Pengikut Batu Blok

Thursday, December 10, 2009

keinginan untuk bejalan

wahhh..keinginan aku meluap2 untuk merayap2 jalan nak g shoping..sbb giler dah lame tak cuci mate seyh..tapi aku takut nak keluar..kenape??
Sebab bile keluar duit akan abis..sebab aku tengah dalam keinginan untuk membeli bende2 baru dalam hidup aku..tak kesah lah mende ape2 pon..tapi aku taknak itu terjadi..
Aku kene berjimat sebab nak pindah umah baru dan banyak duit yang diperlukan...\

eeeeiii....
geramm...gerammm.....

besnyer kalau kaye..
tp aku tak kaye..
demm..

being single is FUN!!

First of all, sorry to myself n to y'll since aku memang dah lame tak update ape2 kat blog nih..its like ade banyak idea tapi malas n takde mase nak memblogging..

okeyh..berbalik kepada tajuk untuk entry kali ini..
actually aku baru tgk citer Blogger Boy *8tv n ader quote die yg aku rase intresting untuk aku ulas..hehe..

BEING SINGLE IS FUN!!!

definately weyh..hah..

im not saying that being married woman is not fun..well..Fun jugak aper tapi dari sudut n persepsi yang lain..okeyh..aku taknak ulas the fun of being married woman~nanti lari tajuk karangan aku and cekgu pon takleh bagi markah lebih dan aku tak dapat A.(okeyh faNnA~kau melalut dah)*fine*

Aku tau kita selama-lamanya tak boleh menjadi single kerana dah menjadi fitrah manusia untuk berpasangan seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran.
Tapi, kita juga dapat menghargai detik-detik single dan itu adalah detik yang penuh bermakna dalam hidup kita.

Bayangkan situasi ini..Kau dah abis belaja and kerja pon income cecah 4 angke..and kau masih single , kawan2 kau sumer dah sibuk mencarik boyfriend, sibuk buat preparation untuk kahwin..

Kau??TAkde ape-ape yang kau nak buat kan..meaning that kau blom ader ape2 komitmen terhadap sesuatu hubungan yang serius..Wah..kau tak pedulik dengan apa2 yang terjadi di sekeliling kau..Yang kau tau, kau free..Tiada tanggungjawab yang berat selain dari kerja which is itu adelah tanggungjawab hakiki untuk mendapat income 4 angke tadi..

Kau menikmati kehidupan luar dengan rasa seronok tanpa ada ape-ape yang terselit di dalam kepala hotak kau..kau rasa free giler and kau boleh ke mana-mana sesuka hati tanpa memikirkan orang lain (well..kne pikir parent jugak lah kan)..Sukati kau lah kan..Takde saper nak pedulik..

One more..kepala hotak kau pon takkan disesakkan dengan 1001 masalah yang kadang2 kau rasa macam masalah kau tak putus2..Masalah ape??well..macam-macam lah..kalau kau ade serious relationship dengan somebody, takkan kau tak gadoh kan..tuh satu masalah..pastuh bila berjauhan siket2, mula lah kau nak rasa rindu bagai yang tibe2 membuatkan kau rase jiwang giler (itu adelah mende yang biasa..u cannot deny the feeling babe..)..Nah, the feeling of rindu tadi, is a part of ur problem in a relationship..

Belum lagi dengan masalah boifren kau buat hal..and so on..
eeeiii..masa tu lah kau rasa seronoknya hidup takde boyfriend..

Cume sometimes kau akan rasa lonely and jiwa pon rasa kosong..itu perasan yang akan hadir bile kau dok sorang2..then ape lagi??capai lah kunci kereta dan pergi lah mana2 yang kau suka..wayang , shopping...sorang???yerlah..so what??takut orang tgk kau mcm loser??lantak lahh..janji kau happy..

ok..dah nak penutup dah..

tapi last2 kau kene sedar yang kau tak boleh selama2nya menjadi single..at least kene berusaha mencari jodoh..tapi takdelah sampai kau nak hantar gambar kt majalah kan untuk mncari jodoh..Usaha yang aku cakap nih seperti, berpesonaliti menarik, berkeyakinan tinggi, insyaAllah jodoh akan sampai..takyah la kita gusar memikirkannya..

okeyh..panjang karangan aku..
Nah, ape yang aku tulis hanyalah pendapat aku..
tapi seriously, being single is DAMN FUN!!!!

huahuahuhau

Monday, September 7, 2009

add math susah???

DAh lame rasenye aku tak mengupload gambar2 untuk dikongsi bersama...gambar posing2 maut diatas adelah hanya gambar semata-mata..takde kene mengena dengan entry aku pada kali ini..hehe
Korang yang belaja dulu mase sekolah mesti pernah ambil add math kan???dan rate2 yang baru belajar mengatakan yang ia adelah subjek killer maut yang perlu diberi perhatian gile kentang punya kan..
hehe..aku pon berpendapat sebegitu rupe..walhal mase sekolah dulu aku tak penah lulus dalam setiap exam add math..kalau ade student tanye macam mana aku pandai add math, aku cakap aku tak pandai..aku tak malu untuk becerite yang aku selalu fail dalam exam..moral of the story yg aku nak bagi tau diorang ialah 'gagal sekali tidak beerti gagal selama-lamanya'..cewaaahhhh...
so, diorang kene berusaha lebih gigih dan rajinn..
tadi paper aku telah berlangsng untuk trial MARA..cewaahhh..teringat zaman kanak-kanak ribena dulu menjawab soklan trial yang kipas susah mati lah weyhhh...sehengat aku aku memang tak A untuk paper nih mase trial dulu...
ok..kembali ke zaman realiti..aku sempat menjeling2 soalan yang disediakan oleh pihak HQ..memang tak pengsan la kan anak murid aku nak menjawab soalan tersebut..sebenarnya ia akan menjadi senang..tapi tau lah MARA..dia taknak lah ramai budak dapat SPC kan (Skim Pelajar Cemerlang)..nombor2 atau function2 yang diberikan banyak yang tak chantek..maksud aku tak chantek disini ialah, ader unsur2 fraction diselitkan tak kire lah function atau real number..
aku paham sangat student aku..nampak fraction sket jer, die dah rase soklan tuh susah maut punya...cube kalau aku ganti kan dengan integers, sure diorang boleh jawab dengan cemerlang, gemilang dan terbilang...huh..padahal dari derjah 3 mereka belajar topik fraction nih...mereka yang menyusahkan diri mereka...


gambar di atas:mereka kyushuk memerah keringat serta kepale hotak samapai ade yang terido2~ok fine..itu bagi mereka yang dah tak dapat jawab, maka mereka tido..

prinsip akaun aku: Add Math akan susah jika kita tak paham konsep..

Saturday, August 29, 2009

dedikasi untuk feyna

Weyhhh...kitorang memang makan besar walaupun kitorang tak besar sangattt..hehe

buka sabtu:
1. lempeng cecah kari
2. martabak popia mak
3. bubur pulut itam mabeless
4. air strawbery shake
5. air teh panas

buka ahad sok:
1.mak nak buat nasik jagung lauk kambing pastuh ikan sweet sour
2. ayam golek
3. nasi berangan lauk kambing gak


hahaha..sumer ader kat umah..memang bes makan..sape suruh ko tak balik...

megi x best!!!!!!

Friday, August 28, 2009

kenape ari nih mahMOOD rajin datang??

Salam semua...
Kali ini aku nak cerita mengenai apa yang aku lakukan pada ari nih...

Bangun kol 11 pg..yeay..isteri mithali kan aku!!

Malam tadi tak boleh tido..bangun-bangun aku rase hiba dan sedih..gado beb!!

Wahh..terus aku kemas bilik giler-gile punya..Termasuklah aku membersihkan drawer2 cermin, wardrobe aku, aku susun balik baju-baju..

Buang segala macam yang tak pakai..sapu bawah katil yg dah berhabuk-habuk..
Ganti cadar, jemur baju 3 trip tau..

Bilik mak pun aku ganti cadar, sapu satu rumah, pastuh mop siap keringkan lantai pkai lap kaki..walaupun sebenarnya sebelum nih, kalau aku mop, aku biarkan ia kering sendiri..
Kemas dapur, lap segala macam daki dan kotoran, dan sekarang nih tengah rebus ayam nak buat soto untuk buka puasa..Sekarang pukul 400 petang..korang bayangkan yg dari pukul 11 tadi, nah sekarang aku baru berhenti sambil memblog kan diri..

kenapa mahMOOD rajin datang??

mungkin mahu melupakan segala kesedihan..
Yearghh...ia berhasil!!!

emosi aku sekarang dah stabil walaupon masalah belum dapat diatasi..

Aduh..bau rebusan kuah soto sudah menerjah masuk ke dalam lubang idung ku..

pasnih, wat sambal kicap, goreng suhun, buat begedil , goreng kacang dan hiris bawang sup..ermm..ada lagi ke yang aku lupa??

soto...soto...tosooo..toso...tosoo..soto..

terima kasih mahMOOD rajin!!!

Friday, August 21, 2009

berlepas, melepas, dilepaskan dan terlepas..

Salam Ramadahan untuk yang membace blog aku nih(yerla..kalo tak bace memang tak tau lah yang aku sedang ucap salam RAmadhan)
Semoga sempena bulan Ramadhan yg Mubaraq nih, anda meningkatkan ibadah dan amalan supaya diberkati dah dirahmati Allah hendaknya..Amiinnn...(pesanan untuk diri aku sebenarnye..hehe)

Tema post kali ini ialah LEPAS..LEPAS adalah root word dimana maksudnya ialah bertolak, membiarkan dan makna-makna lain yang sewaktu dengannya..

Tetapi jika ditambah dengan imbuhan-imbuhan dia akan membawa makna yang berbeza.
1. BERLEPAS maknenyer bertolak.
Contoh ayat: Kapal terbang Air Asia sudah belepas pukul 3 tadi
2. MELEPAS maknenye buang air besar
Contoh ayat: Ahhhhh..leganye "melepas" tadi...
3. DILEPASKAN maknanya ade orang yang melepaskan dia
Contoh ayat: Akhirnya Maizawati dilepaskan oleh Akhil Hayy di Mahkamah Syariah'
4. TERLEPAS maknenyer kite lepaskan die secara tak sengaja
Contoh ayat: MAizawati akhirnya pasrah apabila Akhil Hayy terlepas ke tangan Waheeda.. hehe...contoh diatas hanyelah contoh semata-mata.

ok...Perkara yang disebutkan di atas hanyelah intro semata-mata..
ape yang aku nak cerita di sini, ialah aku dah melepaskan, dilepaskan dan terlepas dengan perkara-perkara yang aku rasakan aku dah taknak terlibat lagi...eiiii..ape ko cakap nih mok..bebelit..orang lain tak paham pon..

memang susah nak paham...sebab aku pon tak berapa nak paham dengan diri aku..
tp ape yang aku tau kesilapan semalam memang mengajar aku..
Alhamdulillah aku sedar awal dan Allah buka pintu hati aku untuk berfikir dengan lebih rasional tapi bukan emosional..

Aku kene tumpukan perhatian kepada kerjaya dan keluarga..Hoyeayyy...matlamat idup aku sekarang..cewaaahhh...Yer..yer...aku janji...tak tipu...swearrrrrr!!!

mok..ape hal nyer nih??

ok..aku akan ceritakan kepada kamu2 semua jika aku ade kelapangan...
Sekarang ada kelapangan tapi tiada kudrat untuk menulis mengenai hal itu..
kalo tak lapang tak tulis lah yer..

taaaa lalinkk~

Wednesday, August 19, 2009

terkenangkah kita akan zaman sebelum kemerdekaan??

Pukul 10 tadi aku bersama rakan-rakan guru lain telah dijemput untuk menikmati jamuan mengenang kembali suasana zaman sebelum merdeka..Kami di jamu dengan ubi rebus dan pisang rebus dicecah dengan kelape manis dan kelape gula merah beserta air kopi....

huwaaaa..aku hamek ubi tuh takdelah banyak sangat pun..mengenangkan aku dah breakfast pg td..tp sebagai menghargai usaha yang dibuat oleh pihak maktab, aku jamah lah sikit...

aku terfikir...orang zaman2 dulu nenek moyang kite lahh... makan ubi tiap2 ari, tak sebu ke perut diorang eh..ditambah lagi dengan mereka yang memerlukan tenaga yang maksima untuk memerihkan keringat bekerja di sawah, kebun, sambil bercucuk tanam..adoyaaaiiii...patutlah kita susah nak nampak orang zaman dulu2 gemok kan..

korang rase ada ker orang-orang tua dulu gemok obesiti??

huh..aku dapat rasekan jika aku berada pada zaman penjajah, mungkin aku pon buleh kurus macam merekaaa....


hoyeaayyy..aku berangan!!!!


namun ku bersyukur dilahirkan selepas zaman kemerdekaan sebab dengan itu lidah aku mampu untuk merasa makanan-makanan yang kalori nya menari berguling2 seperti KFC, MCD PIZZA dan paling koman pon BURGER yg dijual di tepi jalan...


MERDEKA!!!MERDEKA!!!MERDEKA!!!!!

Siapa nak jadi suri rumah tangga????

hermm...aku baru balik berkuarantin selama seminggu dan seperti yang diberitahu dalam previous post, aku mengahabiskan masa di Kota Tinggi..yer, kampung suami aku..

fyi, ini adelah 1st time aku duduk ngan suami aku dalam tempoh yang paling lama..seminggu tuh lama woo utk kami yang duduk jauh2 nih...dan di rumah tanpa orang lain...

seriously, memang aku rasakan yang menjadi suri rumah tangge adalah suatu yang sangat memenat kan, meletihkan malah membusankan..

aku sangat kagum dengan ketabahan para suri rumah tangge yang mempunyai anak yang berderet-deret mampu melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang baik demi keharmonian rumah tangga..aku tak tau lah kenape aku rasa yang aku tak mampu utk lakukan semua itu...walhal aku belum mempunyai seorang dan beberapa orang anak lagi yang telah dihasilkan...

fuh,,enzim kemalasan itu melimpah ruah dan sudah tersemat dalam sanubari aku..well...bukannya sengaja nak bermalas2an nih...tapi aku rase aku tak bersedia untuk betul2 rajin dalam kehidupan,...aku suka hidup yang ala kadar yang kadang-kadang rajin dan kadang-kadang malas..yeaayy..aku masih normal!!!!!!

dan aku rasa aku taknak berubah...muahahahahaha...

Sunday, August 9, 2009

h one anne one

waduhhh...gempar..akhirnye Maktab Rendah Sains MARA Terendak telah diisytihar utk quarantin dan ditutup selame seminggu (10.08.09-16.08.09) sempena wabak ifluenza A (H1N1) yg sedang menular..

aku sebagai warden mmg dah jangkekan hal ini akan belaku sebab due mnggu kebelakangan ini terlalu ramai student yg demam2 tp x h1n1..

ermm..seronok ke x cuti seminggu nih??

seronoknye x yah keje..hoyeaaayhhh!!!

yg x sonoknye, bile start sek kang, aku kne tingkatkan momentum pengajaran aku..takut bdk x buleh catch up memandangkan ilmu hisab nih perlukan pemahaman konsep yang tinggi dan ia mengambil masa bergantung kepada kecerdasan seseorang pelajar tersebut..

jika kecerdasannya membanggakan, tiadalah masalah untuk aku namun, jika kecerdasan dan kerajinannya menjengkelkan, susah utk aku awasi pelajar dari golongan ini...Nah..akibatnya GPS kelas aku pasti melesukan...namun aku beserah...

yang pasti permulaan kpd cuti nih, aku akan balik ke Kota Tinggi menemui kanda dan aku akan menguarantikan diri di sana..yeaahaaaaaaa!!!!




satu kali hua...dua kali hua...tiga kali hua...

hua..hua..hua...

Tuesday, August 4, 2009

mlm nih

wahh..aktiviti menarek mlm nih...
aku jadi juri pertandingan koir kemerdekaan...

korang mmg tau aku mmg suke bab koir2 ataupon adegan2 melalak x pentu pasal nih..
jd leh lah aku gunekan pngalaman dan bakat (huweekkk!!!!) yg ader utk menilai pula bakat mereka...ngeh3~


aku nk betindak kejam terhadap mereka...

yeaaarggghhhhh!!!!!!!

basuh baju

hadoyaaaiiii....
mls btul nk pk baju yg dah mnimbun x di basuh tuh...

since aku x blk mne2 kg mnggu nih, aku kne jugak atasi masalah malas basuh baju nih..
kalo aku balik kg, aku hangkutt sumer baju2 kotor aku utk dicuci kt umah..tp since kt sinih aku lom ade mesin basuh, make keputusan telah diambill

yer..aku perlu mngunjungi mane2 dobi di sekitar sg udang nih..adoyaaaiiii....
nk g dobi pon aku rs malas...

huwaaa....manekah elemen rajin yg selalu berada dlm dri aku tuh???huuuuuuuuuuuuuuuuu...


nehi..nehi..merenem nehiii..

Monday, August 3, 2009

hati dan perasaan

seblum tidur memalam, aku sering berfikir...


kite x boleyh nk tipu perasaan kite kan..
wpon kite handal tipu org lain..tuh bkn bermakne yg aku penipu..
secanggih mne pon manusia, perasaan masing2 mesti xleh ditipu..

Argument type 1:
Premis 1: manusia xleh tipu perasaan yg ader dlm ati..
Premis 2: Farhana adelah manusia
Conclusion: Farhana x leh tipu perasaan die..
(mathematical reasoning..xkkan korang x hengat..hehe)

xbest lahh..
aku tau aku berdose dlm hal nih..aku cube jauhkan dri dari die..
tp aku xleh nafi perasaan nih..
mangkok hayonn..mede nih aku lalui pas aku mnjadi istri org..dugaan utk aku apbila berjauhan dgn somi....
dem..


ya Allah, lindungilah aku dari sebarang dosa,kemungkaran dan godaaan syaitan...aku mmg pasrah dgn ketentuanMu..

Sunday, August 2, 2009

bunge oh bunge



yer..ader ape dgn bunge??




jumaat balik kota tinggi setelah sebulan lebih x balik umah mentua..tp kali nih lain mcm sket sbb aku balik nek bas..okeyh dr melaka Central..sampai2 mse tuh mmg ramai peserta bas memakai mask, protection utk h1ni..aku?? yer..x sempat nk beli lg..




sampai jb, kanda hamek kt larkin..wahh...2 mnggu x jumpe sama die..yerpss..rindu ler weyhh..


pastu teman kanda settlekan keje kt opis die..then otw nak balik die kate nk singgah beli barang..aku ckp nk ikut..die kate x yah ler..dok dlm kete jer...okeyh..fine~wpon ati aku mmbengkak sbb busan tnggu dlm kete...




agak lme gak r tnggu..dlm 15 min...




tungguuu...








tungguuu lagi...








dan tungguuuu....






akhirnyer die membawe beberape bijik bunge rose!!!!




aku terkelu dan terkedu...






utk pengetahuan u all, kande aku nih bknlah seorang yg romantik dan x penah bg aku bunge ke coklat ke sebelum dan selepas kawen....pendek kate die x pandai lah dlm hal2 nih...




n aku pon xder lah mngharap die akan bg mende2 tuh..sbb aku dah tau yg die mmg mcm tuh..




mungkin org lain akan ckp.."hek eleh pompuan nih..tuh pon nk kecoyh... aku dpt tiap2 mnggu or tiap2 ari!!"




hahahha..tuh kau ngn boipren kau...nih aku ngn kande aku lahh...






tenkiu dear..




Saturday, July 4, 2009

maafkan saye

sy memang suwit..
sy terpakse mensuwitkan dri untuk berlaku adil..
sy sgt suwit utk menjaga ati semua pihak...

smlm air mate wanita akhirnya tumpah jugak..
setelah ditahan selama beberapa jam..
sy terpakse akur akan hal yg sudah berlaku..
ayah dengar sy melalak..
tp sy tak bgtau sbbnye kt ayahh..
sbb sy suwit kan...

biarlah kanda merajuk sbb die nak sgt tau hal yg berlaku itu..
tp sy xnk kasik tau sbb sy mmg suwit lg..

biarlah hal itu ku pendam keseorangan ..
walaupon pahit...

semua orang..
maafkan sy..
sbb sy dah mnsuwitkan dri utk kamu semua...




Friday, July 3, 2009

scholl oliday part 3

yeayy..at last aku citer gak cerite mse honeymoon g langkawi ari tuh...
11 jun -13 jun"
yer..mmg sgt singkat perjalanan kami..mmg x cukup n tak x puas..
mcm akan ade honeymoon utk yg kali ke2..
hehe...
10 hb mlm smpai kt umah mak kt sg merab kajang..
sbb sok mak akan anta kitorang g lcct..

smpai langkawi dlm kol 5 lebih...trus amek cab ke Plaza Langkawi..sbb disituh terletaknye apartment 1 bilik yg telah kuu sewa khas sejak bulan 4 lg...
masuk jerk umah tuh, aku rase sgt suprise dan sgt seronok...
30 hinggit utk rumah ygbesar itu dengan kelengkapan dapur yg lengkap, i.e:ice box, microwave, hot plate, heater, pinngan mangkuk, kuali (wpon aku x masak), set meja mkn, tv flat skrin, set sofa, aircon, iron, balkoni yg mngadap laut..fuh..mne nk dpt dgn harge tersebut??

okeyhh..mlm tuh kitorng berjanji dengan moni n dar utk dinner bersame2 di Arabic Mat'am..mmg terkebetulan nk berhoneymoon di Langkawi..tp mereka smpai awal sehari dr kitorng..so, mkn same2..best2 dpt mknan arab yg maveles wpon hargenye masyaAllah...ya habibi ya Maulana...hehe..yg besh nye nak balik tuh, owner restaurant ttuh tau kitrong tgh honeymoon, mereka bg kami present n aku n kanda dpt set shisha yg mini punye..hahaha..persoklannye ialah aku mmg isap shisha kan..fine~

sok nyer, truskan trip ke Pulau Payar..ape yg kami wat di sana..Snorkling!!!!nk diving tp kanda x bg..xper la...snorkling pon jadilah...hehe..tgk ikan2 yg tamak haloba nak mkn roti yg kitorng bg,,huu....best2...mse tgh asyik snorkling, ikan2 gigit2 manje kaki aku..huwaaa..nmpak sgt byk kuman..hehehe..tp insiden telah berlaku..kamere ku masuk air wpon ia waterproof..ntah mcm ner tmpat bateri terbukak..blk dr pulau payar tuh mmg dah x hamek gambar dah...

mlm tuh shoping!!!tp aku x shoping byk sgt!!mcm x benafsu pon tgk periuk2, pinggan mangukkk...cume bernafsu dengan coklat2 jer..hehehe...

keesokan harinye 13 hb balik..tp flight blh delay dr kol 11 lebeyk ke kol 1 plak..tnggu jelah kt airpot tuh..mls nk ke mane2 wpon kande nk g naik cble car..aku yg x nk..hahaha..

smpai lcct. eda. amek..thanks dear sanggup korbankan ujung minggu ko utk amek kami n anta ke kajang..ermm...balik muar, singggah Melaka..tgk wayang..

sampai muo kol 12 mlm n kami sgt penattttttt...






scholl oliday_part 2

fuhhh..lame giler aku nk besambung ke part 2..almost 2 weeks kan..ermm...


okeyh...besambungg cuti sek ari tuh...


6 Jun:


aku berkahwen sekali lagi dalam upacara yang serba ringkas dan meriah di kota tinggi johor..mane tak meriahnyer, aku telah di buli untuk diarak mnaik jip ini mngelilingi kampung beliau..klo setakat


diarak ini, aku x berape nak kesah sangat...tp cuace yang sangat panas dan kesusahan aku yg nak naik jip nih (maklumlah..baju tak berapa nak sendat) membuat aku rase macam aku dibuli sehingga 118%..dunia sungguh kejam...



tp secare keseluruhannye aku membuat kesimpulan yang aku sangat gembire..




cume aku rase muke suami aku tuh x perlu lah di touch up kerana ia menambah onar sahaje..


susah weyh nak nek jip nih klo pkai kain...cayolah cakap den..


yer...saya diarak sekeliling kampung dengan cuaca yang sangat panas terik..penganten kene pegang payung sendiri..oh..how suwitt of u my dear payungkan i..





8Jun-10 Jun:


wahh...belum ilang inai di jari, aku dengan keseronokan yang tak terhingga telah mewakili MARA MELAKA untuk acara netball n futsal(tp futsal x sempat nk main sbb clash ngn netball).


Sukan MARA SeMalysia berlangsung di kampung kanda di Bandar Penawar.So, x yah lah aku nak merushkan dri nk ke lokasi kejadian sebab memang sangat dekat.


secara rumusannyer, MARA Melaka telah mendapat pingat gangsa untuk acara netball mengalahkan pasukan Johor (penentuan 3&4).Yang menjadi kelakarnye, mase lawan MARA Johor, aku pon memperasankan dri ingat main untuk team Johor..yer..saya mempunyai semangat Johor yang kuat..tp pada ari tersebut, sy terpakse berpaling tadah..yang ku rase sungguh sedikit kelakar, aku telah menjadi ketua untuk menyebut nama MELAKA!!!MELAKA!!! dan diikuti suara ramai2 GO!!!!!!...tapi tatkala melawan MARA Johor, aku boleh plak sebut JOHOR!!!!JOHOR!!!!..hahaha..yer..suare saya mmg x kuat kan..hehe..jap tuh mmg kene gelak..


dan bile tgh lawan2..bile reff kate "bola untuk Johor", yer...saya sekali lagi perasan mengambil bola tersebut...hehe..ku sungguh naip..selama nih main dgn team Johor kan..x penah men dgn org luar..




netball MARA Melaka
aku si GD




berbekalkan inai di jari ku menadah bola tersebut..


aksi menentang johor..jap..apekah aksi yang cuba dilakukan aku itu??




to be continue to part 3


















Friday, June 19, 2009

school oliday~part 1



wahaha..kalo zaman sekolah punye cuti skolah aku rase macam kurang bermakne dari zaman bekerja punye cuti sekolah..yerlah, mase zaman sekolah, kite hanye follow program yang diaturkan mak n ayah..klo derang x bejalan, kite pon x bejalan..klo derang nk bejalan, kite ikut la bejalan..tp utk saat bekerja ini, aku bleyh decide sendiri mane2 tempat yang aku nak g..




okeyh..intro dah abes..




...cuti sekolah bermula pada 30 Mei - 14 jun..so ade 2 minggu cuti sekolah..apekah aktiviti yangtelah dihabiskan aku pad awaktu cuti sekolah ini...mari kita saksikan:


30 n 31 Mei:


menghadiri majlis pernikahan moni..one of the bestest friend that i ever had..dtg ke majlis die bagi mengimarahkan dan berkongsi kegembiraan bersamanya..namun, ade sesuatu yang terjadi (x perlulah diceritakan disini) membuatkan aku rase turut berkongsi perasaan sedih yg berlaku selame 1 jam lebih itu..

moni yg dah selamat mnjadi istri org....congratz dearrr..

hehe..yg menjadi keterujaan aku ialah apabila my kanda sanggup turun melake untuk meraikan bersama majlis moni nih..kami bermalam di pantai pengkalan balak dan keesokan harinye kami sudah terlambat dek utk mengikuti sekali ketibaan penganten..aku hengat derang nih mcm jhr, ketibaan penganten kol 2..tp mase kitorng smpai kol 2, sedae mare penganten dah blk dah pon..huhu..x dapat la aku tgk derang nih dijunjung..

huaaaa...xper..nebermind la as long i can eat the nasi minyak n berkaraoke menyanyikan lagu zaiton sameon yg berjudul "menaruh harapan"..(okeyh..itu latest feveret song aku).

kanda hanya menggelengkan kepale sahaja tanda x sangke isteri die sanggup melalak di depan public..huaaa..hamppunnn kande..

okeyh...to b continue to part 2...

sudah lame..


wahh...sy baru sedar yg sy dah lame x post blog ih..dek faktor kekangan mase..naik cuti sekolah trus rush utk membuat laporan peperiksaan homeroom, laporan prestasi pelajar, etc..


then sibuk soh student wat correction utk exam sem 1 ari tuh..nah..natijahnye, byk plak paper yg nk aku check..


oh yer eh..next time aku akan mengupdate percutian aku selame 2 minggu yg menggembirekan itu sehingga aku rase yg aku x nak balik bekerja..wehehe..okeyh..sgt melampau!!

Wednesday, June 3, 2009

belum difikirkan tajuk..

memang belum difikirkan lg tajuk untuk entry kali ini. Jam menunjukkan pukul 1.14 pg dimana aku rasa mcm dah lama tak menidurkan diri yang sangat lewat semenjak menerobos ke alam pekerjaan. Okeyh..jarum jam yang menunjukkan pukul 1 lebih pagi ini, membangkitkan rase untuk menulis karangan yg belum ku kenal pati lagi apa isi kandungan yg ingin ku kongsikan.
(taip dalam keadaan esok kene bangun pagi untuk perkampungan Sukan MARA)
hehe..terigat kembali nostalgia zaman muda2 dulu..tidur itu sudah sebati dalam jiwa ku..jika diberi pilihan antara belajar dan tidur, kupilih tidur. Antara sahabat dan tidur, ku pilih tidur jua. Antara makan dan tidur, akan ku analisis menu makanan tersebut..Jika makanan tersebut menyelerakan akan ku pilih makan, namun jika makanan itu adalah makanan yang ku rasa tidak membangkitkan nafsu ku, maka ku pendamkan hasrat utk mkn lalu ku tidurkan diri.begitulah aku..
mungkin dah terbiasa sejak kecil..balik sekolah agama rasa penat terus tido.sampai aku akan peruntukkan diri aku untuk tido pada setiap petang dan ia adalah aktivviti wajib sewajib makan.
aktiviti tidur terus mendapat kesinambungan apabila menyambung pengajian ke peringkat yg lebih tinggi.
kemasukan aku ke pusat matrikulasi membuatkan tabiat buruk aku nih melampau2 sehingga terlampau. Keadaan yg tak tido malam dan akan tdo siang sehari suntuk membuatkan aku alpa dan sering memontengkan diri ke kelas. Mase di uni, pon same..cume kesedaran sivik lebih kuat di sini..kurang ponteng kelas, tapi masih aktif menidurkan diri. bagi aku, tido biar lebih jgn kurang..
Hata, dunia itu ibarat roda..Kini aku bersyukur sudah kembali ke fitrah manusia utk tido mengikut kemampuan ataupon mengikut keperluan seadanya., Sekarang, tiada lagi tido petang, tiada lagi tido yang panjang. tido hanyalah di waktu malam.Namun satu tabiat aku yang tak boleh ditinggalkan ialah berkire dalam waktu tido..kalo set alarm kol 7.00 pg tapi terjage pukul 6.58 pg,aku tetap akan truskan tdo yg berbaki 2 minit itu..klo cuti, aku akan set nak bangun pukul berape.kemudian tolak 7 jam..aku akan tidur selewat2nye hasil tolakan yg 7 jam itu..
dan sekarang pukul 1.29 pg..sok aku akan bangun pukul 8.30 pagi..dan rush ke Melaka.
sekian, terima kaseyh..

wetex parade mengalami anjakan paradigma

okeyh...aku mmg x update lansung pasal wetex nih sbb dah lame x merayapkan dri di wetex tersebut..
alkisah, aku mmbesar di muar ini dengan merayap2 di wetex..almaklumlah, mse kecik dulu, wetex adelah shoping complex yg plg menarek, blh dikatekan lah..
dari aku sek rendah, sampai lah ke sek menengah: hengat lg...mse dok ostel, nek bas g wetex, mkn kt food court..pastuh msti masuk kedai buku POPULAR (kini Tanjong Mas) walaupon xder la rs nak beli buku...mase tuh xder rase pon nak g tempat2 jual baju2 ke, xseseri ke..
tp, zaman dah maju, dunia dah berubah..
aku jalan sorang2 td kat wetex..terimbaulah kenangan lame..
tgk wetex mmg betul2 dah berubah..maknenyer die upgrade kan lg tenant2 spy pengunjung x mudah busan dgn barang yg same jer..tgh2 pon dah ade kiosk2 yg aku rs mmg interesting la berbanding dulu yg hambar dan tawar..muzik2 pun dah rancak kedengaran..orang pon mcm selalu ramai..bleyh dikatekan happening walau x lah sehappening shoping complex yg gah2 spt midvalley, time square, pavillion etc..
bile kaki membawe dri tanpe arah tujuan, baru aku terperasan..dulu mse sek masuk kedai buku..kedai wajib lah..tp bile dah zaman2 keje x terperasan langsung utk masukkan dri ke kedai buku walaupon aku nih patutnyer masih bergelumang dengan buku2 sekolah..sombong betol lah..skang nih cuci2 mate tgk beg2, baju2, kitchen ware, perfume2 dan ekseseri punye hal..
zaman dah berubah..haha..
aku rs aku pon mcm dah berubah...walaupon aku rs mcm aku x berubah
haha...teringat kate kemar:
aku tau yg aku akan berubah...tp aku akan pakse dri aku utk x berubah..
(lebih kuang camtuh la ayat die yg aku hengat)

Sunday, May 31, 2009

school holidays n the wedding

waduhh...cuti sek sudah menjelma..direncanakan cuti sekolah ini adalah waktu utk melepak2 katak almaksud ialah nk dok rileks2 kt umah..

namun, semenjak usia mningkat ke tahun yg ke 24, ramai plak rakan2 seangkatan yang ingin menamatkan zaman bujang mereka bersaing2 plak tuh pd waktu cuti sek yg ku anggap sesingkat skirt pompuan china di wetex parade (ok..mmg tiade kaitan..)...poning gak paler den nk adjust mase..
berikut adelah rakan2 yg ingin menunaikan perkahwinan mengikut kronologi nya:

30 & 31 Mei:
-moni n das-upsi
-Juaini dan Faizal-upsi
1 Jun:
Kak Tie - mrsm terendak
5 Jun:
Mastura n Hasnor - Upsi
Zakiah n pasangan - x-qber
6 Jun:
-oja n shahrom-upsi
-farhana n suhaimi (aku lah tuh...nih majlis betandang umah laki plak..hehe)
-yusri n bakal isteri -ex makhat
13 Jun:
-juan n isteri -x makhat
-mif n isteri - x makhat
-abang eisha - mrsm terendak
-kak mas - senior qber
-abg boy- kazern ku

k..nih antara yg aku hengat ader dalam paler hotak aku..so, mane yg sempat aku g n x sempat mintak mahap diucapkan byk2 kepada mereka yg terlibat secara langsung dan tidak..

btw, waktu cuti sek nih gak lah den akan terlibat untuk Sukan MARA peringkat kebangsaan pada 8 Jun - 12 Jun yg akan diadakan di Bandar Penawar..nasib lah dokat nih ha ngn umah husband ku itu...jadi senang sket..utk ku menjaringkan dri di sane..

dan pade 11 Jun -13 Jun akan ku ke Langkawi utk honeymoon yg tertunggak itu..ngeh3...langkawi!!!tunggu dakuu!!!!

yang disebutkan di atas itu adalah sebahagian dari perancangan..moge2 perancangan akan menjadi kenyataan..

sekian, terima kaseyh!!

Saturday, May 16, 2009

tiada tajuk

entry kali nih aku x letak gambar..

sebab tiada gambar berkaitan..

penah tak dengar karam singh walia ckp

"terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata badan binasa"

tp aku rasa macam nak tambah peribahasa nih..

"terlajak perahu boleh dindur, terlajak kata boleyh mintak maaf, terlajak perbuatan, satu sen pon x gune"

hehe..okeyh..aku mmg perosak bahase..

namun, aku terpkse terima hakikat dan mempositipkan dri dengan apa yang berlaku..

tiada peluang kedua..

sakiittt...

menahan perasaan nih..

waaaahhhh...teruskan dengan ape yang berlaku..

ape yang bakal terjadi, pikirkan kemudian..

jahatnyer saye..

ini sekadar luahan hati seorang wanita yg berjiwa kecill

okeyhh..sungguh tenang sekarang..

sekian terima kaseh..

Wednesday, May 13, 2009

tudung bukan ariani, munawarah dan hajaba...


weh...weh...weh...cbe korang tgk tudung nih...die bknlah ariani, munawarah, hajaba dan kawan2nyer..

tp tudung nih ala2 yang disebutkan diatas..atas owning tuh ade batu sworsky...tp kt tudung yg aku pkai nih die lom letak lg sbb aku just nk try sesuwei ke x letak kt muke aku...

tgk lah..

ok..abaikan ketembaman itu...hanye fokus kpd tudung tuh..

hujung minggu bersama Hazliza Hidzir


setelah sekian lama tidak bertemu, kami pon bertemu di suatu tempat yg di namakan umahnyer..

nk ckp cukup tido mmg x cukup lah kan disebabkan kami tidak boleh bertemu dan apabila kami bertemu, maka tak tertutuplah mulut kami dek kerana berebut2 utk bercerita mngenai ape jua hal perkembangan terbaru kami..


moni dah nak kawen 31 Mei nih..so, kne merewang dan berkampung di umahnya....


moni..selamat jd bakal pengantin!!!!!!!


duta pengkalan balaks

dengan tak semene2nya diriku telah melantek diri sendiri untuk menjadi duta pengkalan balak tanpa sebarang bayaran yang dikenakan:

video

datanglah ke Pantai Pengkalan Balak

Thursday, May 7, 2009

melepak2 bersama si dara2 wak salamz

nih aderlah daya kelepakan kitorang the sistas..mmg bergosip2 all the nyte (memberi laluan kpd ayahanda dan bonda berdua di umah) sambil mkn the NANs and the TANDOries..
update stories:
Farhana: gosips2 ttg bdk sek n hal2 yg belaku dlm umah tangge
Fakhrina: ade skendel baru n die sudah malu2 untuk mengakui yg sebenarnye atinya di lamun cha ya nun ta alip
Fatinah: masih berkire2 untuk mncari henpon baru yg murah bg menggantikan henpon nyer yg rusak dan henpon beribu2 hinggit yg masuk dlm lubang tandas..
Fatimah: masih sebuk dgn aktiviti2 habis spm nyer iaitu mnjahit bj kurung aku dan sedang berkire2 untuk melanjutkan pelajaran ke mane2 yg die suke..
Faizah Faiqah: Si kecil ini dgn nmpak girang tatkala rumah dipenuhi dgn ahlinya yang mne selame ini mungkin jiwanya kekosongan kerana tiada siape yg dpt memarahinye tak wat homework..haha..

gosiping2 smpai kol 11 lebeyh..asparagus sungguh kenyang mlm itu..akhirnye apabila pulang ke umah, ayah teman mak men game hape ntah kt PC..
babaiii

sy mmg dah lme x update blog..

sy memang dah lame tak update blog dek kerana kekangan mase yang melimpah ruah..
tp hari ini, saya mmg byk mase untuk mengapdate kan diri mengenai hal2 yang berlaku sepangjang ape yg x di update..
sekian terima kaseyh

Wednesday, April 22, 2009

my 1st tudung syria


aku dgn mngade2nyer nk cube test pkai tudung syria..maka membelilah aku akan tudung tersebut...nk tgk sesuwei ke x...


sesuwei ke x ha????

Jika sesuai, sms ONSESUAI dan hantarkan ke 12345...kalo sesuai kt muke aku..(leh aku bli byk2 lg wat men bola ptg2 ke)

jika x susuai, sms OFFXSESUAI LANGSUNG dan hantarkan ke 6789..

sekian terima kaseyh!!

karaoke

barang siapa yg mngenali Farhana pasti sinonim dengan perkataan karaoke tersebut...namun sejarah telah dicipta apabila Farhana telah berkaraoke secara solo selama 3 jam.. Farhana tidak pernah melakukan hal yg demikian dek kerana sebelum ini, kawan2nyer kalau diajak utk berkaraoke, pasti rakan2nye mengjoin sekaki...






namun, dek kerana kegersangan untuk melalak, dan tidak mempunyai sesiapa untuk diajak di Melaka Bandaraya Bersejarah ini, Farhana nekad untuk berkaraoke tanpa menghiraukan sesiapa..






destinasi yg dituju ialah DreamBox (ala2 Red Box) yg bertempat di Dataran Pahlawan..






Setelah tiba di destinasi, pelayan counter yg bertugas menyatakan minimum yg leh masuk adelah 2 org..Farhana nekad utk membayar harge untuk 2 org dan akhirnye RM 50.60 telah dikenakan..janji ati Farhana puas dapat melepaskan segala mcm yg terbuku dan terkitab..


sebelom melalaks, hamek gamba sendirik..



tgh melalaks pon hamek gambar sendirik


mic yg kosong sejibik...tp kdng2 aku ngade2 tukar2 mic gak...

nampak mcm mengesiankan kan sbb berhibur sorang2..tp sebenarnye sgt puas sbb kite x hiraukan org lain dan x hiraukan ape yg berlaku..kite kt dlm tuh pk nk melalaks jer..

tp aku xder la ckp ader member karaoke x best..mmg lg best klo ade mmber sbb blh terkinje2 bersame..

jd kengkawan, klo rs nk berpoyer2 tp xder member, ko g jer berpoyer2 sorang2..jgn nk tunggu org lain baru nk berpoyer2...

sekian terima kaseyh!!

Monday, April 20, 2009

dedicate to pidah



post nih dedicate utk my dearie pidah..


hepy birthday dear..


u r 24th now..


be matured..


smoge thn ke24 nih mmber sinar lebih bermakne dlm idup kau..





nih ialah pidah yg gempak, gorgeous n glamarous!!!

Sunday, April 19, 2009

suprise...suprise....suprise...


weekend nih adelah weekend yg paling sy happy walaupun pada mulanya sy x happy sgt..


okeyh..start dgn ari jumaat..




jumaat berjalan dgn biase aje..sy x balik muar sbb sok sy kne sekolah ganti..ini bermakne sy xleh balik kota tinggi pd ujung minggu ini..okeyh xper walau ati nih terase hiba..demi tugas utk anak bangse, suatu pengorbanan terpakse di lakukan saya..ptg jumaan ader high tea anjuran Badan Muafakat di Mahkota Hotel Melaka..mahap yer gamba lupe nk hamek kt sane dek kerana terlalu sibuk ulang alik mngambel foods yg x sedap sgt tp wat2 mcm sedap jew...




sabtu sekolah tp ari nih balik ko 1 lebih..sebelum balik muar, sy dikehendaki membetulkan kereta yg temperaturenyer sering kali naik dan mngundang kebahayaan utk berjalan jauh ke Muar..mujur ade rakan sejawatku yg bg2 sket2 info dan tips mengenai kereta dan akhirnye bayaran sebanyak 55 hinggit terpakse dilayangkan kepada tauke atau tuan punye bengkel..its ok as long aku dpt balik...




okeyh..intro sy mmg pjg..




mlm tuh kanda msg die ckp die call lmbt sket sbb ader keje...ok takpe..kate saye..sy pon baring2 merenung syiling sambil memutarkan lagu di dalam hp ini sementare menunggu kande call..dlm kol 12 kanda pon call..die tanye sy kat mne..dan sy ckp kt umah la..dlm blk..dan die suruh sy kuar..sy ckp nk wat pe??tlg die angkat barang...hah???


make berlari2 anak lah sy menuju ke permukaan pintu dan apabila terpandang akan kereta nye di garaj, maka ati sy bersorak kegirangan seperti kanak2 yg br dpt makan gule2 getah..


gembire bkn kepalang..


kanda x pnh bg suprise kt saye..tp mlm tuh die dtg betul2 bg sy suprise sbb sy pkir die xkan dtg pd mnggu ini sbb ade masalah lain yg timbulll..




kande...sy suke suprise nih...len kali wat la suprise lg!!!!!!


hehe...

Tuesday, April 14, 2009

setelah 2 minggu


ini adalah kami setelah 2 minggu x berjumpa...gembira bukan kepalang walaupon terpaksa berdepan dgn kesesakan lalu lintas yg teruk selama 4 jam...tapi..apakan daya, aku x mampu nk menghalang'nya'..ia dtg dgn tibe2..kekecewaan menyelubungi diri kami dan akhirnya kami pasrahhhhhhhhh....

Thursday, April 9, 2009

menunggu detik itu

hari jumaat adelah hari yang ditunggu2..tbe2 terase mcm lambat je mase berlalu...setiap saat menanti membelek jam namun kurasakan jarum jam ini seakan-akan berat je membawa diri mengelilingi orbitnya..
aduhai sang jarum jam...ayuh..bangkit dr lenamu dan bergeraklah dengan lebih laju supaya aku dapat bertemu dengan sang pencinta ku yg setia dan sabar menanti diriku yg terkedek2 ini...
dah..ayat2 power xleh lebeyh2...kang basi...hahahahah...
sekian terima kaseyh....

tidak berterus terang mmberi khasiat kepada perhubungan

haha...br ku perasan yg word KHASIAT ini tidak seseuai n tidak berpatutan..dem..esei aku nih dah mcm carca marba..
ok..back to the topic:
hah..betul wey..br ku sedar akan hal ini walhal byk rakan2 ku dah berpesan jgn terlalu berterus terang..pada mule nya aku seakan tidak mengerti akan maksud yg telah disampaikan oleh mereka ini..namun ku endahkan saja kata2 mereka..
tapi tatkala malam tadi aku yg suka bercerita ini tidak berhenti berceloteh sehingga diri ini tidak sedar yg terlalu berterus terang...dem!!kantoi sudaaaa......
ape yg kantoi??hal ini tidak perlu diceritakan pada public tp 1st time wa kene marah weiiii...huuhu...sedeyh..teresak2 aku mengeluarkan air mata..sebenarnye bukan setakat teresak2 dah tp smpai thp meraung2 dan meronta2..tenkiu 2 my personal counselor yg mmberi ubat penenang...upss..menenangkan aku la..aku dah mntak maap tp my kanda x reply2..tuh yg wat aku panasss jiwe..
keesokan harinye, aku ke sekolah seperti biasenye...byk kali kanda call n bg msg..now aku plak yg merajuk..(padahal aku yg wat salah..tidaakkk..)..tp yg peliknyer masuk kelas, aku mood ceria...buat2 lawak n mengajar dgn pnuh ketenangan..tp bile kuar kelas, xder mood balik...
tp last2 smpai bile kan aku nk wat perangai x senonoh dan perangai bdk2 nih..(yerps...br ku sedar yg aku nih berperangai kebudak-budakan walhal sudah menjadi bini org dan bdn pun mcm mak org...teeettttt..)
~jap2 iklan..td ade ke ptt mse aku dlm, kelas, tgh tulis sesuatu kt white board, ade satu student nih ckp yg die x nmpak..aku tnye tunggu la smpai nmpak..pastuh die ckp ape korang nk tau..ader ke patut die ckp yg x leh nampak sebab madam besar sgt...hissshh...ade ke patut die ckp mcm tuh..x patut kan..aku x la besar sangat kan..kan...kan...
ok...sambung cerite td...akhirnye setelah dipujuk2 aku mngalah la jua akhirnya..
moral of the story: dont drink and drive!!!(yerps..mmg tiada kaitan)

Wednesday, April 8, 2009

kerana kak edi..

siottt.....tulisan sume ilang...what happened to my blog????
watchhhaaaaaaa...
anyway..shawl nih kak edi bg sbb kt maktab nih hanye kami jer yg pkai shawl
aku cari gak bj yg seakan2 kaler shawl nih supaya dpt dipamerkan kepadanya...
n koleksi shawl die..
ya ampuuunnn....sgt gorgeous n sgt byk n menurut beliau, most of the shawl are handmade and amazingly she made by herself...aku kagum la sbb die nmpk mcm lasak2 alam, tp die pandai..okeyh..later aku cerite pasal die k...

matahari kaca ku yg baru..

hallohhaaa...
aku beli sunglass baru...tadaaaaaaa....
since skang kne drive jauh2 n slalu tnggal sunglass lame kt kete mak, so, aku beli yg baru jew utk kete aku..senang citer...




tp itu x penting...yg penting aku nk tnjuk kt sinih ialah inner die berkaler purple....2 kali pandang mcm sunglass budak2 yg jual kt pasar mlm tuh...hahaha

ok..sekian terima kaseyh...




Saturday, April 4, 2009

ati yg dah tenteram

jumaat:
walaupon byk kerje yg x siap lg dimane nk kne anta Lesson Plan(LP) untuk disemak pd isnin ini, aku tetap rs mcm x nk wat.ader seminggu LP aku yg tertunggak termasuklah weekly report n attendence yg nk isi utk setiap kali masuk kelas..belom lg reflection setiap kelas yg lepas2..huh..biasenyer aku sgt bersemangat nk wat mende nih..(maknenyer aku adelah org yg terawal anta LP nih..sebelum nih la)..dengan kepale yg sakit aku rase aku kne tenangkan jiwa..wat keje dalam jiwa yg x tenteram nih mmg x gune..so, pas abes waktu akademik jer,aku terus kemas2 n cabut balik muo dngn secepat yg boleyh..

Sabtu:
Balik rumah aku rs tenang sket..lupe segale mcm masalah dan kerje yg kne wat..aborak2 ngn mak ayah,tgk tv, pastuh g tangkak ngn mak, beli kain..mmg lupe terus la..malam2 tgk TV pastuh trus tido..

Ahad:
TIDAK!!!!aku kne kembali bekerja..kelas tusyen aku start kol 8.30..kunci jam kol 6.30 tp terjage kol 6.40(sebenarnye 6.30 dah bangun tp off kan aje..)tuh pon nasib baik kanda yang call kejut aku..aku terus bergegas sbb aku tau aku dah lmbt dek perjalanan muo melake sejam lebih..tp aku pecut samapi sejam tepat aku smpai maktab..so, skang, pas klas, aku rs aku leh wat kje aku ngn tenang sbb dah lari kejap dr masalah..

begitulah ketenangan yg aku alami pd ujung minggu walaupon balik umah jewww....
okeyh..nk sambung wat LP yg tertunggak itu..

Thursday, April 2, 2009

emosi x stabil

emosi ku kini tidak stabil..
bila masuk kelas nak marah jer..
bila nk marah je, masuk kelas..
bile la boleh sejukkan ati yang panas nih...

Wednesday, April 1, 2009

petang nih punyer plan

ok..abes klas jap g kol 1.45 aku akan bergegas terus ke pekan masjid tanah..dlm benak kepale hotak nih, byk urusan yg perlu dilakukan:

1. g bank islam-kuarkan duet mntak borang pemotongan duet
2. pastuh g maybank - bukak personal acc baru utk kemudahan shoping..huahuahua..
3. Balik ke bank islam balik utk anto borang pemindahan duet dr bank islam to maybank.
4. Bukak acc ASB
5. Kalo sempat g tabung haji, isi borang potong gaji
6. Balik opis utk booking flight
7. personal tuition kat pelajar under intervensi aku..

aku rs sebagai manusia yg berkakitangan kerajaan dan bergaji ttetap perlulah ade financial plan..simpanan sket2 utk kemudahan ari tua...cume aku nih kadang2 tertanye-tanye sendirik, pas saving2 nih, cukup ker duet aku nk berjoli katak???

dgn HSBC bank, anda tentukan..

rindunyerrr




hah..membace perkataan rindu pasti korang tertanye2 kepade sapekah ku rindu...




huwaaa..aku rindu nk tulis blog nih...sejak aku kahwen, aku mmg tak penah nk update blog nih atas faktor kekangan masa..niat di ati mmg byk yg ingin diluahkan namun terkubur jauh di sudut ati aku..huhu..cewaaahhhh...








namun kugagahi jua semangat diriku dengan mencuri mase utk mencoretkan warkah berlagu pilu ini utk tatapan saudara-saudari sekalian tatkala kini aku sedang mengajar anak murid aku add math..



hah...sian dak nih..aku terpakse garang ngn die dek kerana die nih lah satu2nyer student aku yg dpt K.O.S.O.N.G mase quiz Integration td..padahal yg lain tuh boleh dpt 100..masalhnye bile aku amek markah bdk2 nih, name die jek yg aku tande dgn dakwat merah..korang ley byangkan x perasaan aku..okeyh..lupekan dirinyer..

ok..skang berbalik kpd cerite mengenai diriku ini..hehe..pasti anda tertanye2 kan bagaimanakah kehidupan ku selepas kahwen??alhamdulillah setakat ini semuanya berjalan lancar dan aku dapat rasekan diri ini makin bahagia dan lebih dihargai..moge2 kekal sampai bile2..so, kengkawan kt luar sane..marilah kite beramai2 memPUAN kan dri(sebenarnye aku nk cari geng nih)


hehe..nih kitorang kt tepi pantai..leh dikatakan mini honeymoon tp bersama2 family sblh husband aku..huahuahua..



otw nk balik umah metua..x neves langsung aku...heheh

skang nih tepkse menjauhkan diri atas kekangan kerja..seminggu sekali balik r..tp minggu2 depan bakal menjadi sebulan sekali aku balik kot...leh thn ke???

teeeeeeettttttttt....

sekian, terima kaseyhh..

Friday, March 6, 2009

another blog

i have one more blog that i want 2 share
and that is
or u can click at "cher-fanna" at link below..
its all about E.D.U.C.A.T.I.O.N
tenkiu..

Thursday, March 5, 2009

happy birthday to AZIAh Zuber


This post dedicate to my dearest friend, AZIAH ZUBER:


Happy 24th birthday lalink!!!

moge idup u lebih ceria bersame family n faiz terchenta..

May ALLAH always bless u
Selamat datang ke dunia 24..
heheh...

(speech utk ko x leh sama ngn speech utk kande aku)hehe..

aziah (the paparaziah) bersame2 gelpren yg paler giler..miss u all!!

Monday, March 2, 2009

happy birthday

ari ini..
03.03.09
genaplah usia kanda 30 tahun
Selamat Ulang Tahun Sayang
by: Imran Ajmain
Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu
Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita
Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu
Selamat Ulang Tahun Sayang..
**aku cedok jer lirik nih pastuh cut yg aku rase x sesuwai..
hehe...

make up


menjelang ari perkahwinan CF yg x berape lame lg ini, CF telah ditegah dan dihalang utk me'make up'kan diri oleh si bonda yg takut akan kehilangan keserian pengantin anakandanya pada hari perkahwinan anakandanya..huh..mule2 CF terasa xnk ikut ckp bonda..tp setelah dipikirkan semula CF perlu mendengar kate2nyer kerana org tua (walaupon die xnk ngaku tua) lebeyh berpengalaman..


so, start from semalam, CF hader ke kerja tanpa ade secalit make up di muka..CF cume pakai pressed powder, mascara, blusher,lipstick dan trunslucent..CF x pakai eyeliner pon..nipis sekali make up guwe..

herm..xper r..nk kawen pnye pasal kan..tp klo mke aku x beseri jugak, sia2 jew usaha aku...

me without makeup


sekian, terima kaseyh..

Sunday, February 22, 2009

countdown..

selame nih CF hengat mcm lame lg jew nak kawen..
yerla..rase macam kechek lg (okeyh..walau badan ku sudah besar)..
CF rase mcm sejak start masuk bulan januari, CF rase sebulan lg....dah abes bulan satu pon CF rase sebulan lg...
awal bulan 2 pon sebulan lg...sehingge tgh2 bulan februari pon CF rase sebulan lg..
sehinggelah pada suatu malam, CF borak2 ngn si temah...tbe2 die cakap "eh..kawen ko lg 3 minggu kan??"..then CF terbeliak!!!hah...xkan lg 3 minggu..adek CF tnye lg..."eh..ko x countdown ke...hehe..mmg CF ngaku yg CF x countdown..bknnyer x excited tp mcm mls nk hengat sbb nnti BEDEBAR loe..mcm2 akan dipikirkan pasal preparation kenduri n oso preparation to become a good wife..
ohhh nehhiiii...ngengade kan...
pagi td kande call mse otw naik jabatan.."syg..tau x kite kawen lg 18 hari??"...what????merepek jew..x kan lg 18 ari..br ari tuh timah ckp lg 3 minggu..xkan lah sekejap ini...iskk..CF mmg x cayer...then pnye x puas ati, CF ckp ngn kande CF nk kire sendiri bile sampai jabatan kang...hohoho...CF kire, klo termasuk ari yg nikah tuh 19 ari..huh..msg kanda yg die punye kiraan salah...lg 19 ari patutnyer=)hehe..(walaopon sehari aku ttp nk berkire jugak)
then die ckp yg ari nikah tuh x masuk..huhu..mne boley cam tuh...
akhirnye aku mngaku kalah...yer..mmg lg 18 ari..masuk besok lg 17 ari...paastuh 16, pastuh 15...iskkk...mls nk pk dahh
adiosss amigoss

Wednesday, February 11, 2009

detink...

ade ape dgn detink...
ako post kan blog nih bkn lah nk cerita detik2 berdetink tapi cume aku ingin berdiskusi dan meluahkan pendapat serta menginterpretasikan luahan ati...
perlukah detik datink diaplikasikan dalam idup berkapel??bagi diri ku yg luhur nih, datink adelah perlu dari detik sebelum kawen sehinggalah detik perkahwinan berlangsong selame mane yang boleyh...cume setiap peringkat datink terdapat batas2 dan memori2 yang mampu dicipta..
mungkin ade sesetengah pasangan yang berpendapat bahawe datink itu tak penting dan yang penting hanyelah kepercayaan dari pasangan masing-masing..yerps..kepercayaan pon adelah penting tapi detik detink memboleh kan kite menghabiskan masa bersama dan mengenal pasangan dengan lebih dekat..
iskk....kenape aku cerite pasal datink nih??sebenarnye aku nak datink tapi x dapat2 nih..kekangan masa dan faktor jarak menghalang kami untuk berjumpa..demmm....tbe2 rase nk datinkk...
tahan..tahannn...

Saturday, January 31, 2009

ecah in memories~part 2
























Semoge arwah Ecah dicucuri Rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman...
Aminnn...