Pengikut Batu Blok

Friday, July 16, 2010

jumaat lepas

hai..hai..hai..

sudah lama ya kita tak ketemu..ya..jangan dirindu-rindu..nanti kepilu...uweksss~
ok..ok..Jumaat lepas (9 Julai 2010)...
Aku dah selamat melahirkan baby boy sberat 3.2 kg sepanjang 49 cm..pendekkah dia???

Mari aku bercerita disebalik kejadian tersebut...

5 Julai (Isnin) -
Aku kne gi check up macam biase kat KK walaupon dah post due..macam biase pergi sorang2 dengan tabah...then aku kene refer kat doc (mcm dicerite dlm previous post)..die decide aku kene masuk wad khamis 8 Julai and diinduce on Friday 9th Julai..

6-7 julai-Menunggu dengan penuh tak debaran sangattt..keh3

8 Julai-
Pagi-pagi bangun kemas beg..aku kne pegi hospital dalam kol 2.00 ptg (sebenarnye doc soh gi pagi-pagi..tapi aku ckp biarlah aku masak tghari dulu, semayang zuhur...so, die pon bagilah pegi kol 2.00)

kol 2.30 aku gerak dari umah..ayah aku anta..anta adek aku gi sekolah agama dulu..then baru anta aku...
dengan berbekalkan beg sandang belakang(baju), beg tepi (barang baby) serta handbag merah yang cun melecun, ayah berentikan kat depan pintu kecemasan aku pon turun dengan bergaye berjalan menuju ke dewan Bersalin..Mase tuh aku raase macam nak gi holiday kat Tioman pon ader sebab aku mcm gembire semacam..kehkehkeh..hampuunn..

Sampai Kaunter dewan Bersalin, misi tanye husband aku mane...Sorry plis try again..husband aku dtg lambat sket okeyh..aku check in dulu..sebelum masuk wad, ade doc (mcm houseman la kot aku rase) yang mana die adalah lelaki mude melayu yang boleh tahan kacaknya memeriksa aku..hahaha..sambil die mengecheck kami berborak-borak (mungkin ini adalah salah satu usaha die untuk ilangkan nebes aku..tapi tak nebes lagi pon sebab aku tau belom boleh beranak lagi..sbb aku tak rase sakit ponn..)..
MAse die buat VE kat aku, die cakap jalan tertutup abiss..tak bukak langsung..so, klo tak sakit jugak esok, mmg induce lah..ok fine..aku dah bersedia mentally..

Lepas buat check up2 tuh, aku kene gi wad lah dulu kan..sekali keluar dewan bersalin, mak dah tunggu aku konon nak anta aku(mak baru balik dari meeting kat seremban terus shoot ke hospital)..yeay!!timer kaseh mak..

Aku dapat masuk wad kelas 1C (gomen staff kan)..bezenye cume dpt bilik air con je..huhu..x menarek pun..bilik air pon tak kongsi ramai..first time woo aku kne admit..aku tak penah masuk hospitall..bukan lah nak bangge, tp its a good experience dpt mkn nasik hospital..kroh-krohh..krohh...

Petang kanda datang teman sampai malam die kene halau...malam tuh aku tido dengan rase macam tak selese sangat..tak boleh tido lah...aku rase saket perut macam nak terBearakss..tapi aku malas nak gi toilett..(aku mmg suke tahan berak kalau malas)..keh3..
Sekali pagi=pagi kol 6 lebih misi kejut dengat tergesa-geasa soh cepat-cepat masuk bilik doc, nak masukkan ubat...hek elehh..len kali kejut lah awal-awal..terpisat2 aku bangunn...

Doc wat VE dulu..sekali die cakap jalan dah bukak 3 cm..die soh gi dewan besalin terus..aku hengat die masukkan ubat...abis tuh misi kat luar tuh cakap lepas masuk ubat kene baring 1 jam...aku pon pas jumpe doc terus lah baring je...sekali misi lain datang lagi..."eh..nape awak baring lagi??cepat...cepat...gi dewan besalin!!!awak tak kene masuk ubat pon!!jalan awak dah bukak 3 cm"

Hah??terkujat lah aku..mane lah aku tau...doc x cakap..misi pon tak cakap...patut lah aku rase mcm nak throw away big waterrr..huhu...misi ckp doc ckp soh aku breakfast dulu...by the time die cakap tuh, die dah sampai dengan wheelchair..pastuh soh aku cepat-cepat...ek elehh..aku x rase saket pon...bagi lah aku makan dengan tenang supaye dpt mengepush dengan baik!!!Detik ati aku!!

Mase nak jalan gi Dewan BEsalin tuh, aku cakap, kat misi pelatih...boleh tak aku nak jalan sendiri..aku rase mcm kesian plak die nak tolak aku yang "tak"berat nih dok dlm wheel chair tuh...tapi diorang tak bagi..takut aku terberanakk...lohh....takdenyer aku terberanak punyer...ok..aku pon mengalah naik lah wheel chair...

fuhhhhh...panjang lah cerite nih...gi minum air jap!!!
sampai..
baringggg...misi pelatih set up kan wayar2 aku...masukkan air...doc datang buat VE lagi...saje je derang nih tau!!keh..keh..keh...
komfem jalan tebukak 3 cm..die kate soh rehat nnti diorang datang check balik...
Mase tuh pukul 8.00 pg doc pecahkan air ketuban sekali..panassss rupenyer...hehe...pastuh die kenchengkan aku pakai tiubbb...memanggggg taaaaaaakkkkkkkkk sakiiittttt sangatt dowhh!!
ok..tunggu punye tunggu..aku eran..asal lah aku rase nak terkencheng jer walaupon aku x minum air byk pon ari tuhhh!! Sekali aku lupe plak yang aku nih kene masuk air kot tangan tuh...huhuhu...

Sekali kol 12 tghari doc dtg lagi buat VE lagi..oh ye lupe plak nak bgtau..dari pagi tadi die pasangkan menatang CTG tuh sekali..CTG tuh nak tgk gerakan jantung baby kott..
hah...balik kol 12 td...doc wat VE kat aku..die check baru bukak 4 cm..OMG!!!lamenyerrr...4 jam baru 1 cm je????

then diorang decide masukkan ubat untuk mempercepatkan bukaan jalan tuh...mase nih lah baru rase saket tak terhingge...contraction yang berlaku mmg gile saket tak terkate..non stop okeyh...dari pukul 12 sampai pukul 3 ptg...saket die mcm sengugut first classs sampai tahap aku dah nanges2 mengerang kesaketan...dalam ati bace je ayat lailahailla anta subhanakainni kuntu minazzolimin dengan harapan ringan kanlah saket aku nih...

Dalam pd masuk ubat, doc monitor CTG tuh, baby tak okeyh bile masuk ubat....so, kol 3, VE againn...dan jalan baru bukak 5 cm..ok..diorang stop ubat tuh...keadaan saket kembali normal...
Time nih lah husband aku jengok masuk bilik meredekan aku..lah..time nih saket nye tak berape saket mcm masuk ubat tadi...aku tau husband aku sedih tgk kedaan aku time tuh...moment tuh sgt touching giler...tp Kanda tak lame...sekali kene kuar sbb kalo nak kene teman istri deliver, Kanda kene gi kusus die...

kol 3, VE lagi...jalan x berubah-ubah..die masukkan lagi ubat saket tuh..kali ini, CTG terus dipasang ke kepale baby melalui vagina aku..fuhhhhlamah katakkk wa ckp sama lu..genting giler...sampai bilik besalin tuh, penuh dengan doc.,,sempat jugak aku kire..ade 10 org doc dlm bilik tuh discuss2..aku punye saket terguling-guling bagai nak rakkk mase tuh...hisshh...

sampai pukul 5 ptg, aku dah rase lemah giler...Sekali pakar datang..buat VE kat aku..die dah rase ade benjol kt kepale baby...tp jalan x bukak abes lagi...baru 6 cm..die terus soh operate!!mase aku dengar tuh, aku dah berserah je..aku dah tak tahannn...saket sangattt!!!!

Mase tuh die tanye aku, aku pasrahh je..buat lah ape2 yang patut..dlm saket2 tuh mintak sign aku dan segale2nye ...menggigil-gigil aku!!!

Kanda masuk bilik tuh...aku nangesss..aku nampak mate kanda pon bergenangg..die kesat2 air mata die..waaa..sedih woooo...

Aku ditolak masok bilik bedahh...aku diperkenalkan dgn pakar bius...india mude perempuan yang aku rase baik giler india nih..chantek plak tuh...die terang kan aku nak bius dan bla..bla..bla...die kate ok??aku dengan longlainye ckp ok2...dalam saket2, derang intebiu aku lagi..tanye name, check ic aku dan sebagainya...aku betul2 berseraaahhhh....aku tau risiko operate nih...risiko takut aku kehilangan banyak darah....

situasi labour room tak ubah macam dalam citer ER..segale-galenye berlaku dengan pantas..Aku dibiusss chinta...eh...chinta tuh xder...dibius aje...kat belakang badannn...

kaki terase kebass...die soh baring..aku telentang..mase tuh aku dah rase penagan biuss..aku rase relaks..die soh tido..tp kejap2 die kejut jugakk..cheh!!!
aku rase badan aku disentuh-sentuh...aku rase bwh perut aku dipegang dan di bedah..tp x rase sakett...tak lame kemudian, aku rase tgk die masuk vagina aku...aku agak-agak die mesti tolak kepale baby...tak lame kemudian tuh aku dengar baby menangisss pd pukul 1746 hrs..


Allahuakbarrr!!!Masyallah!!SUbhanallahhh!!!!Air mata aku mengalir terus dengan laju...x dpt nak kawalll...akhirnye penantian selama 10 bulan dan keperitan tahan saket hampir satu ari aku terus ilang dengar die menangess...misi bersihkan baby dan terus die bawak ke dada aku...die terus isap kan susu badan secara songsang kat baby...aku dpt tgk muke die..Alhamdullillah..indahnya ciptaan Allahh!!

sementare tuh, doc tutup balik perut aku dan baby dibawak kuar..ke mana aku tak pasti...soh kanda aku azankan..dan sebaganya..

pas settle perut aku kene gam balik, separuh badan masih rase kebass...mase dah jalan tuh, aku siap boleh wat lawak pulak dengan anggota yg mmbedah aku..aku x rase aku wat lawak..tp diorang reramai gelakkan aku..aku pon lupe aku ckp ape...

settle semua kol 1910 hrs..tp die soh tunggu dulu..pukul 2015 aku kuar labour room...org 1st aku tgk mak aku!!pastuh eqah..pastuh kanda..aku tanye kanda..baby mana??die kate adelah..rahsie!!ceh!!

dan aku dihantar balik masuk wad...


10 julai -tiub kencing dibukak..die soh aku gerak2 jalan sendiri...sakit tapi aku boleh thn kott..malam tuh, aku punye plaster kat tempat operate dibukak....luke dah keringg..hoyeay!!!

11 julai -aku dah boleh kuar hospitall..pukul 1710 hrs..mak, anan, eqah and kanda dtg jemput aku bwk 2 kete tau!!

hah..abis dah cerite aku!!!
panjang kan?????saje je aku tulis setiap momen supaye aku pon tak lupe ..keh..kehh..keh..



7 comments:

s.u.e.m.r.f said...

mcm menarik je pengalaman ko ni tp takuttt jugak kan

+ F.i.e-r.a.z + said...

mok...wahhh...aku bangga kau dah jd ibu..doakan aku pulak ok..supaya dpt ikot jejak kau!!
terharu aku mok dgr citer kau!!gembira giler...
hope kau leh jadi ibu yg baek!!
i love u pwen!!!

F A R H A N A said...

mase lalui tuh tak menarek langsung...tapi bile terkenangkannye mmg sangat menarekkk!!!

pidah!!!aku tau ko mampu lakukannya lebih dari aku!!hahahahaha

~kmar quipretz~ said...

waaaaaaaaaaaa....ko wat aku sgt takotttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!m'cemaskn..m'debarkn..'mnakotkn..wuuu..
papepn..aku bangge ngn ko!!!

mimi said...

morq..pagi2 dah bace blog ko..seram pon ader..nak nangis pon ader...aku xtau la aku nanti camne..nak cabut gigi pon ader 3 org tolong jage aku...nih kan plak nak bersalin..
Nway...selamat berpantang...kem salam peluk cium untuk ADAm:)

Noryanti said...

morq..tahniah..
waa..nervous weyh baca pengalaman ko..lama gile dlm dewan bersalin kan..takut pun ade..harap2 la masa aku nanti dipermudahkan oleh-Nya..

oja said...

waaaahh.. sngt2 menarik pengalaman ko. nak2 tang nanges2 ngan hubby ko. cmne la aku nnt. dah la aku insyaAllah kat kl, shah kat srwk. harap2 la shah sempat fly ke kl bile aku dah sakit2 nak branak nnt.
tp siyes,takot pun iye jgk bile bce cite ko ni. hopefully sume akan dipermudahkan time aku nak deliver. btw tahniah morq.. ko sngt2 hebat.
pantang jgn ngelat deh. hehee..