Pengikut Batu Blok

Friday, July 15, 2011

Kisah aku dan Cafe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan pengerusi majlis, Barisan panel hakim yang adil dan bijaksana, guru-guru serta hadirin dan hadirat yang saya kasihi....


Pada hari ini saya akan menceritakan suatu kisah yang berlaku dalam hidup saya iaitu antara saya dan cafe sekolah saya..



Apakah yang menarik dengan kisah ini??Takde yang menarik pon...cume telah berlaku konflik dalaman dan luaran antara saya dan pihak cafe..


Sebelom ini, saya adelah orang yang takde masalah langsung dengan cafe...Walaupon cafe mengeluarkan menu sarapan pagi yang sama setiap hari, saya tetap turun dengan gigih, makan makanan yang sama setiap hari tanpe banyak tanya...Sebab nye prinsip saya janji saya kenyang!! Perut didahulukan, selera diutamakan..



Kadang-kadang juga bila cafe selalu masak sikit untuk lauk tengahari, kalau dah lapar sangat, saye balon je ape yang ade walaupon lauk yang disediekan bukanlah lauk kegemaran saya...Walaupon kadang-kadang cafe tutup awal, saya redha jer terpakse makan luar..


Saya tau, Kak M (tuan punye kedai), seorang yang kuat membebel..Kalau saye amek ayam goreng 2 ketul pon die membebel (saya amek 2 ketol sebab die potong ayam tuh kecik...takkanlah badan gebu seperti saya nak amek seketul je ayam yang kecik kan)..Katenye die takut nak letak harge..Kang kalau mahal die takut aku bising...Kemon lah Kak M, saya yang makan, saya akan bayar ape yang saya makan...


Sehinggalah suatu hari, saya order makanan untuk bagi ke pasukan koir saya..Saya janji nak belanja mereka..jadi saya pon order lah kat Kak M nak makan MEE GORENG dengan air sunquick untuk 28 orang dengan persetujuan harge sebanyak RM 2.50 sekepala..Di dalam hati saya membayangkan mee goreng yang sedap, berase dan ade terselit2 udang, ke sotong ke, daging ke atau ape2 lagi lauk yang sepatutnye ade dalam mee goreng...


Bile tiba di hari kejadian, saya sangat terkejut bile saya dapati, dalam bekas polistrin tuh terdapat MEE HOON GORENG yang tersangat sikit kuantitinya...Kalau dikira dalam perkiraan matematik ia lebih kurang 1/4 daripada isipadu bekas itu..Saya berasa sangat sentap dan sangat kecewa...


Saya cube mendapatkan S (adik kak M) yang ade kat situh untuk bertanyekan hal ini..Die pulak terkejut kate tak tau...Die ingatkan mee hoon goreng...Saya yakin saya tak silap..saya order Mee goreng...bukan mee hoon goreng...sebab saya sendiri tengok Kak M tulis tempahan saya atas buku nota kecilnya...



Kemudian saya kembali kepada pelajar saya yang sedang makan beramai-ramai...Saya redha jer sebab itu je yang ada...Kebetulan ade lebih bungkusan mee hoon tersebut..Saya cube untuk rese mee hoon tersebut....Alangkah lagi kecewa nye saya bile saya rase mee hoon tuh rase kunyit giler (mungkin untuk memberi warne)...dengan mee hoon yang takde lauk2 nyer pulak tuh...BErtambah bengang lah saya...



Saya rase kesian kat budak2 saya...mungkin mereke tak kenyang..Lalu saya pon keluar belikan makanan tambahan dari luar....


Keesokan harinya, bila saya nak bayar, saya mintak lah kurang...Atas sebab dah lah salah buat mee saya..Kemudian mee tuh dah lah sikit...pastuh kosong pulak mee tuh...patut sekali dengan air boleh letak singgit setengah...


Pastuh macam biase..Kak M membebel tak mengaku kesalahan die..Die kate mane ade salah...betul lahh...Sekali saya suruh semak buku nota die, memang tertera mee goreng...bukan mee hoon goreng...Pastuh die boleh marah saya sebab saya kate takde udang dsb..Memang betul takde...saya yang tengok dan makan sendiri....Macam2 die membebel kat saya...


*cakap kasar pulak sebab tgh bengang*

Oleh kerane kau hadap sangat dengat duit, kau hingat aku tak mampu ke....aku pon ckp kak die "dah la..dah la...amik lah nih....Keep the change!" sambil menghulurkan 100 hinggit (harge: 80 hinggit) dan aku terus mencapai nasi dan makan dengan keadaan yag sangat geramm...die terus terdiam bile aku dah bagi duit tuh dan die 20 hinggit (baki) atas meje kaunter....Pas habis makan, aku pon bayar duit nasi yang aku makan dengan S pulak..Kak M tak gi pulak kat kaunter...dah malu kot dengan aku!

S suruh amik duit baki..aku taknak...aku bagi je duit yang aku makan...pastuh aku blahh...Mampos ah...tuh kali terakhir aku jejakkan kaki ke cafe.....


Lepas tuh aku tak penah gi cafe...ngadap pon tak hingin!!!


Penerangan dari cerite di atas:

1. Aku tak kisah bayar kalau harge yang offer berpatutan dgn ape yang die bagi...tapi bile dah keadaan mee hoon yang rase kunyit, kosong tuh, aku nak mintak kurang lah...bukannye aku tak nak bayar!!

2. Kalau kau dah buat silap, terang-terangan pulak tuh, mintak mahap lah kat aku...nih kau bukan main lagi siap boleh nak marah2 dan membebel2 pulak kat aku!


3. Aku rase aku tau sbb ape die wat mee hoon..Kebetulan sebelum tuh , hari yang sama, ade jamuan untuk cikgu2...tapi cikgu2 mintak mee hoon goreng..makanan untuk cikgu mmg sedap...ade udang, ayam dsb....cukup berase lah...pastu aku rase die nak senang keje, die buat jugak mee hoon goreng...tapi mungkin mee hoon goreng tak cukup...die masak lain...udang ayam dsb dah abis dah die letak kat mee hoon cikgu tadi...pastuh mesti die pk..ala..untuk budak2 punye cincai pon takpe!!! haaa...silap orang lah kan bile kene ngan aku!!


4. Dulu memang lah aku bengang...tapi takkan lah aku nak bengang lame2...tapi sekang aku sangat kecewe..kecewe dengan sikap kak M yg macam tuh dan aku berase sangat tawar ati nak pegi cafe tuh...kalau nampak die pon, tak hingin aku nak pandang!sebab aku terbayang ape yang die buat kat aku!!


5. dah lebih kurang 4 bulan aku tak turun cafe..aku beli makanan kat luar, ataupon kadang2 aku bawak bekal...tunggu lah cafe tuh tukar taukey baru, aku baru turun!


Itu je cerite aku dan cafe...


bye!

2 comments:

Sue.Mr.Faris said...

uish lamanyeee x turun cafee. redha je ko.

Luv said...

Sabar yea cikgu... org yg meniaga mcm ni bile pembeli tak redha tau la dia akibat.. nak untung di dunia di akhirat dia x lepas cikgu..

sabar yea..

sudi-sudikan jenguk blog br sy
http://suteracintaku.blogspot.com/

tq