Pengikut Batu Blok

Sunday, May 23, 2010

post yang sangat cepat

Ini Aku..hahaha..macam korang tak kenal!!!



aku sedang membuat assignment individu untuk kursus induksi..jadi, sambil menyambil aku kene menyempatkan diri untuk memblogging untuk mengelakkan keboringan...huwwaaaaa....






Dah lame rasenye aku tak update pasal pregnancy yang dah masuk ke 34 minggu..Lagi 6 minggu weyh, anak nih kene dikeluarkan..Nerveous???tak yah cakap lah..memang belum nerveous lagi..maybe bile tgh tunggu hari, mungkin mase tuh aku nerveous..Biaselah, aku dalam ape jua keadaan pon, mesti nervous last minute..malas nak pikir weyhh..




Dah 8 bulan lebih nih, banyak jugak perubahan yang aku alami...perut aku dah keras sampai atas...dulu aku rase macam part kat bawah perut je yang keras,,..Nih tak,..dari atas perut, sampai ke bawah perut sumer pon keras...Dah beso sangat anak aku nih...Ke sebab aku makan banyak mase kursus (6 kali sehari full takde yang miss pon) then, kebesaran baby secare mendadak telah berlaku....




Aku masih jalan laju...Alhamdulillah untuk kandungan yang pertama (macam ade ati nak anak banyak-banyak kan), aku cergas sket lah bile part buat keje..Meaning aku jalan sangat laju mengalahkan orang yang tak mengandung...Yerrr...aku tau ia membahayekan nyawe aku ngn baby takut baby terkluar sebelum tibe masenye (mintak jauh lah weyhhh!!!)..aku rase untuk first time nih, aku masih hyperactive..mintak-mintak lah untuk anak-anak seterusnya aku masih macam nih dan tak kelihatan lemahh...Mase kursus nih, ade sorang lagi perserta kursus yang kandungan die sebaye ngan aku...mule lah peserta lain membandingkan aku dengan die..Perut die nampak lagi besar, die pon macam dah tak larat..Aku????sebab perut aku tak besar macam die lah aku boleh cergas...tapi orang tak tau, aku bile balik rumah, aku tido terus...lepak katak untuk membina tenaga!!layu tak terhingga weyhh!!sampai ade satu akak nih tanye aku.."Fana ade amik supplemen ape2 ke??" "Ehh..saya makan obimin je..nih pon dah seminggu tak makan sebab obimin tertinggal dalam handbag malas nak kuarkan" *mati aku kalau Kanda aku tau!!!*


Lagi....


Sekarang aku baru rase kekerapan untuk membuang air kecil sangat lah tinggi tak terkate..Nih teori aku..Maafkan aku kalau salah!!


Ermm..semakin baby nih besar, die akan menekan atau menghimpit pundi kencing aku..Same lah macam kite kalau tekan perut bawah, kite akan rase macam nak terkencheng..tapi, himpitannnye yang terlalu kuat, aku mesti tak sabar nak masuk toilet..kadang-kadang penat weyh nak gi toilet selalu....


Kadang-kadang plak aku rase, baby nih menggeletek-geletek pundi kencing aku..tengah duduk-duduk, tibe-tibe jer terasa geli-geli pundi kencing aku..tapi tak nak tekencheng sangat pon...ko bayangkan ade orang geletek organ dalam, then kau rase geli-geli tak boleh nak garu...huhu..Orang cakap, kalau kite rase macam tuh, mungkin rambut anak kite lebat...komfem ikut ayah die sebab rambut aku nipis selembut sehalus sutera *ayat yang sungguh metafora*
pastuh kan, bile aku sembahyang, mase duduk antare 2 sujud tuh, urat rase stretch gile..rase macam tekanan yang hebat diantara urat-urat..mungkin sebab...ntah..aku pon tatauu..tp tuh la effectnye yang aku rasekan sekarang...

nih aku..yer...korang kenal..tp the latest one!!!!

nota kaki: oh yer...sebelum induksi, aku dah scan baby 4D...dah tau dah jantina kodah atau sood!!

SUPRISE!!!!

*nak bagi name ape lah kat anak aku!!*

Monday, May 17, 2010

why i like jadik chekgu?

fuhh..tengok tittle pon aku rase macam tak layak jadik cekgu...seriously...



tapi hakikatnye aku memang suke dan seleseeeee sangat jadik cikgu...seriously lagi...ngehh!!!






HOW atau MENGAPA??



huuu...mama papa i cekgu (eh..asal mood tgh gediks nih..ok..ok..tukar mood)



*ting!!!!



hee..tapi tak semestinye semua anak mak ayah aku reti mengajar..For example, adek aku takde sorang pon yang minat dan bakat menjadi cikgu...yer...cume aku yang berminat dan aku merasakan aku sehabis layak malah berbakat-bakat dalam mengajar...MAsih hengat lagi mase sekolah dulu, aku suke mengajar..siap mase prep, classmate nak belaja Bahasa Arab Tinggi ngan aku sebab nak exam (sebab mase tuh, itu jelah subjek yang aku boleh kuasai 86%..walaupon tak paham, wat2 kondifen je mase mengajar..tapi SPM kantoi jugakkk..huaa)...dengan rase gile kuasa, aku mencapai marker dan berkumandanglah suare seorang pelajar yang gumok tapi chantek mengajar di setiap penjuru kelass...haha..tipu!!!






Habis sekolah aku masih lagi dilema tak tau nak jadik ape bile dah besar...DJ atau cikgu (macam tertulis dalam previous post)



Nak jadik cikgu, aku nak jadi cikgu ape???meaning subjek aper lahhh..



1..Sains,-tolak awal2..aku tak suke membace, mengapal malah selalu fail subjek nih...



2..Sejarah - aku suke..tp aku pikir-pikir nanti nak tande kertas malas nak membace



3..BM, BI, BA - aku mmg x suke bahasa...aku boleh dikategorikan sebagai perosak bahasa...ohh...kuch-kuch nehi meri pyarrrr hota heii!!



4..Geo, KH: tak minat dan tak suke!!!takde skill..duulu sekolah mase projek kayu, selalu suruh orang yang buatkan..



5..Akaun- seriously memang aku naaaakkkk sanggatttt jadik cekgu akaun sebab aku terer gile subjek nih mase kat sekolah dulu...tapi subjek nih tak direstui oleh ibu bapa..diorang cakap tak berape nak laku untuk mengajar di MRSM (yer,...aku mmg nawaitu di hati nak mengajar MRSM)



5..Math- Mase exam kat sekolah selalu fail..nak-nak subjek add math..sekali SPM, Add Math aku A2 kauu!!!dan aku rase jiwe aku sesuai dengan mathematics...nak tande ketas pon senang...nak pahamkan bbudak pon senang..ok..i choose MATHHH!!!

dan akhirnya UPSI lah tempat aku menuntut ilmu demi anak bangse yang terchenta..belajar dah belajar, rupenya tak berape nak senang lah jadik chekguu..ok..Focuss Fanna!!!




TAK BEST atau DISADVANTAGE


Dunia cekgu tak luas...mereka berada di dunia sendiri...dunia anak murid, dunia sesame mereke dan juga dunia dengan makcik cafe, cleaner mahupun kerani opis...tapi ade juga cekgu yang bercampur dengan dunia luar...itu semua atas kehendak cikgu tuh sendirik lah...



Semua kerje pon mengalami perasaan tekanan kan...Orang ingat cikgu nih kerjenye mengajar..tapi kerje mengajar hanyelah 50 peratus dan selebihnya cikgu jugak membuat kerje2 pengkeranian (walaupon kerani sekolah dah ade) mcm stapler ketas, buat surat-surat, ketas keje, minit mesyuarat, rancangan strategik lah, fail meje lah dan banyak lagi urusan-urusan yang melibatkan pelajar yang selain dengan kerje akademik....Takde istilah "Alahh...cikgu bukannye susahh...mengajar je lahh.." No-no porfawor...kat sekolah, cikgulah doktor, polis, driver, orang suruhan, kerani, interior designer, ahli sukan, pelakon, perunding masalah dan sebagainya...Bayangkan betape banyaknye job cikgu kat sekolah..



Bila result student cemerlang, berbakul2 pujian dilemparkan kat student tuh....Student tuh rajin, pandai, bijak serta bergaye..


Tapi Bila result budak hampeh, cekgu kene soal...buat laporan asal lah result diorang hampeh....cikgu dipersalahkan..padahal anak murid yang pemalas nak mam....




FAEDAh @ ADVANTAGE

Cikgu tak boleh kaye (kecuali kalau die berbisenes AVON)..tapi cikgu hidup sangat selesa..gile selese okeyh..Starting gaji RM 1.9k++ elaun sume boleh dpat bersih RM2.7k ++..every year naik lah.ok pahamm...dengan gaji tersebut, cekgu mampu lagi beli baju batik creep atau sutere yang mahal2 tiap2 bulann..



Dengan gaji yang sebegitu, cikgu boleh balik pukul 1..cikgu juga boleh balik lewat malam..bergantung kpd chekgu itu...kalau kamu rajin, kamu balik lambat..kalau kamu malas, balik pukul 1..gaji tetap same!!!masuk keje pukul 8 pagi..

Ilmu yang chekgu bagi itui, jika diguna pakai dengan baik akan mendapat pahala weyh...kepuasan jika anak murid berjaye sangat tak terhingga...rase keseronokan dan kepuasan itu tak akan mampu kite miliki jika kita menjadi seorang arkitek mahupun fashion designer...malah perasaan itu tak dapat dibeli...wehehehe


Cikgu ade hari GURU..

Setakat nih belum wujud lagi Hari Jurutera, Hari Arkitek, Hari Pegawai Perpustakaan and bla...bla...bla....Hari yang itu disatukan pada Hari Buruh...Okeyhlah tuh daripada takde kan...


Dah ade hari Guru, mesti ade lagu GURU Pulakkk...Wahhh...part nih aku paling besemangat sekali nyanyi ramai-ramai...maklumlah, suare blom pecahh..bes woo lagu nih..nak-nak part korus...heee.

Alamak...dah nak malass..Cikgu pon manusia biase..kene malas-malas..hahaha..


Aku nak ucapkan Selamat Hari Guru terutama sekali kepada mak, ayah, cekgu2 sekolah di seluruh Malaysia termasuklah diri sendiri..Semoge kite semua sentiase ikhlas dalam bekerje demi anak bangse terchenta...MERDEKAAAAA!!!! hah..semangattt..


Wednesday, May 5, 2010

Jalan-Jalan Carik Makan VS Warung Kita

Nih ade suatu rahsia..


Mase isi borang UPU (borang nak masuk U), kamu semua tau tak saya pilih kos ape??


heee..malu nak cakap...tapi saya mau cakap jugak..


Saya dulu isi kos MASS KOM dan PENDIDiKAN MATH selang seli (sebab die ade 7 pilihan).


dulu, saya betul-betul nak masuk TV..Saya nak jadik DJ atau Wartawan Penyiaran (sebab saya tau saya tak boleh jadi artis (penyanyi dan pelakon) sebab saya tau saya ade bakat tapi bakat saya tak sesempurna mana)..At the same time, saye juge mau jadi Pendidik kerana kepuasan dan keseronokan bila orang paham ape yang saya ajar dan saya yakin dengan bakat mengajar saya..


(yer..saya memang tiada pendirian tetap..pendirian saya selalu berubah-ubah)


Untuk mengelakkan serba salah dalam diri, saya pilih je due2 kos tuh..letak selang seli..sambil dalam hati berdoa..Mana yang aku dapat tuh, itu lah yang Allah dah tentukan dan aku percaye Allah tau yang terbaik untuk kite..hehe



Jadi sekarang nih, saya dah pon jadi Pendidik yang membakar diri untuk agama, bangsa dan negara ..huahuahuah..*ayat sajak yang sangat sinonim mase kite kecik2 sambut Hari GURU*

Saya gembire menjadi Pendidik atau Cikgu..sebab ini juga merupakan cita-cita saya..

Tapi saya takkan lupakan cita-cita asal yang lain iaitu menjadi manusia yang dapat masuk TV..Dengan kecanggihan teknologi pada zaman sekarang, muka saya boleh juga berada di pampangan skrin TV..cuma belum disiarkan di seluruh negara melalui saluran2 televisyen negara..tak kisahlah..janji impian saya terlaksana..

Jadi, di bawah adelah sedutan yang diambil semasa ke"berangan"an saya yang wat ala-ala Maria Tunku Sabri (JJCM) dan Farouk Husin (Warung Kita)

video

Oleh kerana perakam video ini baru berusia 12 tahun, maka kita maafkan jelah kecepatan die meng"cut"kan sendiri video nih tanpe disuruh oleh director *mungkin tak sabar nak rase kek tersebut kot*..Tapi saya tetap berpuas hati dengan kesungguhan dan komitmennye yang cuba menggembirekan hati saya..

Terime kasih..

Next time kalau ade makanan-makanan menarik, akan saya upload lagi video2 menarik untuk anda semua...

wehuuuu..

Tengok jangan tak tengok!!!!

Tuesday, May 4, 2010

huduh nak MAMMM!!!!!

hodoh nak MAMMMMM!!!


aku nih dah la jarang2 nk beli tudung2 owning...sbb tudung2 owning nih aku kne pilih yang betul2 punye sekaligus berkualiti sbb aku tak pandai jage tudung!!!!


tapi nih mmg menyesal beli tudung...harge tudung 53 hinggit..okeyh..no hal..tapi tambah batu sworsky nih 50 hinggit..tapi siyes aku tak puas ati lah weyhhh batu die nih..bek aku order ngn kak surizan (cekgu terendak) yang super duper lagi batu die jelas2, kilau2, and corak die jelas, terang lagi nyata malah menawarkan harge yang sangat2 berpatutannnn..





hah...nih tudung yang aku order ngan kak surizan..tudung itam sangat feveret aku..






corak batu yang sebegini rupe hanye dalam 40-50 hinggit sahaje...harge tudung kire lain lah...memang muraaahhhh....tak bebaloi macam tudung ijau yang huduhh tuh..menyesal!!menyesal!!

Monday, May 3, 2010

facebook oh facebook..

oi facebookkk!!!

asal aku tak leh bukak kau hah????

aku kene blok ke hape???

dari siang tadi aku nak bukak ko tak leh gak sampai ke malam nih..

ko dengki ngan aku ehhh...


ko dengki...memang dengki giler2 lah kau kat aku kan...

kau jagan sampai satu tahap aku merajuk ngn kauu...

kang aku boikot ko kangg...

ko nak?????? nakkk?????????

sempok (Sepak + hempok) kang...

dussshhhhh!!!!