlu ader dlm handbag op kos la purse n hp..walau dlm purse tuh kosong pon x per..janji dlm nyer terisi..perkare2 sunat yg berada di dalam handbag ialah tisu, powder, lipstick , pen n calculator..calculator tuh penting sbb kalo kite jalan2 senang nak kire ape2..siap scintific calculator tuh...mmg la dlm hp ade calculator gak kan, tp kt calculator hp x leh nak cari log, sin dan cos..(okeyh..ini mmg sgt mengarut..)..untuk pen pula, senang nanti kite nak memvandalisme kan dirik..hehe..

ok...dua perenggan di atas hanyelah intro semate2..perkare pokok jambu yg ingin diceritakan disini ialah, semalam 4 the 1st time, CF beli handbag yg ala2 feminin sungguh yg sesuwei dgn jawatan ku sbg seorang guru..CF beli handbag nih mmg semate2 nk wat g keje..sebelum nih mmg ader bag, tp bag semuanyer saiz2 bapak gajah..sampai kan my kanda tegur, "xder mesin basuh ke dlm bag tuh??"(sebabnye klo nk cr brg dlm bag2 gajah tuh especially hp, CF akan keluarkan semua harte yg ade dlm bag tersebut dan suruh die pegang jap)...ceh..how dare u lalink..huhu..yg plg kecik pon boleh dikatekan besar gak klo nk dicompare kan dengan handbag2 tomey cekgu2 lain..

ini adelah handbag lame yg plg kecil tp dikire besar jugak..(jatuh 2nd ranking)



dan ini adelah handbag yg baru dibeli dan telah dinobatkan sbg 1st ranking handbag plg kecil mengalahkan handbag bapak gajah yg lain..(tp setelah dibelek2 semula dan dibawe ke sekolah, handbag aku nih ttp dikategorikan sbg bag beso gak..hoho~)


bag yg baru dibeli ini insyallah akan dibawa pergi sekolah jer sbb klo nk bejalan2, meronggeng2 serta menyoping mmg mcm x best la pkai beg kecik2..pakai beg bapak gajah jugak yg beshh..
ngeh3~


sekian terima kaseyh!!!!
~berkhidmat utk negara~

Monday, December 29, 2008

gotong royongs


saksikanlah....




video



video

sekian terima kaseyh!!

Thursday, December 25, 2008

koir kebangsaan




Sudah lame rasenya CF x menulis sesuatu di atas blog nih..bknnye tiade mase..tp perasaan malas yg melimpah ruah telah memakse CF utk tidak menulis..tp hari ini CF terase plak nk mengupdate kan diri..oklah..kali nih CF nak citer mngenai Konsert Jelajah Koir Kebangsaaan 08 yg diadakan di audi RTM JB..ok..mmg CF sgt minat dgn kumpulan koir atau kate name lainnye CF sgt suke akan keharmonian suare..klo dberi pilihan utk mnjadi penyanyi utame (yg nyanyi sorang2 ats pentas tuh) ataupon penyanyi backup yg kt blkng pntas tuh, CF lg nak jadi penyanyi back up..CF dpt byngkan perasaan meyumbangkan suare utk diharmonikan..tentu terselit perasaan bangge dan seronok kan..tp x pnh dpt peluang tuh pon..ahh..forget it!!









berbalik kpd cerite asal (okeyh..CF mmg suke melalut), koir start d
lm kol 9 mlm..tp kami (CF, feyna, timah n pekqoh-telah dipakse oleh aku utk mngikut aku tgk koir..hehe) gerak ptg dlm kol 2 lebeh pas g jmputan kawen..siap nk save bajet bwk bekal seyh g JB..hahaha...mmg save sgt2..huhu..CF gorengkan mee hoon, wat sambal sardin n beli roti..benti kt R&R, mmg melantak x hengat...bekal nih habes beb..tp mkn byk kali la..bknnye sekali..ehehe..














kat foyer sementare mnunggu audi dibuka..n sebelum ditemubual oleh wartawan RTM..huhu..nk masuk tv kne jwb poyo2 sket beb...













saf dpn sekali seyh...dgn tujuan nk
hamek gambo..ngeh~














the opening.
.

. ok...bwh nih ade beberape vid yg CF record kan utk di share kan kpd org ramai..tp x baper nk terang lah yer.. selamat menonton!!!!


video
tanye same itu Hud2..


video
canggung!!


video
jambatan tamparuli..



sekian terime kaseyh!!!

Sunday, December 14, 2008

new hobby-sudoku


ok..semalam kuar datink ngn my kanda..kami jalan2..sekali tuh masuk satu bookstore nih..ternampak la CF akan sudoku book ini...act, sblum nih mmg selalu main sudoku..dr paper ke, atau pon rembat main kt atas buku adek CF..tp nih 1st time beli sendiri (wpon kanda yg kene bayar)..ngeh3~.

buku nih ade 300 set sudoku..dr easy as a pie, mildly tricky sampailah ke moderately challenging..so, sgtlah x sabar utk mngisik mase lapang dgn bersudoku ..hehe..

smpai di sini sahaje..

sekian terime kaseyh!!

tag dr oyong

1.How old are you?
23 dah??mcm br 13 jew..

2.
Are you single?
dah tunang kire single kan??

3. In what age do you think you’ll get married?
23 thn gaks kot..insyaallah

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now?
of course..klo ade jodoh..

5. If not, who do you want to marry?
fazrul..hehe..

6. Do you want a garden/beach wedding, or the traditional wedding?
islamic wedding..ngeh3~

7. Your ideal motif?
motif- aku mmg nk kawen

8. Where do you plan to go on a honeymoon?
smlm plan nk g sibu island..tp ari nih terpk klo g gold coast pon syok gak..

9. How many guests do you think you’ll invite?
cetak kad:1500 pcs..yg di jangke datang 1500x2=3000 org..tp bajet mknan dalam 80% x 3000 = lebih kuang 2500-2800 org..

10. Do you want an extravagant wedding or a simple wedding?
simple and memorable

11. Do you want the traditional vows or something you’d make up on your own??
hermm..camne eh

12. How many layers of cake do you want to have?
2 jew..x nak byk2..jg kesihatan tetamu aku...hahah

13. Do you prefer having your reception at a hotel or at a simple place?
simple place...laman umah aku..tp wat style otel la...hehe...tungguuuu..

14. When do you want to get married, evening or morning?
nikah-malam..reception-12.00 - 5.00 pm..kol 5.01 tutup umah trus..hehe

15. You’d rather have your reception outdoors or indoors?
outdoor la...kate kt laman td..

16. Do you like a grand entrance for your groom/bride?
hah..no need..

17. Name the song/tune you’d like played at your wedding?
kate islamic wedding..so, unsur2 marhaban2, zikir2, n nasyid2 diselitkan..no deejays..(aku ank pak imam okeyh..)

18. Are you a morning person or a night person?
both..

19. Do you want a solemn ceremony or a light one?
gapo dio nih?

20. What age do you want to get married?
atas td bkn dah tnye ke?ok lah..jwb jugak la utk tidakmngecilkan ati soklan neyh..24 taon

21. Describe your ideal husband/wife.
soft spoken..yg leh mnjadikan aku tidak kasar dan tidak ganas n mnjadikan aku lebih mature n mnjadikan aku spy tidak bertindak terburu2 dan menjadik anak yg lebih baik terhadap mak n ayah..

22. Do you prefer fine dining or just the normal spoon & fork/knife?
pkai tgk jew la..kampong beb..

24. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
days after wedding..klo x sape yg nk cuci periuk..mustilah my kanda yg kene..aku surrender okeyh..

25. Money or household item?
household item..

26. Who will pay for the bills?
ramai..aku, mak, ayah, kanda, dan para dermawan yg terlibat..hehe

27. Are you ready for married life?
kdng2 mcm sedia..kdng2 x sedia..seriously~huhu

28. Do you think you will still be a virgin until u get married?
im always virgin before married..insyallah...ya Allah, kuatkan lah iman ku...

29. Will you always be true to your wife/husband?
insyallah..

30. How many kids do you like?
byk2...pastuh pencen..concentrate jg badan baliks..(blh kew??huhu)

31. A new house for a newly wed or an old one?
klo blh nk la baru..tp mase mude nih nk kumpol duet dulu..

32. Will you celebrate silver wedding, gold wedding, or diamond wedding?
titanium wedding..ngeh3~

33. What kind of cuisine would you like for your wedding?
nasi miyak semestinyer

34. Will you record
your honeymoon in a cd or dvd?
hermm..mestilah..nnti dah tue blh tgk balik..msti suwittt...hehe

35. I tag
anyone..

Friday, December 12, 2008

nan oh nan....

Korang rase2 kan, mengenai apeKah blog yg AKaN ku tuliS Pd ari inI?SebenaRnye CF Nak Cerite Mengenai Kisah roti nAN yg telah Menjadi kegilaan ahli keluargd KAMi...ape lStiMeWenye roti nan ni?Xde lA isTimewa Sgt Pon cuMe lokasi Nye yg agak Strategik Yg mnyebaBkan kami sukE mkn roti Nan disini..feverat CF dlm peMakaNan roTi naN ni IaLah cheEse GarLic Nan..sebabNye ialah diSampiNg chEese yg MnggeMokkN, teRdapat JugAk garLic yg MenYehatkAn diMana CF daPat MngeluarKan angin2 diDalaM badaN aTau kaTe naMe lain iaLah CF dpt kenTot sePuas2nYer...hehe..
bEliAu aDalAh WaiTer fEverEt kaMi kerNa tatKala kaMi mkN cnih Jek, die yG akan Amek Order n anTo mknan kaMI..

Di sEbaLik tEmpat maSak rOti Nan (seBelah tIanG CELcom), terDapat la unclE yG meRangkaP seBagai tuKang buAt roTi nan Yg sGt pro MembuaT roTi cheeSe gaRlic naN guwe..

oK..smPai disiNi saJe ceRite CF..CF nk MasOk tdo..sOk klo xDE hal, CF nk G JB nk tGk Koir keBangsaAn beraKsi..nAnti CF citerKan yerkk..DoakAn kaMi seLamat peRgi daN balekss..

sEkian, terIme kasEyh!!!

Wednesday, December 10, 2008

diskaun 50%


salamz..sementara tengah mngajar budak tuisyen nih, CF terase plak nk tulis blog..sbb budak2 nih bagus...rajin tanye...cume kdng2 bile derang blur je CF layankan derang nih...



wokies...actually setengah jam sebelum CF memulakan tuisyen, CF baru saje sampai umah dari teman kawan CF nih berssoping membuat persiapan perkahwinan yg akan diadakan 28 disember nih..n die adelah kawan baru yg CF kenal sbb die adelah GSTT kat sekolah yg CF baru posting nih..kire ini adalah last minute shoping n mmg kitorang balon abes la...gerak dr umah kol 9 pg n smpai umah ptg jam 7.30 ptg..



alkisah kami bersoping di air itam..salah satu tempat yang popular di kalangan bakal-bakal pengantin yang ingin melangsungkan perkahwinan dan berhajat untuk menghabiskan duet..sila lah datang ke air itam..terdapat banyak kedai2 alatan perkahwinan di sekitar bandar/pekan(status nye tidak dikenal pasti) dan hargenya boleh tahan murah jika dibandingkan di tempat anda..



Jika anda merupakan member untuk PISB (Porcelin Inc Sdn Bhd);nama salah satu kedai alatan perkahwinan yang menjual perhiasan bunga dan perkahwinan, anda akan mendapat potongan sehingga 50% untuk semua jenis barangan yang terdapat di kedai itu..menarik bukan??hehe..tetapi jika anda bukan lah seorang ahli PISB atau pon ahli gusti dan ahli sukan, anda hanyelah mendapat potongan sehingga 20%..jadi ape tunggu lagi??marilah beramai2 kita menjadi member utk PISB nih dengan permulaan bayaran sebanyak ntah berape ntah aku pon tatau..hehe..



So bagi sesape yang ingin melangsungkan perkahwinan pada tahun 2009, anda boleh start dari skang untuk menyervey2 barang2 yang diperlukan semase anda nak kahwen...



ingat kawan2...jgn soping last minute k...nanti penat gile bejalan sbb sumernye pon nak dibeli...sebabnye nak kawen nih, banyak bende kene pikir..so, kite belilah sikit2 supaye dah nak dekat kawen nanti kite boleh bersenang lenang(mcm pesanan untuk diri sendiri jek..hehe)...

bak kate pepatah:
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian takde gunenyer..hohoholiks..


sekian terima kaseyh!!!
**aku baru terpikir..sejak bile aku kene jadi duta untuk PISB nih??hoho

Saturday, December 6, 2008

perjalanan yang tidak dirancang- part 2

ikuti kisah sambungan kisah kaisara...upsss..kisah perjalanan yang tidak dirancang sambil minum teh plak sambil cecah ngn beskut kering..

video

video@ umah tok ngah..klo korang perhatikan betol2, di belakang tuh terdapat tok ngah yang skodeng aksi kitorng dalam kamera tuh...kami pun lupe nak ajak beliau utk join same..sori yer tok..


video

video

begitulah kisah perjalanan CF nih..

Bak kate pepatah

~ujan emas di negeri org, ujan batu di negeri sendiri, baik lagi di negeri sendiri walaupon batu tuh sakit klo kne badan~

sekian terima kaseyh!!!

Thursday, December 4, 2008

perjalanan yg tidak dirancang-part 1


hello semua..dah lame cik farhana (CF) x mengupdate blog yerk..maklumlah, en mahMOOD dah lme x dtg2..nih pon cik mahMOOD br singgah brekpes kt umah CF nih..



ok...pg nih CF nak cerite kat anda semua mengenai perjalanan CF yg tak dirancang pd sabtu lalu (29 NOv 2009). Pada asalnye cerite, mak CF nak ajak kitorang g keje kawen sepupu die kt simpang renggam(bg yg x tau pete, simpang renggam nih dekat2 dgn benut pontian)..kemudian, berkejutlah mak akan kitorng pd pg terebut..sekali tbe2 tercetus di idea mak CF utk singgah ke tempat timah dan balik umah Tok Ngah untuk menyopingkan sedikit barang2 utk nenek CF tersayang itu..ermm..xyah citer byk, anda saksikan jelah video2 dan gmbr2 di bawah sambil meminum kopi..hamekkk..



video
vid di atas di hamek setelah kekenyangan mkn kt kenduri kawen..





berangan adalah bende wajib yg perlu di buat di dalam kete...

video



video

video


ok...nanti CF akan sambung kisah selanjutnye di episod selepas ini..

STAY TUNED!!!

sekian terima kaseyh!!!