Pengikut Batu Blok

Monday, April 11, 2011

ini cerita BANDUNG


hallohai kawan-kawannn...


aku nak cerite kisah yang agak basi di sini..kisah yang dah lame berlaku tapi baru nak update...kesian...kesiann.....


nih pon sebab Shah (laki Oja) yang tibe-tibe ingatkan aku untuk kesah Bandung nih...aku pon macam ala-ala dah lupe daratan...tapi aku try to remind ke mane aku telah pegi dan ape cerite di sebalik kejadian itu....cewaaahhhh!!!!


Di suatu petang yang heninggggg.....hahahah~aku tgh masak2 dengan penuh kekhyusukan...tibe-tibe sang Kanda menerjah mendapatkan aku...

"sayang..sayang...awak cuti sekolah berape haribulan???"

"entahler bang..saya tak amek port sangat tarikh2 nih...bile die soh cuti saya pon cuti lah!~"


"kalau macam tuh, sayang check balik tarikh cuti sekolah, pastuh terus book tiket flight mase tuh..kite pegi Bandung.."

"haahhhhh????biar betik bang???saye takde duet....takmoh lah pegi...nanti org lain shopping, saya gigit jari...takmoh..takmoh...takde duet!!"

"ala...buat je ape yang abg suruh...jangan banyak bunyik!!!"
[suatu arahan]


Mase tuh dalam hati, memang takde hati nak pegi bejalan di kala-kala duet hanye cukup-cukup makan..ikut je arahan Kanda tanpe banyak pikir....

Pada hari kejadian, aku hanya mampu berserah dan bertawakal...nih, kalo kat Bandung kene cuci pinggan pon aku sanggup!!hahaha~

panjangnyer intro aku..

Aku dan keluarge naik flight AirAsia Indonesia..
tambang anak beranak pergi dan balik dalam RM1290.oo ++(nih pon aku dah amek pakej lugagge yang berat..konon-konon shoping banyak lah kan balik dari sane nanti...hahah).harge tadi include infant RM 100 pegi dan balik



Mase pegi dan balik, flight kosong...tak berape nak ade sangat orang..so, sepatutnye kami beli 2 seat, tapi kami mendapat 3 seat..so, kire ade 1 free seat...kalo aku tamak haloba, aku amek 3 seat sorang pon boleh...bergolek2 kat dlm pesawat...tipu!



Sampai sane, terus grab taxi, dan bawak kami ke Brogo Hotel yang terletak di Jalan Riau..oh..kawan kanda yang pegi jugak bandung(tapi die punye flight gerak awal lagi) dah book kan hotel ini..oh lupe...aku pegi bandung hanye 2 malam..dan untuk itu after convert, harge hotel dapatlah RM 300++ untuk 2 malam...sangat berpatutan!~dan hotel aku nih pulak terletak kat tengah-tengah factory outlet then boleh jalan kaki bershoping sambil tolak strolley !~hehe



Malam pertame aku sampai..Jalan-jalan sekitar jalan Riau..sepanjang pejalanan aku hanye tersengeyh sepanjang mase tengok banyak gile outlet2 yang memukau pemandangan..memang betul lah org cakap, sebelom gi Bandung, memang lah cakap "jalan-jalan jer...tengok tengok jer..." tapi bile dah sampai Bandung tak leh tahan dowh!!memang benapsu tengok semua baju, handbag telekong!So, malam petama aku rembat sebiji telekong yang siap beg die yang unik dan chantek...harge dalam RM 60++.murah tak??????beg die sungguh cantek dan kain telekung die sangat sejuk...teruje aku nak solat awal waktu...


Hari ke dua..Kitorang bergerak ke Pasar Baru yang super duper ramai orang...tempat nih mmg syurga lah..kalo ko tawar kaw-kaw pasti akan dapat dengan berbekalkan ayat-ayat manis menghiris kalbu...haha..serious weyh!~aku rembat lah telekung, kain ela, baju dan handbag untuk mak aku...oh yer..kat Pasar baru, kain ela die...masyallahhh!!!kalo pakai terase hari-hari pon raye...cantek dan muuraaaahhhh sangatt..nasib lah aku membeli kanda yang bayar..kalo aku yang bayar, mau lagi kedekut aku nih!hahahahahah!~



Lame jugak kat pasar baru tuh...habis lah aku tawaf,..lengoh tak hengatt..nasib lah adam tak meragam dengan ramai orang tuh...bagi je cukup susu, die pasti diam jer tengok keadaan sekeliling...



Pastuh bergerak pulak ke Rumah Mode..Outlet juge tuh..bagi aku baju2 kat rumah mode nih harge die mcm lebih kurang kat Malaysia kot...yang bestnyer kat Rumah Mode nih, dekorasinyer mmg superb..kite rase macam kite berade di rumah sendiri sambil memilih baju yang nak dipakai..dan bagi aku lagi baju baby kat sini agak murah...so, terpakse lah merembat jumper untuk Adam..sungguh comey!~



tibe-tibe pulak hujan kan...aku ngan kanda decide nak balik hotel dulu..solat, mandi dan sebagainye...kawan kanda sambung shoping tempat lain..tapi aku macam dah tak selesa sangat berlengas badan..aku perlukan kesegaran untuk meneruskan rutin...



Malam sambung shopping lagi...kali nih dekat area hotel jer...aku shopping sorang-sorang dan kanda tunggu dekat kedai makan dengan Adam..itu yang aku lebih suke..jalan sorang-sorang...dari satu butik ke satu butik aku masuk...last2 aku beli baju untuk kanda dan baju untuk Adam..tak sempat nak beli ape2 untuk aku sampai kedai dah nak tutup...dah malam weyh...tapi mase aku jalan malam tuh, aku ade terpandang handbag yang menarik hati aku...mule2 rase macam taknak beli...bile kedai dah announce nak tutup kedai, aku pon blah
jelah...


Sekali balik hotel, malam tuh, aku boleh teringat-ingat pulak lah kan hand bag tuh..adoyaiiii!!!gi mana nih???aku cakap kat kanda..die kate esok pagi-pagi sebelom gerak balik, gi singgah dulu amek hand bag tuh...nanti dah balik Malaysia kang teringat lame pulak awak tak tido malam..kate die...ches!



dan keesokan harinye, pagi-pagi aku siap cepat-cepat, siapkan Adam pastuh tepat pukul 9 pg waktu sane, aku pon chow meninggalkan Adam dan kanda di hotel...masuk butik semalam tuh dan terus capai beg yang dah berkenan di hati dan terus bayar!tak moh dok lame2...nanti makin tak terkawal aku nih..pastuh baru teringat tak beli lagi souveniour untuk family kat Malaysia..so dengan cepat-cepat aku beli tshirt Bandung dengan harge RM6++.berape keping ntah aku beli...lupe dah!



pukul 10.30 pagi..terus amek taxi gi airport dan siap sedia untuk gerak balik...






























moral of the story:

  • kalo setakat bawak RM3000 hinggit pegi Bandung tak cukup lah weyh...untuk kitorang lah kan yang makan nak tempat mahal...huhu!
  • Tempoh 3 hari 2 malam pon tak cukup sebab tak abis tawaf lagi Bandung..aku teringin jugok next time nak gi lagi nak gi tempat gunung berapi tuh...
  • I love Indonesian foods!!superb!!!kene dengan selere aku yang jawa nih...
  • waduh...cowok dan cewek indon ganteng bangattt sihhh!!!!!paling tak lawo, pon lawo..ko bayanglah, cleaner airport pon hensem!!!kalah ariel peterpan tau!hehe
  • Aku bukanlah pemandu yang cekap..jangan memandu di Bandung kalo anda ingin selamat...hahahaha
Ucapan akhir sekali:

  • saya ingin mengucapkan jutaan dan ribuan terime kasih kepada sang Kanda yang sudi menyeponser segale-galenye...Saya cinta sama kamu...semakin banyak kamu menyeponser saya, semakin dalam cinta saya...hahahah~
  • Terime kaseh juga kepada Din serta ahli keluarge kerana bersama-sama menyeronokkan perjalanan saya.
  • Tidak lupe kepada mak dan ayah saya yang sudi amek dan hantar kami ke LCCT.
  • dan akhir sekali, buat Adam yang tidak meragam sepanjang perjalanan.

Sekian, terime kasih

Yang benar:

Farhana



3 comments:

EDA PIXIE said...

best gler shopping! lagi2 laki yg bayar.. woahh

Sue.Mr.Faris said...

bestnyeee! bila la aku nk pegi jugakk. kalau kite gurlfrenz pegi seminggu pn x cukopppp

F A R H A N A said...

one day kite semua haruslah gath kat sinih pulak!!!sangat mengujakan!