Pengikut Batu Blok

Tuesday, December 28, 2010

Fakta menarik

APe yang menarik woi....

okeyh..aku nak share siket fakta menarik semase aku mengandung, besalin, berpantang dan penjagaan Adam..kire macam kesimpulan..aku takkan cerite detail2 ler der!!

Khas untuk kawan2 aku yang baru pregnanttt!!
Congratulationnnn sayang2 oii!!


FAKTA MENARIK SEMASA MENGANDUNG:

  1. Aku takde morning sickness..tapi aku pernah mengalami evening sickness..maknenyer, masuk maghrib jer, aku rase ting tong..kene baring jer,,tak selere makan...tapi keesokan paginyer, selere meluap2 macam biase!!Evening sickness hanye berlaku selame 2 minggu jer..
  2. Laki aku pulak yang pernah suatu hari tak boleh bangun, rase berat kepale..muntah-muntah...tak boleh makan...kesian die!
  3. Pada awal kehamilan jugak, aku tak boleh naik kereta..bile naik kerete, aku rase kepale aku tergantung-gantung macam bendul tuh..kepala macam dihayun2...so, untuk mengatasinye, masuk kerete kene terus tido..ataupon terus baringkan seat dan baring..supaye kepale tuh terletak..ini hanya berlaku pada awal kehamilan..
  4. Aku takde lah mengidam bende2 pelik yang annoying gile laki aku nak carik...paling2 susah, pon di hari ahad, aku teringin makan mcD..laki aku bawak aku gi JB, mkn mcD pastu balik mersing balik..dan aku suke milo ais!!!
  5. Aku sangat kememeyh (kememeyh=kuat nangis) mase sepanjang kehamilan...aku penah melalak dengan kuat mengadu kat laki aku dalam telepon hanye semate-mate ade makcik nurse tak senyum and tak layan aku mase gi klinik..sampai laki aku tepakse call orang atasan mengadu pasal hal nih dan makcik tuh sekang kene tukar kat bahagian lain..dulu jage kaunter, sekang die bersih2 kan klinik tuh..aku rase kalo aku tak mengandung, aku dah sound jer makcik tuh dengan kebal sekali!!
  6. oleh kerana aku baru masuk mersing awal 2010, tak ramai yang tau aku pregnan..sampai aku dah 8 bulan lebih, tibe2 ade cikgu jabatan sains teperanjat bile dengar aku pregnan..sebab aku lincah tak hengat naik turun tangge..tapi diorang tak tau, balik umah jer, aku terkulai layu di tasek madu..huahuhauhua..
  7. Mase mule2 hamil, aku baru pindah mersing..so nak taknak kene kemas umah..Akibat tak sedar diri, aku termencederekan diri..jatuh sampai pinggang sakit sgt tak boleh begerak langsung...esok terus MC
  8. Aku tak tau lah..aku ade sikap yang sangat negatif..aku sangat malassss buat keje umah..tak suke masak, tak suke kemas umah...tak suke sangat dan malas giler!orang tua cakap, kene lawan sifat malas tuh,,,sbb nanti takut anak terikut2...huhu
  9. MAse tgh pregnan 9 bulan, aku naik flight pegi Penang..tawakal jeeer...Alhamdulillah tak ade ape2 berlaku..
  10. MAse mule2 pregnan, doc ckp, wanita hamil akan naik 12 kg jer..so, aku berazam aku takkan naik lebih dari 12 kg...aku diet senyap2 tanpa pengetahuan orang lain sbb aku yakin lemak aku mampu untuk kaver tenage aku dan berat aku tepat2 naik 12 kg sampai beranak...well done mok!!!kalo laki aku tau mesti die marah pakse aku mkn banyak!!
  11. Sedare mare terdekat ade banyak yang teke aku dapat anak laki...sebab diorang tgk muke aku yang tak beseri-seri nih...well..mmg kalo tak pregnant pon mmg tak beseri kot...same jer..
  12. Mase dah due, aku boleh lagi shoping jalan2 kat wetex parade buat check up sendiri..drive sendir...sampai dah over due, aku gagah lagi main basikal and main badminton...tapi tak beranak-beranak jugak..
  13. Aku tak buat pikir langsung kehidupan aku selepas dapat anak...Konsep idup aku:go with the Flow yeww!
  14. sampai dah terberanak kaki aku tak bengkak langsung..mungkin sebab kaki aku memang lebar...jadi mampu menampung berat badan...hahhahaha~

FAKTA MENARIK MASE NAK BESALIN KAT HOSPITAL


  1. Aku pegi hospital sendiri..Angkut beg sendiri..eh..ayah aku hanta sampai pintu hospital jer...Kanda datang lambat sebab die keje setngah hari..
  2. Aku rase sebab aku tak de masalah mase pregnan, tapi mase besalin, aku susah nak besalin..dari kol 8 pg sampai 5 ptg, aku dah tak larat..bile doc kate nak ceaser, aku beserah jer...ape nak jadi jadilah...
  3. Mase dalam dewan besalin, ade doc cine boleyh gurau2 wat lawak ngan aku...aku pon ape lah lagi...layan lawak2 die..syiok!
  4. mase tgh operate tuh, aku nguping jer (nguping = curi dengar) doc2 tuh wat keje sambil borak2...hahahahah~die soh aku tido, mane lah boleh nak tido..
  5. dengar je suare anak aku nangis, aku mengalirkan air mate automaticly..dalam hati, asal anak aku nangis die lain...
  6. mase nurse bwk anak aku ke bdn aku, untuk bg susu, nurse picit puting, susu memancut kene muke die...ahh...sori lah kak!
  7. mase die da bawak baby gi azan, aku lupe balik mcm ne muke anak aku..well..aku susah siket nak hengat muke org..nak2 baby..yang aku hengat lubang idung die yg kembang jer...
  8. kesian Kanda..tunggu dari pagi sampai malam tak balik..nasib mak aku ade...bawak bekal untuk die..
  9. Kanda cuci sendiri uri Adam..sebelum tuh, mak, feyna ngan faiqah geli2 nak basuh...pastu Kanda tanam uri dengan pensel eqah (konon2 nak bagi anak pandai)....pensel tuh tumpul..eqah siap korek dulu pensel tuh bagi tajam...hehe..tanam bawah pokok jambu air..hahahaha! (mak cakap anak2 die dulu semua urinye die tanam dengan pensel nak bagi anak bijak...tapi aku tak bijak pon!! huhu)


FAKTA MENARIK MASA MASUK WAD TUNGGU MASE NAK DISCHARGE


  1. Aku kan dah ckp aku tak prepare ape2 sebelom kelahiran Adam...so, mase kat hospital, Adam throw big water..menggelabah aku ngan Kanda..kitorang due2 tak reti..panggil nurse, nurse soh buat sendiri...dengan wet tissue yang tak bawak..so, atas ehsan akak cine yang menyedekahkan wet tisue die dan die ajar..then, pandailah aku!! Pengajaran: lain kali sedar diri yang awak tuh first time....belajar lah ape yang patut!!
  2. Sehari lepas operate, tmpat operate aku tuh bleeding...sebab aku lasak sangat tak berjage-jage...pastuh derang bukak tengok, pastuh die ckp takde ape2..alhamdulillah...so, biarjelah...
  3. Walaupon sehari lepas operate aku dah gagah, aku mintak nak balik...tp doc ckp, kalo operate, walaupon kau dah sihat, kau kene tunggu 2 hari lepas operate baru boleh discharge...challow beteyh!
  4. Malam pertame tido dengan Adam, adam tak tido semalaman...nangis jer....aku sedih..taktau ape masalah die...sok pagi, bile adam dah tido..aku nangis...satu bilik pujuk aku....hahahahhahaha! Aku sedih sebab Adam nangis jer..aku taktau kehendak die..pastu nurse cakap memang lah baby nangis..rupenye2 badan aku tak cukup susu..die lapar!huhuh

*hah...dah panjang dah karangan aku....kang muak pulak kangggg!!!


tapi nak ceritenyer, mase beranak adelah saat yang paling bermakne dalam hidup..saat yang tak boleh lupe sampai bile2..setiap saat mase nak beranak tuh aku hengatttt...so, good luck kepada kawan2 yang mau beranak tak lame laggiiii!!!!!!!!


dedicate to: zana, isma, pidot, yam dan yang lainnn...hehe






2 comments:

Puan D0T said...

ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
simptom kite same la mok.. luar rumah cam gagah gile.. bile smpi rumah.. terus lembek!!

Anonymous said...

tq mok for the gud info!! -yam